FB Pixel

Gullstolvinnere 2023

GULLSTOLEN NORSK KORTFILM:

Filmen overrasket oss stadig med sitt portrett av et veldig spesifikt moderne forhold mellom to utrolig velutviklede karakterer, skildret med varme, autentisitet og humor. Vi ble glade for å se temaer som BDSM og camwork presentert på lerretet med en så menneskelig vinkling, og frydet oss over filmens overraskende vendinger sjarmerende, mangefasetterte protagonist. Det er sjelden vi ser en rollefigur foreta reisen gjennom hore/madonna-komplekset og ende opp som en slags BDSM-Jesus.

Gullstolen for beste norske kortfilm går til Komplikasjoner, regissert av Ivar Aase.


TERJE VIGEN PRISEN:

Denne filmen hadde muligheten til å bli fordømmende når som helst, men filmskaperen velger å ikke ta den retningen. I stedet gir de oss en film som utforsker dynamikken i forhold, og løfter fram uforbeholden kjærlighet i situasjoner hvor du knapt kan tro at kamera går. Filmskaperen evner å reflektere på fortiden og lar oss oppleve et dypt humanistisk arbeide. Juryen ble dypt beveget av det unike filmmaterialet og filmskaperens evne til å forme denne filmen til noe virkelig spesielt.

Terje Vigen-prisen går til Høyere enn himmelen, regissert av Ronja Krokstrand Gravklev.

 
 

GULLSTOLEN INTERNASJONAL KORTFILM:

Juryen ble spesielt imponert over denne visuelt slående og emosjonelt klangfulle filmen som snakket til oss alle på et grunnleggende nivå. Vi opplever historiefortellingen som intenst og visuelt oppriktig, med rollefigurer med flere lag og komplekse dynamikker som tar ukonvensjonelle veier for å kaste lys på utfordringene ved å bryte med patriarkalske strukturer. Den kyndige regien gir tilgang til rå indre sannhet som inviterer til å konfrontere egne oppfatninger. 

Med denne bakgrunnen gir vi Gullstolen for beste internasjonale kortfilm til Nocturnal Burger av Reema Maya.

 

GULLSTOLEN – KORTDOKUMENTAR:

Med det dramatiske irske landskapet som bakgrunn, utforsker denne innsiktsfulle filmen på smart vis dynamikken mellom en tenåring og den strenge bestefaren hans mens de jobber på familiens sauegård. Mens gutten vokser og lærer foran øynene våre, blir vi vitne til trefningspunktet mellom tradisjon og modernitet – og bevaringen av kulturarv.

Gullstolen for beste kortdokumentar går til Ramboy av Matthias Joulaud og Lucien Roux.

 

GULLSTOLEN – MUSIKKVIDEO:

Juryen var enstemmig i valget av årets musikkvideo. Videoen utfordrer formatet, fremmer musikken og får oss til å ville ha mer samtidig som den setter i gang tankeprosesser som fortsetter langt etter visningen er over. Ideen i årets video er tydelig, original og godt gjennomført. Vi vil bare ha mer! Nå forstår jeg endelig hva skuespill er!

Gullstolen for beste musikkvideo går til Impro på Økern av regissør Erik Treimann.

 

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.