FB Pixel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hjem

Fredag        18:00        Pan

 

Et langt sprang er det fra historien om den norske spionen Selmer Nilsen til svømmebassenget i W. R. Hearst hus i Beverly Hills og dette programmet favner vidt rundt tema hus og hjem. Programmet begynner med en brann i møbelavdelingen i Woolworths kjøpesenter i Manchester i 1979. Gjennom bruk av arkivmateriale binder Elisabeth Price sammen en fortelling om forbruk, fantasi og tro. Gjennomgående er et jenteband og et lite knips som stadig tar oss ut og inn av den forføreriske musikken og tilbake til virkeligheten og bygget. Men hva er et hjem er, og hvilke konsekvenser det får når kolonitidens spøkelse lever videre og myndighetene med en iboende rasisme tar beslutninger, viser Alanis Obomsawin i en av de over 100 filmene hun laget om den canadiske urbefolkningen. Forflytninger av befolkningen fra deres hjem er også tema i Audrey Jean-Baptiste, Maxime Jean-Baptiste Listen To The Beat Of Our Images der det vestlige romfartskappløpet resulterte i at hele befolkningen ble berørt.

Kuratert av Birgitte Sigmundstad.

Birgitte Sigmundstad er billedkunstner, utdannet ved Surrey Institute of Art & Design i England og jobber hovedsakelig med bevegelige bilder. Sigmundstads filmer er essayistiske, selvrefleksive og tar gjerne utgangspunkt i historiske hendelser. Flere filmer handler om kunsthistorien og kunstnerrollen. Et tema som går igjen i Sigmundstads filmer er hvordan kunsten brukes ideologisk og som ledd i nasjonsbygging, slik som i Kunst og ukunst (2020) og i Hammersborg Protecting the bygone future som ser på forbindelsene mellom det sosialdemokratiske prosjektet og modernistisk arkitektur. De siste årene har Sigmundstad jobbet med flere filmer som del av et større utforskningsprosjekt om formidlingen av norsk okkupasjonshistorie og en film om det nye Nasjonalmuseet. Sigmundstad mottok Statems garantiinntekt for kunstnere i 2011.

Honour to Senator Murray Sinclair

Filmen viser en tale holdt av senator og sannhetskommisjonsleder Calvin Murray Sinclair. Regissør Aalanis Obomsaw legger i filmen inn vitner og bilder som forteller om overlevende urfolks barn fra kanadiske kostskoler.

Les mer

Pools

Filmet av B. Hammer i W.R. Hearst hus og svømmebasseng designet av Julia Morgan, den første kvinnelige arkitekten utdannet ved School og Beaux Arts i Paris. I filmen gjør Hammer både huset (slottet), bassenget og historien

Les mer

Listen To The Beat Of Our Images

For 60 år siden bestemte den franske regjeringen å etablere sitt romfartsenter i Kourou (Fransk Guyana, Sør-Amerika). 600 guianesere ble ekspropriert for å la Frankrike realisere drømmen om erobring av verdensrommet.

Les mer

Branden

I 1971 reiser regissøren Staffan Lamm til Norge for å treffe den tidligere norske spionen Selmer Nilsen.

Les mer

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.