FB Pixel

Internasjonal kortfilm fra øverste hylle

Kortfilm er et språk hele verden forstår. Årets festival byr på prisvinnende europeisk kortfilm og høydepunkter fra ledende internasjonale programmerere. La deg inspirere og utfordre av filmer i verdensklasse!

Mange dras til Grimstad og Kortfilmfestivalen for å få med seg det nyeste av norsk kortfilm. Nylig slapp vi lista over årets nominerte til Gullstolen for beste korte fiksjonsfilm, kortdokumentar og musikkvideo. 40 filmer fra hele verden konkurrerer dessuten om prisen for beste utenlandske film. Men også utenfor konkurranseprogrammene er det mange godbiter å hente. Kortfilmfestivalen har lenge samarbeidet med European Film Academy, og med Sundance- og Toronto-festivalene, om å vise spesialprogrammer med utvalgte høydepunkter. 2021-programmet er intet unntak.

Sundance Film Festival arrangeres hvert år i Utah og tiltrekker seg et stort publikum til alt fra spillefilm, dokumentar og kortfilm til installasjoner, konserter og arrangementer. Kortfilmprogrammet er kresent satt sammen ut fra over 9.000 påmeldte filmer.

Programmerer Lisa Ogdie deltar på årets utgave av Kortfilmfestivalen og tar med seg et utvalg av programmet som vises Grimstad. Blant de sju filmene i programmet er Black Bodies av kanadiske Kelly Fyffe-Marshall, en spoken-word-film basert på filmskaperens egne opplevelser av rasisme og mistenkeliggjøring. Den sveitsiske animasjonsfilmen Little Miss Fate er en morsom iscenesettelse om frykten for å miste kontroll over livet, mens BJ’s Mobile Gift Shop er en komedie om livet som gateselger i Chicago.

Programmet favner om alt fra tankevekkende kortdokumentar til animasjon og fortellende kortfilm. Det viser forhåpentligvis noe av bredden i vårt program, der vi både løfter fram unge amerikanske talenter og filmskapere fra alle kontinenter. Vi er veldig glade for samarbeidet med Kortfilmfestivalen, og for denne anledningen til å presentere filmene for et norsk publikum, sier Lisa Ogdie.

De siste årene har flere norske kortfilmer vært vist i Sundance: I år slapp Rikke Gregersens De berørte gjennom nåløyet etter å ha vært vist på Kortfilmfestivalen i 2020.

Fra kortfilmen Little Miss Fate (Joder von Rotz, Sveits 2020)

Jason Anderson er hovedprogrammer for kortfilmseksjonen Short Cuts på filmfestivalen i Toronto, og presenterer et knippe filmer fra det som har blitt en av verdens største og mest mangfoldige arenaer for ny film. Den arrangeres hvert år i september, og viser kortfilm i en rekke ulike seksjoner på programmet. Torill Kove og Bobby Peers er blant de norske filmskaperne som har vist fram sine filmer der.

Vi som jobber med Short Cuts har hatt stort glede av det gode forholdet vi har utviklet gjennom samarbeidet med Kortfilmfestivalen. Det har stor verdi for oss å bli presentert for så mange fremadstormende nordiske filmskapere, og det gir også en mulighet til å vise fram filmene vi er stolte av på vårt eget program, til enda flere. Sånne muligheter er det overraskende få av, og vi setter ekstra stor pris på samarbeidet i år som vi går glipp av reker, øl og varme sommerkvelder i Grimstad. Om ikke annet kan vi presentere noen gode kanadiske filmer til et norsk publikum, sier Jason Anderson.

Blant filmene han presenterer på Kortfilmfestivalen i år, trekker han særlig fram Aniksha  av kanadiske Vincent Toi – et drama lagt til Mauritius i Det indiske hav, hvor en ung kvinne tar seg jobb på et call-senter og må balansere yrkeslivets frihet mot tradisjonen hun er bundet til gjennom ekteskapet. Filmen havnet på TIFFs topp-ti-liste over kanadiske filmer i fjor. Også Sophy Romvaris Still Processing – dels familiedrama, dels essayfilm om fotografi og erindring – er blant filmene å se fram til.

Fra kortfilmen Aniksha (Vincent Toi, Canada 2020)

Husk også å sette av tid til å se et utvalg av europeisk kortfilm fra øverste hylle. I to egne programmer viser vi prisvinnende filmer fra andre europeiske festivaler som del av det europeiske filmakademiet EFAs kortfilmturné – EFA Shorts Tour. I alt utgjør dette 24 filmer, som blir nominert til EFAS egen kortfilmpris som ble delt ut i desember 2020.

Vi viser totalt 11 av de 24 nominerte, inkludert vinnerfilmen All Cats Are Grey in the Dark  en sveitsisk kortdokumentar om en eksentrisk katteeier og hans planer for å bringe «familie»-genene videre. En perle av en film som også ble vist i vårt internasjonale program i fjor – om du gikk glipp av den da, har du sjansen igjen nå! Vi vil også trekke fram den visuelt fantastiske franske animasjonsfilmen Genius Loci  og Sun Dog  som følger en låsesmed i det arktiske Russland på jobb – også gjennom ekstatiske naturopplevelser. Programmet spenner bredt i visuelt uttrykk og fortellerform, og har filmer blant annet fra Portugal, Georgia, Bulgaria, Litauen, Storbritannia og Spania.

Fra kortfilmen Genius Loci (Adrien Mérigau, Frankrike 2020)
Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.