FB Pixel

Årets program er klart: Kortfilmens verdi, ytringsfrihet, skeiv film og en egen bransjeløype!

Kortfilmfestivalen har nå sluppet hele programmet for årets festival, og her kan du lese om alt du kan gjøre for å fylle opp med faglig innhold etter lang tids pandemi og festivalfravær. Festivalen er tilbake i Grimstad den 8. juni med full kraft og vind i seilene!

Bransjeløype for produsenter

Et stort satsingsområde i år er en helt egen løype lagt opp med særlig fokus på produsenter, og alle produsenter med film i programmet får i år gratis festivalpass, noe som tidligere har vært forbeholdt regissører. Løypa er et skreddersydd og omfattende program med nyttige mesterklasser, panelsamtaler, nettverksmøter og salgsmarked. 

Vi arrangerer blant annet en mesterklasse med to produsenter nominert til Oscar® i år: Dyveke Bjørkli Graver (Verdens verste menneske) og Marie Therese Guirgis (Summer of Soul) deler sine erfaringer rundt spillefilm og dokumentar. 

Vi skal også se på strategien som legges i et Oscar®løp, hvor strateg og publisist Kathleen McInnis åpner opp og synliggjør hvordan prosessen foregår. 

Veien fra Kortfilmfestivalen til Oscar® kan være kortere enn du tror, for i år er Kortfilmfestivalen Oscar®kvalifiserende i to nye kategorier!

Verdien av en kortfilm

Hva er verdien av en kortfilm egentlig? Vi vet at det ikke er nok penger til kortfilm og at de færreste kan leve av det. Vi vet også at i en kommersiell virkelighet hvor nettopp markedsverdi og publikumstall får stadig større fokus, blir kortfilmen raskt til spillefilmens fattige fetter. Men er det ikke egentlig sånn at vi lever i en tid hvor det er, eller burde være, særdeles gode vilkår for kortfilmen? 

Dette blir et eget fokus under festivalen i år, med Elin Kristiansen fra Midtnorsk filmsenter, Nina Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon ved Norsk filminstitutt, Toril Simonsen, lanseringskonsulent utland ved Norsk Filminstitutt og mangeårig filmkonsulent Kalle Løchen, i et panel ledet av Ingrid Falkenberg Dokka, daglig leder av Sørnorsk filmsenter.

Panelistene i "Verdien av en kortfilm": Ingrid Falkenberg Dokka, Nina Barbosa, Kalle Løchen, Elin Kristiansen og Toril Simonsen

Land i fokus: Ukraina

Mer enn noen gang trenger ukrainere å bli sett og hørt, og vi har valgt ut en rekke kortfilmer som på ulikt vis introduserer publikum til livet i landet hvis eksistens nå er truet av Putins krigføring. Gjennom to program blir vi kjent med komplekse identiteter i en verden som er svært langt unna de politiserte medieoverskriftene, og et økt innblikk i Ukraina som kulturnasjon.  

Ytringsfrihet under press

I mars i år ble dokumentarist Thomas Østbye arrestert og satt på glattcelle av norsk politi idet han filmer og dokumenterer en aksjon på Sjursøya i regi av Extinction Rebellion. Hendelsen har aktualisert flere problemstillinger som dessverre ikke er nye i Norge, og som Kortfilmfestivalen også har erfaring med fra tidligere: Hvordan styrke dokumentarfilmskapernes ytringsfrihet og rettsvern når de trues med søksmål og sanksjoner både fra store økonomiske interesser og/eller myndigheter?

Kortfilmfestivalen, Norsk filmforbund og Norske Filmregissører arrangerer en panelsamtale for å se nærmere på hvordan vi kan håndtere og unngå slike situasjoner i fremtiden. 

 

Ytringsfrihet er også på agendaen når dokumentarfilmen Myanmar Diaries med vises under festivalen, og i tillegg til to av filmens regissører fra Myanmar Film Collective, vil produsent Corinne van Egeraat komme til Grimstad for å snakke om arbeidet med filmen. 

50 år som lovlig homofil

I år er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, og Kortfilmfestivalen markerer dette på flere måter: Vi viser to retrospektive program vi kaller 30 år med skeiv film, med utvalgte skeive filmer fra 1991 til 2020. 

Vi har program knyttet til livene for skeiv urbefolkning, og Oslo/Fusion filmfestival presenterer som vanlig filmer fra hele verden. I tillegg kan man se mye annen skeiv film i både konkurranse- og spesialprogrammene.

Tradisjonen tro kombinerer festivalen det faglige innholdet i en fullspekket piknikkurv med en rekke fabelaktige sosiale arrangement, fra å starte dagen med et friskt morgenbad til klubbkveldens grooves and moves under discokula! 

 

Velkommen til 45. Kortfilmfestivalen 2022! Se hele programmet her.

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.