FB Pixel

Forhåndsjury internasjonal kortfilm

Forhåndsjuryens uttalelse

Det har vært et privilegium å få se årets internasjonale kortfilmer. Påmeldinger har kommet fra alle verdenshjørner, og det er lett beviselig at det ligger stor styrke i det korte formatet. Historiene er gode, de er underholdende og lærerike, og de gir oss nye perspektiver.Vi har vært på en eventyrlig reise når det kommer til mangfold: i geografi, i historier og ikke minst representasjon foran og bak kamera. Det er åpenbart at bredde i mangfold og representasjon er til berikelse for en produksjon, for filmene vi har sett viser variasjon og innovasjon i tematikk, dramaturgi, uttrykk, sjanger og format.
Vi har opplevd det vonde, det såre, det bittersøte, det absurde, det komiske, det dramatiske, det groteske, det vakre – hele følelsesspekteret har vært på en fantastisk, ofte animert, berg-og-dalbane.
Vi har sett over 1600 påmeldte filmer og av disse har vi fått plass til 55 i konkurranse, så mange tøffe valg har vi blitt tvunget til å ta i denne prosessen.

Årets utvalgte filmer er historier som berører og beriker, som utfordrer og underholder, og som lar oss oppleve – eller flykte fra – virkeligheten sett med andres øyne.

Vi har sett alt, men allikevel er vi sultne på mer – og vi håper du vil oppleve det samme!

Ha en riktig god festival!

Årets forhåndsjury for internasjonal kortfilm er: 

Armita Keyani er en filmskaper fra Rælingen kommune. Hun har bachelorgrader i Film og TV-studier og i Samtidskunst. Filmene hennes er for det meste dramakomedier som tar opp det absurde i menneskets natur, ofte i uvanlige situasjoner for å utforske større temaer. Hennes eksamensfilm, Velkommen til oss (Welcome Home), ble blant annet blitt vist i konkurranseprogrammet på Tribeca filmfestival, og vant Vimeos Comedy of the Year-pris i 2019. Hennes siste kortfilm, Customs er for tiden på festivalturné og har blitt vist på flere Oscar-kvalifiserende festivaler, inkludert Kortfilmfestivalen og Palm Springs International ShortFest.

Elisa Fernanda Pirir ble født i Guatemala City, Guatemala, og flyttet til nord-Norge i 2007, hvor hun engasjerte seg i filmproduksjon. Etter eksamen fra filmskolen i 2016 startet hun i Mer Film som produsent ved siden av Maria Ekerhovd, og hun er nå leder for selskapets avdeling i Tromsø. Hun har ansvar for Mer Films tv-produksjon, ikke-europeiske co-produksjoner, samt Mer Films talentutviklingsprogram, Nye fortellinger. Arbeidene hennes har blitt vist og vunnet priser på festivaler som Busan int. filmfestival, Palm Springs int. filmfestival og Göteborg int. filmfestival, og hennes film LIREMU BURANA (regi: Caj Cojoc), vant Gullstolen i 2020. I 2021 har hun produsert to Oscar-kvalifiserende kortfilmer.

Neil Young er en frilans filmkritiker og programmerer fra Sunderland i Storbritannia, nå basert i Wien. Hans nåværende oppdragsgivere inkluderer Modern Times Review, Sight & Sound og Screen International. Han jobber som programmerer og konsulent for blant andre European Film Festival of Palić (Serbia), Vienna Shorts og Viennale. Han er også filmskaper, og har laget flere kortfilmer, og hans eksperimentelle langdokumentarfilm Rihaction hadde premiere på Diagonale 2019 i Graz, Østerrike.

Draga Vidovic har jobbet med filmfestivaler i Norge i over ti år. For tiden er hun blant annet print- og filmkoordinator på den Norske filmfestivalen i Haugesund, programmerings-, film- og printkoordinator for Tromsø internasjonale filmfestival, og en del av progamkomitéen på TIFF Junior. Hun har vært en del av Kortfilmfestivalens team i nesten ti år, med særlig fokus på film- og printkoordinering.

Julie Pichard er utdannet filmklipper, og har jobbet i som klipper i Frankrike og Norge i mange år. Hun har også studert kulturprosjektledelse og jobbet som koordinator for Institut Français ved den franske ambassaden i Norge. Julie var gjestekoordinator for festivalen i 2019 og er nå ansatt som produsent.

Anika Salvesen er en en polsk filmregissør som jobber med både fiksjon- og dokumentarfilm, med eksperimentell tilnærming til kinoestetikk og utradisjonell fortellerstil. I 2021 var hun med å grunnlegge filmkollektivet og produksjonsselskapet Morild Film. Hun er i dag assisterende daglig leder og produsent på Kortfilmfestivalen.

Anita Svingen har vært tilknyttet Kortfilmfestivalen siden 2006, og har vært daglig leder siden 2012. Hun har en bachelorgrad i Film og TV-studier fra University of Westminster i London og har jobbet som produsent og programsjef i SBS Radio. Hun har arbeidet i norsk TV-produksjon i over 10 år, blant annet for selskaper som Rubicon og Dinamo.

Bard Ydén har vært redaktør og programmerer i Kortfilmfestivalen siden 2018, men har jobbet med filmfestivaler siden 2003. Fra 2007 til 2016 var han festivalleder for Oslo/Fusion Int. filmfestival, en rolle han gikk tilbake til i 2018. Han har vært konsulent og kurator for flere internasjonale filmfestivaler, og har bred juryerfaring internasjonalt. I 2017 var han med å grunnlegge The Faroe Islands’ Int. Minority Film Festival, og siden 2018 har han vært en del av teamet bak Berlinale EFM Horizons Startups-program.

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.