Veien til årets internasjonale utvalg har vært lang og krevende, men utrolig givende. Vi har sett og vurdert filmer fra 104 land, og vi har gått fra 2506 påmeldte filmer til de 76 som er i årets konkurranseprogram. Etter mange runder føler vi at vi har kommet frem til et utvalg med stor bredde innen tematikk, sjanger og representasjon, og vi gleder oss til å kunne dele alle opplevelsene med publikum i kinosalen i Grimstad.
Året har vært preget av mye alvor, morbid humor og håpløs kjærlighet. Filmene eksperimenterer med form og innhold, og utfordrer sitt publikum med kritiske og komplekse spørsmål. Det er gjennomgående høy kvalitet på produksjonene, og de preges av spennende og nyskapende stemmer fra regissører fra hele verden som tar opp tematikk rundt kulturelle forskjeller, feminisme, klima, relasjoner, naturopplevelser og mye mer. Vi har også valgt å ta med filmer som peker i motsatt retning av det digitale samfunnet vi befinner oss i. Vi vil takke alle filmskapere som har delt sine historier med oss, og vi håper årets program bidrar til både interessante og morsomme diskusjoner utenfor lerretet.
Anita Svingen har vært tilknyttet Kortfilmfestivalen siden 2006, og har vært daglig leder siden 2012. Hun har en bachelorgrad i Film og TV-studier fra University of Westminster i London og har jobbet som produsent og programsjef i SBS Radio. Hun har arbeidet i norsk TV-produksjon i over 10 år, blant annet for selskaper som Rubicon og Dinamo. Anita er involvert i flere organisasjoner og sitter i styret for både Oslo Fusion International Film Festival og Norske Festivaler.
Bard Ydén begynte i Oslo/Fusion International Film Festival (da Skeive Filmer) i 2003 og ble Festivalsjef i 2007. Han er seniorprogrammerer og redaktør ved Den norske kortfilmfestivalen, har programmert og konsultert for flere internasjonale festivaler, og har omfattende juryerfaring. Han er medgründer av Færøyenes Minority Film Festival, fra 2018 til 2022 var han en del av EFM Startups arrangørteam for Berlinale, og siden 2022 har han vært i New Dawn internasjonale filmfonds rådgivende komité.
Julie Pichard er utdannet filmklipper, og har jobbet i som klipper i Frankrike og Norge i mange år. Hun har også studert kulturprosjektledelse og jobbet som koordinator for Institut Français ved den franske ambassaden i Norge. Julie var gjestekoordinator for Kortfilmfestivalen i 2019 og er nå ansatt som produsent.
Sabina Jacobsson er kunstner og regissør. Hun ble uteksaminert fra Kunstakademiet i Trondheim i 2000 og er en prisvinnende kunstner innen felt som blant annet film, foto, tegning og installasjoner. Hun har hatt flere soloutstillinger og filmvisninger i Norge og internasjonalt. Jacobsson mottok Statens garantiinntekt for kunstnere i 2012. Hun jobber også med videodesign for dans og teater og er fast foreleser ved forskjellige skoler i Oslo.
Jonas Brenna er utdannet journalist med lang fartstid i NRK. Produsent og programsjef for video og film i Aftenposten på tiende året. Blant annet ansvarlig for den eneste ikke-lineære Gullruten noensinne og en historisk norsk Oscar-shortlisting. Overarbeidet, kresen og tydelig, men veldig snill.
Marina D. Richter er filmkritiker, manuskonsulent og forfatter. Hun har rapportert om film og kunst som Wien-basert utenrikskorrespondent for kulturavdelingen til den serbiske avisen Politika siden 2005. Hun var en fast bidragsyter i filmspalten til den kroatiske nettavisen Monitor, og hun skrev om film for det serbiske ukebladet Vreme. Hennes filmanmeldelser og intervjuer har blitt publisert i Cineuropa, i kulturukebladet Sirp, EFA nyhetsbrev, Vice og den slovakiske Film.sk. Hun bidrar jevnlig til nettavisen Lupiga. Marina er medlem av Serbian Fipresci, Alliance of Women Film Journalists og European Film Academy.
Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen har vært filmkonsulent på Norsk Filminstitutt. Her jobbet han mest med kortfilm, men var også en av de første konsulentene for instituttets nye utviklingsordning for dramaserier og spillefilm, NEO. Han har gjort to spillefilmer og 12 korte. Han var før mest kjent for å innføre den såkalte trashfilmen til Norge, og har også vært radiojournalist i NRK i mange år.
Armita Keyani er en filmskaper fra Rælingen kommune. Hun har en bachelorgrad i Film og TV-studier fra Wales, en utdanning fra Nordland Kunst- og filmfagskole, og bachelorgrad i Samtidskunst fra Kunstakademiet i Tromsø. Filmene hennes er for det meste komedie-dramaer, og bruker ofte uvanlige situasjoner for å utforske større temaer. Hun har vunnet flere priser for filmene sine, som Vimeo sin «Comedy of the Year»-pris i 2019, og de har blitt vist på Oscar-kvalifiserende festivaler som Tribeca Film Festival, Palm Springs International ShortFest og Kortfilmfestivalen.
Ingrid Liavaag er regissør og skuespiller som jobber innen film, scenekunst og i hybridformer. Hun er utdannet fra Ecole Jacques Lecoq i Paris, der hun også studerte scenografi ved Laboratory of Movement Study (L.E.M.). Hun har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo. Liavaags arbeid leker ofte med grensene mellom det iscenesatte og det virkelige, det private og det offentlige. Hun er medgrunnlegger av det internasjonale teaterkompaniet LiLiRe og filmkollektivet Peggy Høy. Liavaags verk er vist i både inn- og utland. Kortfilmen hennes Regissøren, laget med co-regissør Linda Gathu, vant kritikerprisen ved Kortfilmfestival i Grimstad 2022.
Foto av Ingrid: Julie Hrnčířová
Silje Poulsen Viki er produsent og lanseringsansvarlig i Indie Film. Hun har tidligere jobbet og programmert for flere norske filmfestivaler, som programsjef for HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival i perioden 2014–21 og i ulike roller hos Kortfilmfestivalen gjennom syv år. Hun har jobbet i Film fra Sør, Sørfond og Le Monde Diplomatique, hatt styreverv innen kino og kulturhus, og har en mastergrad i konfliktløsning og forsoning fra Trinity College Dublin.
Elisa Fernanda Pirir ble født i Guatemala City, Guatemala, og flyttet til Nord-Norge i 2007, hvor hun engasjerte seg i filmproduksjon. Etter eksamen fra filmskolen i 2016 startet hun i Mer Film som produsent ved siden av Maria Ekerhovd, og hun er nå leder for selskapets avdeling i Tromsø. Hun har ansvar for Mer Films tv-produksjon, ikke-europeiske co-produksjoner, samt Mer Films talentutviklingsprogram, Nye fortellinger. Arbeidene hennes har blitt vist og vunnet priser på festivaler som Busan int. filmfestival, Palm Springs int. filmfestival og Göteborg int. filmfestival, og hennes film Liremu Burana (regi: Caj Cojoc), vant Gullstolen i 2020. I 2021 produserte hun to Oscar-kvalifiserende kortfilmer.
Samanta Sokolowski, fra Argentina og basert i Brasik, har en lidenskap for gode historier, folk og filmer, som har ledet henne til å ta del i filmfestivaler i over 20 år, inkludert Berlinalen og Oslo Fusion. Hun elsker å bli rørt og overrasket av vågale nye måter å fortelle historier på, og få muligheten til å vise frem nye talenter.
Kortfilmfestivalen i Grimstad | kortfilm@kortfilmfestivalen.no
Kortfilmfestivalen i Grimstad
kortfilm@kortfilmfestivalen.no
Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.