FB Pixel

Konkurranseprogrammet 2024

Endelig kan vi offentliggjøre årets fullstendige konkurranseprogram, for den 47. Kortfilmfestivalen som finner sted i Grimstad 12.–16. juni.

VIKTIG MØTEPLASS

Kortfilmfestivalen er en av Norges viktigste møteplasser for filmbransjen. Her møtes ferske stemmer og etablerte aktører, tilreisende filmskapere og bransjefolk fra utlandet. Kortfilmfestivalen er Norges eneste Oscar®-kvalifiserende filmfestival, og har faste programsamarbeid med bl.a. Sundance, Berlinale og Toronto International Film Festival.

 

I år har vi for andre år på rad satt rekord for antall påmeldte filmer – totalt 3412 påmeldinger! Les mer om årets filmpåmeldinger her. Blant alle disse filmene er 156 tatt ut til konkurranse, fordelt på fire konkurranseprogrammer.

 

Kortdokumentarene vil vises i programbolker sammen med norsk kort (NKD) og internasjonal kort (IKD), men utgjør en egen konkurranse med egen Gullstol for Kortdokumentar. Les mer om alle prisene som skal deles ut i Grimstad lenger ned på denne siden.

FORHÅNDSJURYENES UTTALELSER

Her kan du lese om forhåndsjuryene som har valgt ut filmer.

Forhåndsjuryen for norsk kortfilm og norsk kortdokumentar (NKD) forteller om jevnt høy kvalitet i filmene som ble vurdert, både på produksjon og på innhold – noe som lover godt for årets festival:

Historiene som fortelles er varierte, men som alltid er det mye mellommenneskelige relasjonsdramaer. Om kjærligheten, følelsene og forholdet, samboer, ektefelle, søsken og dyr. Vennskap i alle former og størrelser. Og også om knuste hjerter og drømmer, og om unge mennesker som prøver å finne sin plass i livet.

Samtidig er det mye humor i filmene. […] Humoren er i mange filmer absurd, befriende og smart. […] En del sjangerfilmer var det også, og til vår store glede ble det ofte ikke spart på blodmengder, galskap og heller ikke mystikk.

Klikk her for å lese fullstendige uttalelse fra forhåndsjuryen for NKD.

Forhåndsjuryen for musikkvideo (MV) fremhever at det har vært en markant økning i antall påmeldinger i år, og at de har blitt både underholdt og engasjert av alle musikkvideoene de har sett. Videre utdyper de:

Bidragene har fått oss til å tenke over og diskutere hva en musikkvideo egentlig er og burde være […] Sjangeren utforskes og utfordres hele tiden, samtidig som musikkvideoens klassiske form og innhold også er intakt. Årets påmeldinger inneholdt så å si alt av både musikksjangere, filmspråk og budsjett. […]  Det gleder oss å se at sjangeren er i konstant utvikling, og vi takker alle som har vært involvert i å lage disse verkene. 

Klikk her for å lese fullstendig uttalelse fra forhåndsjuryen for MV.

Forhåndsjuryen for internasjonal kortfilm og internasjonal kortdokumentar (IKD) har hatt hele 2.939 filmer å se gjennom og vurdere!

Vi har fått oppleve 2.939 historier i alle sjangre, formater og uttrykk. 791 timer (13 dager non stop) med kjærlighet, glede og latter, humor og alvor, frustrasjon, sinne og sorg – hele det menneskelige følelsesspekteret i et tilsvarende hav av kombinasjoner. Resultatet er et balansert og spennende program, et utvalg vi er stolte av å presentere.

Til de 2.865 filmskaperne som dessverre ikke kom gjennom nåløyet: Konkurransen var veldig hard i et hav av sterke filmer, og vi vil takke alle sammen for opplevelsene dere har latt oss ta del i.

Til filmskaperne og deres team som står bak årets utvalgte filmer – 47 kortfilmer og 27 kortdokumentarer – retter vi et like stort takk som gratulerer:

Vi gleder oss enormt til å få historiene deres opp på det store lerretet i Grimstad, hvor vi vet de vil finne et godt hjem og et begeistret publikum!

Klikk her for å lese den fullstendige uttalelsen fra IKD-juryen.

FEIRING AV KORTFILMEN

På Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni skal vi feire kortfilmen i alle varianter og formater, og dele ut en rekke priser til regissører, produsenter, manusforfattere, fagarbeidere – alle som står bak kortfilmene!

 • GULLSTOLEN for beste norske kortfilm (NK)
  • Prisvinneren mottar 50.000 kr
 • GULLSTOLEN for beste kortdokumentar (KD)
  • Prisvinneren mottar 50.000 kr
 • GULLSTOLEN for beste internasjonale kortfilm (IK)
  • Prisvinneren mottar 50.000 kr
 • GULLSTOLEN for beste norske musikkvideo
  • Prisvinneren mottar 50.000 kr gitt av Oslo fotokunstskole

 

I tillegg vil tre vinnerfilmer (NK, IK, KD) kvalifisere til Oscar®-vurdering, og følgende andre priser skal også deles ut:

 • TERJE VIGEN-PRISEN, til en norsk kortfilm/kortdokumentar
  • Prisvinneren mottar 10.000 kr gitt av Grimstad kommune
 • GNISTPRISEN, til en norsk kortfilm/kortdokumentar
  • Prisvinneren mottar 50.000 kr gitt av Altibox, samt markedsføring og distribusjon av vinnerfilmen på Altibox’ strømmetjeneste.
 • NORSK FILMFORBUNDS FAGPRIS, til en norsk kortfilm/kortdokumentar
  • Prisvinneren mottar 10.000 kr gitt av Norsk Filmforbund
 • TIMEGLASSET, til en norsk kortfilm/kortdokumentar
  • Prisvinneren mottar 15.000 kr gitt av Dramatikerforbundet
 • FILMKRITIKERPRISEN, til en norsk kortfilm/kortdokumentar
  • Prisvinneren mottar et kunstverk gitt av Norsk Filmkritikerlag
 • GRIMSTAD KOMMUNES UNGDOMSPRIS, til en internasjonal kortfilm/kortdokumentar
  • Prisvinner mottar 5.000 kr gitt av Grimstad kommune

 

Vi takker samtlige medlemmer av forhåndsjuryene for den gode innsatsen, og alle som sendte inn film til oss. Det er en stor glede å herved presentere konkurranseprogrammet for den 47. Kortfilmfestivalen!Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.