FB Pixel

Prisvinnere 2008

GULLSTOLEN
Prisen for beste norske kortfilm, GULLSTOLEN på 50 000 kroner, gikk i år til BYGNINGSARBEIDERE, regi Kajsa Næss. Prisen er gitt av Norsk filminstitutt.

Om filmen: To bygningsarbeidere har en alvorlig samtale om livet.
Om regissøren: Kajsa Næss (f. 1970) er regissør og animatør. Da hun gikk ut fra animasjonslinja ved Høgskulen i Volda i 1996, startet hun Mikrofilm AS sammen med Lise Fearnley. Produksjonsselskapet har i over ti år laget kortfilmer som er blitt vist på festivaler i inn- og utland og har vunnet en rekke priser, inkludert en Oscar. Kajsa Næss har laget animerte kortfilmer, musikkvideoer og reklamefilm.
Juryen sier følgende om vinneren: ”Filmen har en elegant og dynamisk bruk av animasjon. God cast og overbevisende spill med en tilforlatelig samtale om eksistensielle spørsmål, som settes i relieff til en verden i kaos og oppløsning. Filmen er overraskende, underholdende og tankevekkende.”

TERJE VIGEN-PRISEN
TERJE VIGEN-PRISEN gikk til filmen SUNDAY MORNINGS, regi Jannicke Låker. Prisen, en bronsestatuett laget av Harald Ordedam er gitt av Grimstad kommune.
Om filmen: Sunday Mornings er en video om en kvinne som kommer hjem til sin leilighet etter et langt fylleslag på byen. Scenen beskriver kvinnens langsomme ferd fra ytterdøren til soverommet. Videoen handler om en selvstendig person som befinner seg i en humoristisk, men ydmykende situasjon.
Om regissøren: Jannicke Låker (f. 1968) begynte å arbeide med video som student ved Kunstakademiet i Trondheim i 1995. Siden da har hun gjennomgående arbeidet med dette mediet. I arbeidet sitt utforsker hun
menneskets sårbarhet i dets forhold til omgivelsene. Tunge emner som rasisme, fysisk vold, seksuelle
overgrep, ydmykelse og maktspill mellom mennesker blir avslørt på burleske, komiske måter.”
Juryen sier følgende om vinneren: ”En tragikomisk situasjon skildret med ømhet og sjokkerende ærlighet. En stilbevisst kommentar til en kultur og en tid der frihetenes pris ofte er ensomhet. …”

Hederlige omtaler i form av diplom gikk til filmene: Varde, regi Hanne LarsenTyvstart, regi Leiv Igor Devold
og XY, regi David Reiss-Andersen.

MUSIKKVIDEOPRIS
MUSIKKVIDEOPRISEN ble opprettet i fjor. Prisen på 15 000 kroner er gitt av platebransjens interesseorganisasjoner IFPI og FONO og gikk til musikkvideoen RUNDT OG RUNDT, regi Emilia Danilovic for Herreløse.

Om filmen: Rundt og Rundt er et samarbeid mellom Westerdals Film og TV og Cracklab Records. Hele filmen er skutt i én tagning, uten klipp, og omhandler den monotone hverdagen. Tagging, dårlig økonomi og utroskap er scenarier som følger artistene gjennom en historie som biter seg selv i halen. Filmen har gått på Mtv, The Voice og Svisj.
Om regissøren: Emilia Danilovic (f. 1981) går siste året på Westerdals Film- og TV-linje. Hun har laget en rekke kortfilmer, reklamer, musikkvideoer og dokumentarer. Flere av disse produksjonene har blitt vist på
festivaler i Europa. Hun produserte Morgenstund, som ble vist i Grimstad i 2007. Hun har også regissert
dokumentaren Goyo, som vant pris for beste dokumentar under Gullkalven 2007.
Juryen sier følgende om vinneren: ”En velregissert stafett i én tagning som står godt til låta. Et fint nærvær hos karakterene, og en organisk helhet. Rytme og driv i musikken gjenspeiles i kameraets bevegelser.”

Jury for norsk kortfilm har bestått av Unni Straume, Anna Karin Rynander (Sverige), Hilde Malme, Andres Mänd (Estland) og Gunnar Germundsson.

DOKUMENTARFILMPRISEN
DOKUMENTARFILMPRISEN på 50 000 kroner for beste dokumentar gikk til BLOD & ÆRE, regi Håvard Bustnes. Prisen er gitt av NRK.

Om filmen: Blod & ære er en dokumentarfilm om en far som elsker sin sønn over alt i verden. Hans måte å elske ham, er å trene ham og sende ham inn i en av verdens mest tvilsomme idretter: profesjonell boksing. “Ole Lukkøye” Klemetsen er en hårsbredd fra å bli verdensmester. Men suksessen har en pris. Hvem er det som lever “Ole Lukkøyes” liv?
Om regissøren: Håvard Bustnes (f. 1973) har TV-regi utdannelse fra Høgskolen i Lillehammer og NTNU. Han startet produksjonsselskapet Klapp Media i 1998, og var med på å etablere Faction Film i 2003. I dag er han produsent og regissør på fulltid.
Juryen sier bla. følgende om vinneren: ”Vinneren stiller i en klasse for seg…..Filmen mestrer kunsten å være enkel og mangefasettert, noe som kjennetegner all STOR film. Vi tas med inn i et rikt univers med mange lag – samtidig som filmskaperen nærmer seg sine karakterer med dyp respekt og generøsitet. Dette er kort sagt rørende, morsomt og VIKTIG.
Denne regissøren skaper uforglemmelige filmscener og gjør det som vi ofte fremhever i fiksjonsfilmen – å utvikle sin hovedkarakter.”

Hederlig omtale i form av diplom gikk til filmen Lykkens Grøde, regi Karoline Grindaker og Hilde Kjøs.

Jury for dokumentarfilm har bestått av Even Benestad, Nazneen Khan-Østrem og Eva Færevaag.

INTERNASJONALE KORTFILMPRISER
GRAND PRIX GRIMSTAD på 2500 euro for beste film i internasjonal konkurranse ble i år tildelt filmen THREE OF US, regi Umesh Vinayak Kulkarni (India).
PRIX UIP GRIMSTAD på 2000 euro for beste europeiske kortfilm gikk til UGUNS (Fire), regi Laila Pakalnina (Latvia). Vinneren nomineres automatisk til European Film Academy Short Film 2008.
Hederlige omtaler i form av diplom ble gitt til Moujarad Raiha (Merely A Smell), regi Maher Abi Samra (Libanon), Fawn, regi Christoph Rainer (Østerrike) og I met the walrus, regi Josh Raskin (Canada).

Internasjonal jury har bestått av Iris Olsson (Finland), Maike Mia Höhne (Tyskland), Dieter Wieczorek (Frankrike), Juhani Alanen (Finland) og Olga Konskaya (Russland).

ØVRIGE PRISER
Dramatikerforbundets pris TIMEGLASSET på 10 000 kroner for beste manus gikk til Krzystof Sliwka for manus til filmen TYVSTART, regi Leiv Igor Devold.
Juryen sier bla følgende om vinneren: ”….Forfatteren viser øye for dramatisk raffinement og evne til å bevege sitt publikum. Med innsikt og varme, bygger han hele karakterer som griper oss fra første scene.”

Hederlige omtaler i form av diplom ble gitt til Kathinka Nicolaysen for manus til filmen Oh, My God! (regi Anne Sewitsky), Helene Torp for manus til filmen Tro, Håp Og Ærlighet (regi Helene Torp).
Jury: Monica Boracco Borring og Ståle Stein Berg.

NORSK FILMFORBUNDS FAGPRIS på 10 000 kroner gikk til Jannicke Johansen for produksjonsdesign i filmen EXISTO.
Juryen sier bla følgende om vinneren: ”Vinneren har gjennom sitt fysiske håndverk klart å visualisere en idé helt utenom det vanlige….Produksjonsdesignen på Existo gir prosjektet en gjennomført helhet og skaper en interessant film.”

Jury: Morten Skallerud, Kari Nytrø og Emil Trier.

FILMKRITIKERPRISEN til beste norske kortfilm i konkurranse gikk til SUNDAY MORNINGS, regi Jannicke Låker.
Juryen sier bla følgende om vinneren: ” Den er en helstøpt og fullendt film som skildrer et velkjent morgenritual som frambringer både latter og skrekk. Mens verden erobres av sex og singelliv fra Manhattan, er det befriende å tas med til singellivets mørke side i Berlin.”

Hederlig omtale i form av diplom gikk til filmen Mein Stampf, regi Martine Grande.

Jury: Aleksander Huser, Le LD Nguyen og Britt Sørensen.

TALENTPRISEN fra Nordisk Film gikk til regissør og manusforfatter Kjersti Steinsbø og fotograf Anna Myking. Prisen består av konsulenthjelp, finansiering og produksjon og produksjonsutstyr fra Nordisk Film/EBH, laboratoriearbeid fra Nordisk Film Post Production fram til 35mm kopi, lydetterarbeid og eventuell lansering fra Nordisk Filmdistribusjon.
Juryen sier bla. følgende om vinnerne: ”Dette året går prisen til to jenter som har samarbeidet om ikke mindre enn to filmer i årets festival program. Filmene er gjort med sikker regi og presist foto, i tillegg til at det finnes et sterkt ønske om å ville formidle noe til publikum. Det er gjort med humor, presisjon og en anelse vemod…”
Jury: Cornelia Boysen, Roy Anderson og Espen Skjetne.

FILMPOLITIETS KORTFILMPRIS på 10 000 gikk til EG SER DEG, EG SER DEG, regi Chris Erichsen. Vinneren er stemt frem av publikum via NRK Petre’s nettsider.
Se filmen her: http://www.nrk.no/kortfilm/

PUBLIKUMSPRISEN som består av distribusjon gjennom DVD-samlingen ”Norsk Kort 008” (Norsk Filminstitutt) gikk til filmen LITEN KNUTE av Kjersti Steinsbø. Prisen er gitt av Film & Kino. Vinneren er stemt frem av publikum på Kortfilmfestivalen.

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.