FB Pixel

Prisvinnere 2021

GULLSTOLEN: NORSK KORTFILM
THE WONDERS BENEATH THE SEA – Regi: Ellen Ugelstad
Begrunnelse: Årets prisvinner er satt i intime og surrealistiske omgivelser. Juryen har virkelig latt seg imponere av et høyt filmatisk nivå og subtile, nyanserte skuespillerprestasjoner som lar oss oppleve to kvinners historie og generasjonsmotsetningen mellom dem. Den lar oss utforske hva det innebærer å hjelpe andre, men også hva det vil si å være et menneske i vår tid.

Hederlig omtale:
Play Schengen – Regi: Gunhild Enger
Begrunnelse: En film som gledet juryen stort med sin skarpe og satiriske framstilling av gapet mellom sterke idealer og den harde virkeligheten i dagens Europa. Med stor kløkt håndterer regissøren sammensatte problemstillinger og situasjoner som bobler over i det absurde.

 

TERJE VIGEN-PRISEN
MAMMA – Regi: Aslak Danbolt
Begrunnelse: Årets vinner av Terje Vigen-prisen blander fiksjon og virkelighet i en fortelling som ikke gir enkle svar, men gir publikum innblikk i en desperat kamp for å redde en man elsker. I en visuell stil der hovedpersonen omsluttes av en mørk og fuktig natt med forvrengte overflater, og med ikke-profesjonelle skuespiller som spiller versjoner av seg selv, har regissøren lykkes i å lage en stilistisk sterk og dypt humanistisk film.

 

GULLSTOLEN: KORT DOKUMENTAR
MY UNCLE TUDOR – Regi: Olga Lucovnicova
Begrunnelse: En film som er imponerende modig, brutalt ærlig, og emosjonelt raus på en radikal måte. En film som med mange lag forholder seg til traumer og hvordan de ofte kan være vanskelig å få øye på.

Hederlig omtale I:
Son of Sodom – Regi: Theo Montoya

Begrunnelse: En film som fengsler juryen gjennom sin sterke filmatiske framstilling fra byen Medellin i Colombia, hvor en hel generasjon er i ferd med å utrydde seg selv. Filmskaperen har skapt en ekstraordinær atmosfære hvor vennskap, vold og rusmidler er viktige ingredienser, og som gjør oss spente på hvilke filmer han vil lage i framtiden.

Hederlig omtale II:
The Communion of My Cousin Andrea – Regi: Brandán Cervino Abeledo

Begrunnelse: Denne filmen vant juryens hjerter med sin humoristiske tilnærming til universelle spørsmål. Filmen handler ikke bare om en enkelt jentes første nattverd men om en hel generasjons fascinasjon for populærkultur.

 

GULLSTOLEN: INTERNASJONAL KORTFILM
DUSTIN – Regi: Naïla Guiguet
Begrunnelse: En rå og autentisk filmopplevelse. Sjeldent har natteliv blitt fanget så realistisk som i denne kortfilmen. I løpet av en natt på en technoklubb i utkanten av Paris møter vi en ung transperson og vennegjengen. Vi tas med på en rave av emosjoner og stemninger, fra energisk og euforisk til sårt og melankolsk, i søken etter nærhet, bekreftelse og å leve ut sin identitet på fredfullt vis.

Hederlig omtale:
The Dream – Regi: Santiago Sánchez
Begrunnelse: I en terapitime, der en ung jente forteller om et mareritt som gjentar seg, utnyttes filmmediets evne til å forstørre og forsterke til det fulle. Filmens fokus på kroppsspråk, detaljer og det sanselige, forsterker dialogen og inviterer publikum til å lese mellom linjene.

 

GULLSTOLEN: NORSK MUSIKKVIDEO
Boy Pablo: HEY GIRL – Regi: Eivind Landsvik
Begrunnelse: I denne musikkvideoen blir vi dratt inn i universet til Wachito Rico med en stemning som fanger en deilig nostalgisk estetikk både teknisk, i casting, kostymer og set design. Det lekes uhøytidelig og selvironisk med bruk av klassiske virkemidler som freeze frame, font og en gøyal fortellerstemme. Hey Girl er en enkel, søt historie om den sjarmerende fomlende hovedkarakteren som møter motstand, men som reiser seg og vinner jenta til slutt. Det er så gjennomført, og det kler musikken perfekt! For hver gang vi ser den oppdager vi nye fiffige detaljer og smiler fra øre til øre.

Hederlig omtale:
Lokoy (med Nils Bech): RELAY – Regi: Stian Andersen
Begrunnelse: Sebastian Kåss og Lokoy tar oss med på en miksmaster av følelser. Det er gøy, overraskende, utfordrende og litt vondt, som kunst gjerne kan være. Persongalleriet er friskt og står i stil med filmen. Vi lo masse, og ser den gjerne igjen og igjen.

 

GNISTPRISEN:
HVORFOR ER DU SVART? – Regi: Julie Skaufel
Begrunnelse: Årets vinnerfilm kjennetegnes av regissørens erfaring som skuespillerinstruktør og manusforfatter. Temaet er viktig – det har med alderdom og det å være mørk i huden å gjøre. Filmskaperen bygger et omfattende univers med personer vi føler vi får bli kjent med, selv om vi bare møter en av dem. Det sier noe om stødigheten i filmhåndverket, siden filmen bare varer noen minutter. Fortellingen er personlig, morsom, trist, rørende og tankevekkende.

 

FILMKRITIKERPRISEN:
SOFIA, EN SOMMER – Regi: Eivind Landsvik
Begrunnelse: På en poetisk og troverdig måte tar årets prisvinner tempen på samtidskulturen i sin tematisering av sorg og ungt kvinnelig utenforskap. Uten å bli for åpenbar utvikles en sår historie med flere lag, som biter seg fast i oss og blir værende. Kameraet dveler ved den kvinnelige hovedpersonen, som spilles med usedvanlig autensitet og hudløshet – en skuespillerprestasjon av første klasse. Med antydningens kunst tegnes både tragedie og håp. Gjennom møtet med en annen form for utenforskap skimtes sommerlyset på nytt.

Hederlig omtale:
Om litt – Regi: Sylvia LeFanu

 

TIMEGLASSET:
Anna Lian for manus til MOTVIND (regi: Jon Vatne)
Begrunnelse: Årets vinner av Dramatikerforbundets Timeglass er en politisk feelgood-film med vidd, brodd og varme. Historien er en brytekamp mellom to karakterer med hvert sitt tydelige mål; hun er et friskt lokomotiv som durer på, mens han gjør sitt ypperste for å få henne over på nye spor. Filmen har en uforutsigbar utvikling hvor hver eneste replikk skreller et nytt lag av karakterene, og deres relasjon. Filmen har tydelig anslag, overraskende vendinger og en deilig, forløsende slutt. Filmen er skrevet av en forfatter med et budskap som hun brenner for. Men årets vinner kjennes likevel usedvanlig fri, uanstrengt og løssluppen, men først og fremst er den forankret i et solid og gjennomarbeidet manus som forankres både i det spesifikke miljøet, tematikken og dialogen. 

Årets vinner viser at man selv uten en stor og omfattende produksjon kan skape en fullendt filmfortelling, så lenge man har et godt manus, et dedikert crew, og en boks hjemmelaget sjokoladekake.

.

NORSK FILMFORBUNDS FAGPRIS:
Klippere Lisa Enes og Lilja Ingolfsdottir for DET JEG ØNSKET DU HADDE SAGT TIL MEG, MEN ALDRI KOMMER TIL Å SI (regi: Lilja Ingolfsdottir)
Begrunnelse: Dette er en film som berører dypt, der klippen utmerker seg særlig med sømløs sammenføyning av mange ulike elementer som skaper en rik verden og inviterer til ettertanke lenge etter at filmen er ferdig.

Hederlig omtale I:
Lyddesigner Nora Øland for VEGGDYR (regi: Marlene Lyngstad)
Begrunnelse: Dette er en film hvor alle fagfunksjoner briljerer. Gjennom elegant blanding av realistiske og ekspresjonistiske elementer forsterker lyddesignet filmens tematikk og underbygger vår innlevelse med hovedkarakterens opplevelse av seg selv.

Hederlig omtale II:
Lysmester Henning Høifødt for APART (regi: Silas K. Henriksen, Cecilie Semec)
Begrunnelse: Denne filmen imponerer oss med sitt fortettede visuelle uttrykk, og et sterkt samarbeid mellom fotograf og lysmester. Lyset fungerer skulpturelt og evner å skape et helt eget rom der danserne og narrativet i koreografien elegant løftes frem.

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.