FB Pixel

Her er årets prisvinnere!

Lørdag 12. juni har Gullstolen for beste film i fire kategorier og en rekke andre andre priser blitt delt ut under 44. utgave av Kortfilmfestivalen. Se oversikten her!

Årets prisutdeling ble strømmet digitalt fra festivalens studio på Vega Scene. Flere av vinnerne var til stede og fikk overrakt prisene direkte av kveldens konferansier, skuespiller Petter Winther. Andre prisvinnere og samtlige juryer deltok digitalt.

Og vinnerne er..:

Gullstolen for beste norske kortfilm
THE WONDERS BENEATH THE SEA
Regi: Ellen Ugelstad

Juryens begrunnelse: Årets prisvinner er satt i intime og surrealistiske omgivelser. Juryen har virkelig latt seg imponere av et høyt filmatisk nivå og subtile, nyanserte skuespillerprestasjoner som lar oss oppleve to kvinners historie og generasjonsmotsetningen mellom dem. Den lar oss utforske hva det innebærer å hjelpe andre, men også hva det vil si å være et menneske i vår tid. 

Gullstolen for beste norske kortfilm går i år til The Wonders Beneath the Sea, regissert av Ellen Ugelstad. Prisen består av en statuett og 50.000 kroner gitt av Kortfilmfestivalen. 

Hederlig omtale:
Play Schengen
Regi: Gunhild Enger

Hederlig omtale går til en film som gledet juryen stort med sin skarpe og satiriske framstilling av gapet mellom sterke idealer og den harde virkeligheten i dagens Europa. Med stor kløkt håndterer regissøren sammensatte problemstillinger og situasjoner som bobler over i det absurde. Hederlig omtale går til Play Schengen av Gunhild Enger. 

Terje Vigen-prisen
MAMMA
Regi: Aslak Danbolt

Juryens begrunnelse: Årets vinner av Terje Vigen-prisen blander fiksjon og virkelighet i en fortelling som ikke gir enkle svar, men gir publikum innblikk i en desperat kamp for å redde en man elsker. I en visuell stil der hovedpersonen omsluttes av en mørk og fuktig natt med forvrengte overflater, og med ikke-profesjonelle skuespiller som spiller versjoner av seg selv, har regissøren lykkes i å lage en stilistisk sterk og dypt humanistisk film.

Terje Vigen-prisen går til Mamma av Aslak Danbolt. Med prisen gis en bronsestatuett laget av Harald Oredam samt 10.00 kroner gitt av Grimstad kommune. 

Gullstolen for beste korte dokumentar
MY UNCLE TUDOR
Regi: Olga Lucovnicova

Juryens begrunnelse: Prisen går til en film som er imponerende modig, brutalt ærlig, og emosjonelt raus på en radikal måte. En film som med mange lag forholder seg til traumer og hvordan de ofte kan være vanskelig å få øye på. 

Gullstolen for beste korte dokumentar går til My Uncle Tudor av Olga Lucovnicova. Prisen består av en statuett og 50.000 kroner gitt av Aftenposten.  

Hederlig omtale 1:
Son of Sodom
Regi: Theo Montoya

Hederlig omtale gis til en film som fengsler juryen gjennom sin sterke filmatiske framstilling fra byen Medellin i Colombia, hvor en hel generasjon er i ferd med å utrydde seg selv. Filmskaperen har skapt en ekstraordinær atmosfære hvor vennskap, vold og rusmidler er viktige ingredienser, og som gjør oss spente på hvilke filmer han vil lage i framtiden. 

Hederlig omtale går til Son of Sodom av Theo Montoya.

Hederlig omtale 2:
The Communion of My Cousin Andrea
Regi: Brandán Cerviño Abeledo

Denne filmen vant juryens hjerter med sin humoristiske tilnærming til universelle spørsmål. Filmen handler ikke bare om en enkelt jentes første nattverd men om en hel generasjons fascinasjon for populærkultur. 

Hederlig omtale går til The Communion of my Cousin Andrea av Brandán Cerviño Abeledo. 

Gullstolen for beste internasjonale kortfilm
DUSTIN
Regi: Naïla Guiguet

Juryens begrunnelse: En rå og autentisk filmopplevelse. Sjeldent har natteliv blitt fanget så realistisk som i denne kortfilmen. I løpet av en natt på en technoklubb i utkanten av Paris møter vi en ung transperson og vennegjengen. Vi tas med på en rave av emosjoner og stemninger, fra energisk og euforisk til sårt og melankolsk, i søken etter nærhet, bekreftelse og å leve ut sin identitet på fredfullt vis. 

Gullstolen for beste internasjonale kortfilm går til Dustin av Naïla Guiguet. Prisen består av en statuett og 50.000 kroner gitt av Kortfilmfestivalen. 

Hederlig omtale:
The Dream
Regi: Santiago Sánchez

I en terapitime, der en ung jente forteller om et mareritt som gjentar seg, utnyttes filmmediets evne til å forstørre og forsterke til det fulle. Filmens fokus på kroppsspråk, detaljer og det sanselige, forsterker dialogen og inviterer publikum til å lese mellom linjene. 

Hederlig omtale går til Dream av Santiago Sánchez. 

Gullstolen for beste musikkvideo
BOY PABLO: HEY GIRL
Regi: Eivind Landsvik

Juryens begrunnelse: I denne musikkvideoen blir vi dratt inn i universet til Wachito Rico med en stemning som fanger en deilig nostalgisk estetikk både teknisk, i cast, kostymer og settdesign. Det lekes uhøytidelig og selvironisk med bruk av klassiske virkemidler som  freezeframe, font og en gøyal fortellerstemme. Hey Girl er en enkel, søt historie om den sjarmerende fomlende hovedkarakteren som møter motstand, men som reiser seg og vinner jenta til slutt. Det er så gjennomført, og kler musikken perfekt! For hver gang vi ser den oppdager vi nye fiffige detaljer og smiler fra øre til øre.

Gullstolen for beste musikkvideo går til Boy Pablo: Hey Girl – regi: Eivind Landsvik. Prisen består av en statuett og 25.000 kroner gitt av HQartist.

Hederlig omtale:
Lokoy (Nils Bech) : Relay
Regi: Sebastian Kåss

Sebastian Kåss og Lokoy tar oss med på en miksmaster av følelser. Det er gøy, overraskende, utfordrende og litt vondt, som kunst gjerne kan være. Persongalleriet er friskt og står i stil med filmen. Vi lo masse, og ser den gjerne igjen og igjen.

Gnistprisen
Gitt av Altibox

HVORFOR ER DU SVART?

Regi: Julie Skaufel

Juryens begrunnelse: Også i år har Gnist-juryen sett mange fine kortfilmer. Vi ser klart at et eget kortfilmspråk er under utvikling, og vi har likt å se aktuelle spørsmål, humor og overraskende historier! 

Mange av filmene uttrykker nettopp det vi er på utkikk etter. Lidenskap, lekenhet og mot i skapelsen av filmen. 

Årets vinner kjennetegnes av regissørens erfaring som skuespiller-instruktør og manusforfatter. Temaet er viktig – det har med alderdom å gjøre, og med å være mørk i huden. Filmskaperen bygger et omfattende univers med personer vi føler vi får bli kjent med, selv om vi bare møter en av dem. Det sier noe om stødigheten i filmhåndverket, siden filmen bare varer noen minutter. 

Fortellingen er personlig, morsom, trist, rørende og tankevekkende. 

Vi har gleden av å gi Gnistprisen til Julie Skaufel for filmen Hvorfor er du svart?.
Prisen består av 25.000 kroner gitt av Altibox, samt markedsføring og distribusjon av vinnerfilmen på Altibox’ strømmetjeneste. 

Filmkritikerprisen
Gitt av Norsk filmkritikerlag
SOFIA, EN SOMMER
Regi: Eivind Landsvik

Juryens begrunnelse: På en poetisk og troverdig måte tar årets prisvinner tempen på samtidskulturen i sin tematisering av sorg og ungt kvinnelig utenforskap. Uten å bli for åpenbar utvikles en sår historie med flere lag, som biter seg fast i oss og blir værende. Kameraet dveler ved den kvinnelige hovedpersonen, som spilles med usedvanlig autensitet og hudløshet – en skuespillerprestasjon av første klasse. Med antydningens kunst tegnes både tragedie og håp. Gjennom møtet med en annen form for utenforskap skimtes sommerlyset på nytt. 

Filmkritikerprisen går til Sofia, en sommer av Eivind Landsvik. Den består av kunstverket «Funky Garden», laget av den norske kunstneren Rino Larsen. 

Hederlig omtale:
Om litt
Regi: Sylvia LeFanu

Nivået på årets fiksjonskortfilmer har vært høyt og de gode kandidatene har vært mange. Juryen ønsker å gi hederlig omtale til Om litt, regissert av Sylvia Le Fanu.

Timeglasset
Gitt av Dramatikerforbundet
Anna Lian for manus i MOTVIND
(regi: Jon Vatne)

Årets vinner av Dramatikerforbundets Timeglass er en politisk feelgood-film med vidd, brodd og varme. Historien er en brytekamp mellom to karakterer med hvert sitt tydelige mål; hun er et friskt lokomotiv som durer på, mens han gjør sitt ypperste for å få henne over på nye spor. 

Filmen har en uforutsigbar utvikling hvor hver eneste replikk skreller et nytt lag av karakterene, og deres relasjon. Filmen har tydelig anslag, overraskende vendinger og en deilig, forløsende slutt. 

Filmen er skrevet av en forfatter med et budskap som hun brenner for. Men årets vinner kjennes likevel usedvanlig fri, uanstrengt og løssluppen, men først og fremst er den forankret i et solid og gjennomarbeidet manus som forankres både i det spesifikke miljøet, tematikken og dialogen. 

Årets vinner viser at man selv uten en stor og omfattende produksjon kan skape en fullendt filmfortelling, så lenge man har et godt manus, et dedikert crew, og en boks hjemmelaget sjokoladekake. 

Dramatikerforbundets pris Timeglasset og 15.000 kroner går til Anna Lian for manus på filmen Motvind.

Norsk filmforbunds fagpris
Gitt av Norsk filmforbund
Lisa Enes og Lilja Ingolfsdottir for klipp av DET JEG ØNSKET DU HADDE SAGT TIL MEG, MEN ALDRI KOMMER TIL Å SI
(regi: Lilja Ingolfsdottir)

Juryens begrunnelse: Dette er en film som berører dypt, der klippen utmerker seg særlig med sømløs sammenføyning av mange ulike elementer som skaper en rik verden og inviterer til ettertanke lenge etter at filmen er ferdig.

Norsk filmforbunds fagpris og 10.000 kroner går til Lisa Enes og Lilja Ingolfsdottir for klipp av Det jeg ønsker du hadde sagt til meg, men aldri kommer til å si

Hederlig omtale 1:
Lyddesigner Nora Øland for VEGGDYR
(regi: Marlene Lyngstad)

Dette er en film hvor alle fagfunksjoner briljerer. Gjennom elegant blanding av realistiske og ekspresjonistiske elementer forsterker lyddesignet filmens tematikk og underbygger vår innlevelse med hovedkarakterens opplevelse av seg selv.

Hederlig omtale går til lyddesigner Nora Øland for hennes innsats i Veggdyr.

Hederlig omtale 2:
Lysmester Henning Høifødt for APART
(regi: Silas K. Henriksen, Cecilie Semec)

Denne filmen imponerer oss med sitt fortettede visuelle uttrykk, og et sterkt samarbeid mellom fotograf og lysmester. Lyset fungerer skulpturelt og evner å skape et helt eget rom der danserne og narrativet i koreografien elegant løftes frem.

Hederlig omtale går til lysmester Henning Høifødt for Apart.

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.