FB Pixel

Kreativ filmskaping i møte med makta

Hvordan kan nye arbeidsmetoder for produksjon bevare ytringsfriheten og beskytte utsatte filmskapere?

Den 30. mars 2022 blir dokumentarist Thomas Østbye arrestert og satt på glattcelle av norsk politi idet han filmer og dokumenterer en aksjon på Sjursøya i regi av Extinction Rebellion.
En dokumentarist som dekker en aktuell hendelse på offentlig grunn i Norge, har blitt utsatt for inngrep i ytringsfriheten i henhold til den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.
Hendelsen har aktualisert flere problemstillinger som vi var oppmerksomme på også før dette skjedde: Hvordan styrke filmskapernes ytringsfrihet og rettsvern når de trues med søksmål og sanksjoner både fra store økonomiske interesser og/eller myndigheter?

Kortfilmfestivalen inviterer sammen med Norsk Filmforbund og Norske Filmregissører til en panelsamtale med Thomas Østbye under festivalen for å se nærmere på hvordan vi kan håndtere og unngå slike situasjoner i fremtiden.

At dokumentarister og filmskapere i stadig større grad blir utsatt for politiske hindringer er en problemstilling som er mer kjent ute i verden. Panelsamtalen vil i sin andre del se nærmere på verdifulle erfaringer fra dokumentarister og produsenter som dokumenterer fra diktatoriske regimer hvor ytringsfriheten er sterkt begrenset eller fraværende. Filmskaper Corinne van Egeraat vil delta i denne delen av samtalen, med mye erfaring å bringe til bords. Hvordan kan dokumentarister oppnå så trygge rammer som mulig?

Bilde fra MYANMAR DIARIES

Mesterklasse med Corinne van Egeraat

Filmskapere i Myanmar har benyttet seg av alternative produksjonsformer for å ikke bli gjenstand for politisk forfølgelse. Både journalister og sivile filmer hverdagslivet under terrorregimet i Myanmar etter militærkuppet 1. februar 2021. De må anonymiseres, og de risikerer livet hvis de blir tatt. I sitt siste filmprosjekt, har van Egeraat jobbet med et anonymt, burmesisk filmkollektiv med produksjonen av filmen Myanmar Diaries. Filmen vil vises på Kortfilmfestivalen etterfulgt av en mesterklasse med co-produsent van Egeraat om nye arbeidsmetoder innen filmproduksjon i møte med politiske hindringer.

Mesterklassen vil ta som et «case study» Myanmar Diaries – den Berlinale-prisvinnende hybriddokumentaren fra 2022 om livet i kjølvannet av militærkuppet i Myanmar. Myanmar Diaries er en film laget av et kollektiv bestående av ti anonyme unge burmesiske filmskapere: med bakgrunn fra fiksjon, dokumentar, journalistikk og animasjon. I mesterklassen vil det utforskes hvordan man skape en større helhet basert på kortfilmer som blander sjangre som dokumentar, fiksjon og animasjon. Deretter vil van Egeraat dele erfaringer om hvordan man kan organisere et vellykket filmkollektiv, og hvordan man kan arbeide anonymt som gruppe.

Fra et produsentperspektiv, tar mesterklassen for seg hvordan man kan sørge for sikkerheten og anonymiteten til filmskapere og hvordan kan samarbeide på tvers av landegrenser med lukkede samfunn. Det blir også en workshop i redigering med utgangspunkt i hvordan Myanmar Diaries forvandlet seg fra sin opprinnelige ide som en samling kortilmer, til én kollektiv helhet som sømløst beveger seg frem og tilbake mellom fiksjon og dokumentar.

VINNER AV BESTE DOKUMENTAR: Co-produsenter Corinne van Egeraat og Petr Lom (Elena Ternovaja)
Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.