FB Pixel

Forhåndsjury kortdokumentar

Forhåndsjuryens uttalelse:

Årets forhåndsjury har fått et innblikk i hva som har blitt produsert av kortere dokumentarer i Norge det siste året. Vi har sett variasjon i uttrykkene som vi har blitt presentert, og vi har oppdaget nye talenter som vi gleder oss til å se mer av.

Selv om hver av filmene har sitt eget særpreg, så er noen felles tendenser i de innsendte filmene og de som har blitt valgt ut. Den mest åpenbare tendensen, slik vi ser det, er at filmene jevnt over eksperimenterer med visuelle grep og fortellerteknikk. Klassisk fortellerdramaturgi er ikke et fellestrekk blant årets filmer.

Nye og originale måter å fortelle om allerede kjente hendelser er noe av det publikum vil få se i år. Det er også flere portretter av artister og kunstnere.

Flere av de innsendte filmene i år ser ut til å være produsert på lave budsjetter. Dette betyr ikke at det ikke er godt produsert. Bak filmene ligger det mye tid, hard jobbing og vilje til å beskrive livet og verden vi lever i, selv med knappe midler. Vi ser utvilsomt mye potensial blant filmarbeiderne som har sendt inn bidrag til årets program og vi håper du som publikum vil la deg begeistre over det du skal få se.

Det har også vært en fryd å se oss gjennom årets internasjonale filmer. Poetiske filmer som åpner opp vakre rom i sinnet, estetikk som gir oss følelsen av ro, politiske filmer som setter lys på verdens urettferdigheter, filmer som speiler oss selv og som viser oss hva det betyr å være et menneske.

Det vi har sett har gitt oss sterkere tro på film, det har inspirert oss og beveget oss.

God fornøyelse!

Årets forhåndsjury for kortdokumentar er:

Racha Helen Larsen er kreativ filmprodusent og regissør. Hun har jobbet for Nordisk Film, Rubicon og Strix, som både regissør, redaktør og linjeprodusent. I 2018 startet hun selskapet Yellow Log som fokuserer på kreativ dokumentarfilm. Hennes første langfilm som produsent, Hvor man vender tilbake, vant i 2019 Amandaprisen for beste dokumentar. Racha har mastergrader i etnografisk dokumentar fra Manchester University, fra dokumentarlinjen på Høgskulen i Volda, og i Management fra BI. I 2021 var hun med å initiere og lede dokumentarfestivalen MIRAGE – Art of the Real Festival.

Halvor Nitteberg er produsent og regissør, utdannet i TV- og dokumentarregi ved Høgskolen i Lillehammer og NTNU Trondheim. Han arbeider for tiden som prosjektleder i NRK, primært med fokus på dokumentarserier. Han har arbeidet med blant annet tv-serier, dokumentarer og musikkvideoer siden 1999, og selskapet hans, Nitteberg Film & TV, har to ganger hatt kortdokumentarer med i IDFAs konkurranseprogram.

Sverre Kvamme er regissør utdannet ved The European Film College og Nordland Kunst- og filmhøgskule, og har en BA fra Kunstakademiet i Tromsø. Med sin personlige tilnærming til filmspråket, har han i sine arbeid beveget seg mellom store temaer som kjønn, barndom, sorg og død. I 2021 debuterte han med sin første langdokumentar, Nattebarn.

 

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.