FB Pixel

Det bodde en underlig gråsprengt en

Tre filmer fra Sørlandet

Sørlandet, med sitt blå hav, sin evige sol og sine hvite hus, dukker ofte opp i filmer og tv-serier. I dette kuraterte programmet er det også det sørlandske landskap og skjærgård som danner bakteppet for handlingene i de tre filmene vi skal få se. Men det er ikke det blide sørland som reflekteres i menneskene vi møter her. Heller er det individer som ikke helt passer inn eller som kommer utenfra. Det er med dette i tankene at filmene er valgt ut og de er alle laget av filmskapere med tilknytning til regionen. I de tre utvalgte filmene, fra tre forskjellige tiår, 1980-, 2010- og 2020-tallet, møter vi henholdsvis, en kul gjeng fra Oslo som støter på en liten gutt i skjærgården, to polske arbeidere som ender på bygdefest og en ung mann som returnerer til sin hjemby tidlig på sommeren. Alle synes fremmedgjorte der de beveger seg i et landskap som fremstår både familiært, vakkert og skremmende på samme tid.

 

Kuratert av Birgitte Sigmundstad

Birgitte Sigmundstad er billedkunstner, utdannet ved Surrey Institute of Art & Design i England og jobber hovedsakelig med bevegelige bilder. Sigmundstads filmer er essayistiske, selvrefleksive og tar gjerne utgangspunkt i historiske hendelser. Flere filmer handler om kunsthistorien og kunstnerrollen. Et tema som går igjen i Sigmundstads filmer er hvordan kunsten brukes ideologisk og som ledd i nasjonsbygging, slik som i Kunst og ukunst (2020)  og i Hammersborg Protecting the bygone future som ser på forbindelsene mellom det sosialdemokratiske prosjektet og modernistisk arkitektur. De siste årene har Sigmundstad jobbet med flere filmer som del av et større utforskningsprosjekt om formidlingen av norsk okkupasjonshistorie og en film om det nye Nasjonalmuseet. 

 

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.