FB Pixel

Răzvan Rădulescu til Grimstad

På den 47. Kortfilmfestivalen får du muligheten til å møte den legendariske og ettertraktede rumenske manusforfatteren Răzvan Rădulescu i Grimstad!

Răzvan Rădulescu (f. 1969, București) studerte både lingvistikk, fransk litteratur og operaregi før han begynte å jobbe med film, og ble så en sentral figur for fremveksten til den rumenske nybølgen. I sitt virke som både manusforfatter (The Death of Mr. Lăzărescu; Tuesday after Christmas; Child’s pose), manuskonsulent (4 måneder, 3 uker, 2 dager; The Autobiography of Nicolae Ceaușescu) og regissør (First of all, Felicia; Evropa) har han alltid fulgt ett grunnleggende prinsipp: på kinolerretet handler film om hva vi ser og hører, mens utenfor kinomørket handler det om hva vi tror og føler. Hans første roman, The Life and Deeds of Elijah Cazane, vant Romanias forfatterforenings pris for beste debutroman. Hans andre roman, Theodosius the Small, vant EUs litteraturpris.

Rădulescu har undervist i dramaturgi ved ESAV Marrakech, York University Toronto, Scuola Holden Torino og Kunstakademiet i Karlsruhe. Han har også forelest ved Torino Film Lab og Less is More Lab (LIM), og var medgrunnlegger av The Script Savages Lab i Bretagne. Som manuskonsulent har Răzvan jobbet med flere spennende norske filmskapere, inkludert Brwa Vahabpour, Gunhild Enger, Nataša Urban, Thea Hvistendahl og Emilie Blichfeldt. Han er en svært ettertraktet manuskonsulent, kjent for sin dedikerte og kompromissløse tilnærming til sitt arbeid og de han jobber med.

Når Kortfilmfestivalen inviterer til festival for 47. gang i juni, er det med Răzvan Rădulescu som en av årets hovedgjester. Han deltar på tre eksklusive bransjearrangementer i løpet av festivalen i Grimstad, les mer om dem under. Endringer kan forekomme.

Dramatisk SOFA

Răzvan Rădulescu har vært manuskonsulent på filmen Europa, spillefilmdebuten til den norske filmskaperen Brwa Vahabpour. På denne fagpraten vil de snakke om hvordan samarbeidet har fungert. Samtalen vil foregå på engelsk.

Brwa Vahabpour er en filmskaper fra Trondheim, utdannet ved Nordland Kunst- og filmfagskole og Den norske filmskolen i Lillehammer. Han har regissert prisvinnende kortfilmer som Granateple, Gjeteren og Silence (sistnevnte vant Screen Talent Europe sitt pitcheforum på Kortfilmfestivalen i 2019, og året etter vant den Filmforbundets fagpris for Brynjar Lien Aune sitt klippearbeid). Vahabpour har også vært episoderegissør på den prisbelønte dramaserien Jordbrukerne, som hadde premiere på Canneseries i 2021. For tiden jobber han med ferdigstilling av sin debutspillefilm, Europa.

ROUNDTABLE

Lørdag 15. juni får 15 heldige filmskapere får sjansen til å få direkte og personlige innspill fra Răzvan Rădulescu på sine manus og filmprosjekter. Den svært ettertraktede manuskonsulenten stiller til en lukket rundebordssamtale, hvor de 15 filmskaperne på forhånd sender inn kort synopsis av filmprosjektene sine. Påmeldingen er åpen nå, mer info og påmeldingslenke finner du på kortfilmfestivalen.no.

Praktisk info: Kun 15 plasser tilgjengelig! Samtalen vil foregå på engelsk, og finner sted lørdag 15. juni kl. 10:00.

Du vil få beskjed 10. mai om du har fått plass eller ikke. Dersom du har fått plass, vil vi be deg om å sende inn en halvsides synopsis av filmen din på engelsk. Påmeldingen er førstemann til mølla der du sender med en halv side synopsis på engelsk av din film. Synopsiset vil fungere som et verktøy slik at Răzvan har en bedre forutsetning for å forstå spørsmålene og utfordringene du måtte ha i din spesifikke prosess.

RUMENSK NYBØLGE

Hva er en filmbølge og hvordan fungerer den?

Alle som jobber med film forholder seg til den franske nybølgen fra 50- og 60-tallet. Selv om den franske bølgen er den mest kjente, så er den langt fra den eneste. Vi kan nevne den tsjekkiske filmbølgen, den tyske, den søramerikanske, den greske og ikke minst den rumenske. Men hva må til for å skape en filmbølge, og hvordan er det å stå midt oppi den?

På begynnelsen av 2000-tallet var Răzvan Rădulescu svært sentral innenfor den rumenske filmbølgen. Denne bølgen fant sted i en periode da Romania var i ferd med å finne sin nye identitet som et demokratisk og kapitalistisk land, etter flere tiår med diktatur. Møt Răzvan Rădulescu i samtale om sin opplevelse og erfaringer av å stå midt i den rumenske filmbølgen. Det er ikke problemfritt å være idealist, og denne samtalen er første gang Rădulescu har takket ja til å dele sine refleksjoner. Det vil også vises klipp fra filmer som Rădulescu har jobbet med. Samtalen vil foregå på engelsk.

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.