FB Pixel

En hilsen fra senterleder Ingrid Falkenberg Dokka

DEN SPEDE BEGYNNELSE

Sørnorsk filmsenter ble etablert i 2008, etter flere grundige utredninger. Bransjen var ganske liten og spredt og regionen bestod først av Agder, deretter Telemark – i 2020 slo Vestfold og Telemark Fylkeskommune seg sammen, og Vestfold ble dermed et viktig bidrag inn i filmregionen. Det manglet ikke på store filmsatsinger langs Sørlandskysten før senteret ble etablert. Profesjonelle aktører som regissør og manusforfatter Grete Salomonsen og produsent og fotograf Odd Hynnekleiv (PENELOPE FILM) hadde allerede laget flere spillefilmer med god suksess («Kamilla og Tyven»-filmene på slutten av 1980-tallet og utover 2000-tallet). Politisk vilje, og særlig med daværende Kristiansand sin kinosjef Petter Benestads visjoner om en sterk, bærekraftig og fremtidig filmregion, gjorde at det ble naturlig at senteret og dets administrasjon ble etablert i Kristiansand. Kristiansand kommune «gav» senteret lokaler i gamle Aladdin kino – et perfekt sted for et gryende filmsenter.

LEDER-PIONEEREN

Den aller første senterlederen, Åse Marit Meyer, tok malerkosten fatt og fikk raskt orden på både lokaliteter og bransjebyggende aktiviteter. Men hvordan bygger man en bransje? Hvordan utvikler man et godt apparat for tilskudd til utvikling og produksjon, hvordan utvikler man talenter og hvordan får man talentene til å bli i regionen?

Dette er utfordringer senteret har og har hatt hele tiden. Et stort og viktig arbeid ble nedlagt av senterets første leder, hvor mange av strukturene fremdeles finnes i dag. De unge som fikk laget sine første filmer under henne, er godt etablerte filmskapere i dag.

SPISSING

Senterets andre leder, Kirsten Bonnén Rask, etablerte gode rutiner for talentutvikling og en profesjonalisering av bransjen i Sør. Snart viste dette seg igjen med filmer som vant anerkjente priser på festivaler i inn -og utland. Rask maktet å samle en bransje og bygge nettverk som styrket særlig det kunstneriske arbeidet. Der Åse Marit Meyer var senterlederpioneren på alle områder, fordypet Rask arbeidet med å spisse bransjen, løfte fram de godt fortalte filmhistoriene, med sin enorme kunnskap som Nordens beste dramaturg og i forhold til blant mye annet – manusutvikling.

BRANSJEBYGGING

Senterets nåværende leder, Ingrid Falkenberg Dokka, tok over roret høsten 2020, da både landet og bransjen var preget av seig corona-stillstand. Det er kanskje først nå vi begynner å merke at vi siger ut av en postpandemi. Nåværende leder kan herved bekrefte at bransjen i Sør er friskmeldt og i full fart, mer enn noen gang! Spennende talenter lager prisvinnende kortfilmer, viktige tv-dokumentarer (fra November Film og Mediaservice i Arendal) er kommet på samfunnsagendaen, flere spillefilmproduksjoner er endelig på gang i Kristiansand og ikke minst har Fenomen Film (Porsgrunn) brøytet marka med fantastiske originalskrevne, prisbelønnede serier som Rådebank og Vi lover et helvete!

Nåværende leder er opptatt av å bidra til å bygge en bærekraftig bransje, se på film – og spill produksjon som viktige og betydningsfulle arbeidsplasser, som styrker Norge som demokrati, både i forhold til ytringer og som en del av mangfoldet av historier fra hele landet.

FORMIDLING

I alle år har Sørnorsk filmsenter lagt vekt på filmformidling og talentutvikling rettet mot barn og unge. Våre veldig dyktige filmveiledere i begge deler av regionen har avviklet utallige workshops, filmcamper og mesteklasser. Vi har et rullende filmverksted (Filmmobilen) proppet full av utstyr, støttet av Cultiva. De siste årene har senteret også innledet et samarbeid med Universitetet i Agder, der vi gjesteforelser om bransjekunnskap samt et fruktbart samarbeid med Samsen Ungdomskulturhus, med talentprogrammet Film 20 +. I skrivende stund vil til sammen 16 kortfilmer være produsert i dette opplegget siden 2021.

VIDERE, VIDERE, VIDERE!

Hvor vil vi videre nå, de neste fem årene? Sørnorsk filmsenter har siden 2008 hatt ulike gode styrer som setter sitt preg på vår regions bransjeutvikling. Styrene har hele tiden vært – og er visjonære. Det sittende styret i 2023 ser mer enn noen gang at vi har en bransje i endring. Konkurransen om pengene er tøffere, det blir ikke nødvendigvis flere statlige tilskudds kroner.

Sørnorsk filmsenters kanskje viktigste oppgave i årene framover er å lytte til bransjens behov, opptre forutsigbart og støttende og hele tiden legge til rette for vekst og muligheter både for både talenter og de etablerte profesjonelle innenfor utvikling og produksjon av film og spill, uavhengig av formater og visuell teknologi. Vi vil være med på å fremme de originale og sterkt kunstneriske filmene og spillene, vi vil at filmregion Sør skal være den beste regionen å arbeide og bo i. Vi vil fremme det store mangfoldet av stemmer som finnes i regionen vår.

Filmsenterets lille retrospektive kortfilmprogram er en hyllest til alle våre regissører, manusforfattere, produsenter og filmfaglige arbeidere. Det er også en hyllest til alle som har bevilget penger, støttet senteret på alle måter og som har lagt grunnlaget for Sørnorsk filmsenters livsberettigelse. Valg av filmer er som «å velge mellom sine egne barn» – helt umulig, men vi måtte ta noen valg.

TAKK TIL

Takk til Kortfilmfestivalen ved Julie Pichard og til John H. Nomedal, nåværende rådgiver ved Sørnorsk filmsenter. Takk også til TV Agder, ved Svein Tallaksen – vår samarbeidspartner som gjorde dette programmet tilgjengelig for visning, som også har eget program med sørnorske filmer! Vi takker også alle regissør og produsenter som sa ja til at vi fikk lov til å vise filmene.

Ingrid Falkenberg Dokka

Sørnorsk filmsenter, leder.

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.