FB Pixel

Disse skal kåre årets prisvinnere

Lørdag 12. juni blir Gullstolen for beste kortfilm, kortdokumentar og musikkvideo delt ut på Kortfilmfestivalen, i tillegg til en rekke andre priser. Her er juryene som skal vurdere årets konkurransefilmer.

Det sies ofte at kunst og kultur ikke er noen konkurranse, men tradisjonen tro er det likevel duket for en nervepirrende lørdag kveld under Kortfilmfestivalen. Årets filmer er vist, sett, beundret og kritisert av publikum i de tusen hjem eller på lokale kinolerreter – nå er tiden kommet for prisutdeling. Hvilke filmskapere får med seg statuetter, pengepremierer, heder og ære?

Det avgjør årets festivaljuryer – en gjeng ytterst kompetente og sanseskjerpede mennesker. Bli bedre kjent med dem i denne saken og hør hvilke tanker noen av dem gjør seg om juryoppdraget. Du kan også lese mer utfyllende informasjon om hver enkelt her.

Prisutdelingen strømmes i år live fra Kortfilmfestivalens studio i Oslo 12. juni, fra klokka 21.00.

Norsk kortfilm – NK
Juryen for Norsk kortfilm 2021 består av to gjestende programmerere og en dreven norsk filmskaper.

Lisa Ogdie – programmerer ved Sundance filmfestival. Lisa har programmert for festivalen siden 2009, hun er en erfaren moderator for flere ulike festivaler og driver også med talentutvikling gjennom organisasjonen BAFTA i Los Angeles. Hun har satt sammen et program med Sundance-filmer til årets program, og har tidligere sittet i jury for festivaler som South by Southwest.

Jason Anderson – hovedprogrammerer for kortfilm ved filmfestivalen i Toronto. Jason programmerer også for to andre festivaler, Aspen Shortsfest og Kingston Canadian Film Festival. Han har bakgrunn som kritiker og underviser også i kritikk og kunstjournalistikk ved to ulike universiteter.

Vibeke Heide  – utdannet filmregissør ved Den norske filmskolen, og har deltatt på Kortfilmfestivalen flere ganger tidligere, blant annet med Og leken er god som vant Gullstolen i 2012 og Bunker i 2015, som vant Amanda–prisen for beste kortfilm. Hun skriver, produserer og regisserer i sitt eget selskap Sentimenter film.

Juryen deler ut 50.000 kroner og Gullstolen til beste kortfilm, og Terje Vigen-prisen, som er på 10.000 kroner og en statuett av kunstner Harald Oredam, til en annen film som utmerker seg i programmet.

Jury for Norsk kortfilm: Fra venstre Lisa Ogdie, Jason Anderson, Vibeke Heide

Internasjonal kortfilm – IK
Årets jury for internasjonal kortfilm er helnorsk. Jurymedlem Helene Eggen er programmerer og festivalarbeider, utdannet i medievitenskap og kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. Hun har blant annet jobbet for film- og kunstfestivalen Arctic Moving Image i Harstad og for Tromsø internasjonale filmfestival.

Først og fremst ser jeg veldig frem til å dele filmopplevelser og erfaringer med de andre i juryen, og med bransje og publikum. Det fine med juryen for internasjonal kortfilm er å kunne se noe av det som rører seg innen filmmediet og kortfilmformatet fra hele verden akkurat nå, på tvers av geografi, alder, sjanger, form og uttrykk. Jeg tror det er viktig å være åpen i møte med filmene, og sette prosess like høyt som resultat – filmer og filmskapere som tør å utfordre og utforske, sier hun.

De øvrige jurymedlemmene er:

Runar Sørheim – norsk filmfotograf og regissør, opprinnelig fra Ørsta. Runar er utdannet fra Den norske filmskolen og har fotografert en rekke kortfilmer, som Mammas mann (Kristoffer Carlin), Eksplosjoner i hjertet (Yenni Lee) og No Man Is an Island (Ali Parandian). Han deltar også som regissør i året program for Kort dokumentar med filmen Lykkejegerne.

Irasj Asanti – norsk regissør og skuespiller. Han er utdannet innen skuespill ved Nordic Black Theatre School i Oslo og har spilt i en rekke norske filmer. Irasj har regissert spillefilmen Høvdinger, kortfilmen Knus meg, og deltar i Norsk kortfilm-programmet med Sand på årets festival.

Juryen deler ut Gullstolen og 50.000 kroner til beste internasjonale film.

Jury for internasjonal kortfilm: Fra venstre Runar Sørheim, Irasj Asanti, Helene Eggen

Kort dokumentar – KD
Juryen som skal vurdere norske og internasjonale kortdokumentarer består av en filmskaper og to programmerere og kritikere.

Kritiker Carmen Gray skriver for en rekke publikasjoner, som Sight and Sound, The Guardian og New York Times. Hun er i programkomiteen for flere festivaler og har over 50 internasjonale jury-oppdrag bak seg. I år sitter hun også i jury ved filmfestivalen i Berlin. Hva trakk henne til Kortfilmfestivalen?

– Norge! Selv om det beste ville ha vært å være fysisk til stede. Miksen av internasjonale høydepunkter og norsk film i programmet er spennende; jeg er alltid opptatt av å se nasjonal film på festivaler og finne ut hva den kan lære meg om samfunnet rundt. Jeg programmerer for Winterthur kortfilmfestival og er rådgiver ved Open City Docs i London, og det er alltid norske bidrag blant påmeldingene. Den mørke humoren og tørrvittige talemåten i mange av filmene tiltrekker meg veldig. 

Å komme til enighet og samforståelse i en jury til tross for ulike bakgrunner er alltid morsomt og utfordrende, sier Carmen, som mener pandemien har gjort festivalene enda viktigere, til tross for at mange foregår på nettet:

Selvsagt er film best når den ses på stort lerret, men festivaler gir en inngang til å forstå hva som faktisk er mulig digitalt. For eksempel når det gjelder å finne innganger til ulike kulturer og forbindelseslinjer mellom dem, og diskutere utveier av den krisa vi står i nå på tvers av grenser.

Øvrige jurymedlemmer for kort dokumentar:

Dalia al-Kury – palestinsk/jordansk filmskaper bosatt i Oslo hvor hun tar doktorgrad i sjangerkryssende film-metodologi ved Den norske filmskolen. Filmene hennes utforsker ulike kulturelle tabuer i den arabiske verden, og er vist på store TV-kanaler som Al Jazeera og Arte. Hennes seneste film er Privacy of Wounds som hadde premiere ved filmfestivalen IDFA.

Derfra kommer programmerer Raul Nino Zambrano, tredje jurymedlem. Han er utdannet innen medie- og filmstudier fra Universitetet i Amsterdam og har valgt film for IDFA siden 2008. Raul har tidligere sittet i jury ved en rekke andre festivaler.

Juryen deler ut Gullstolen og 50.000 kroner – gitt av Aftenposten – til beste film.

Jury for Kort dokumentar: Fra venstre Carmen Gray, Dalia al-Kury, Raul Nino Zambrano
– Kvaliteten på norske musikkvideoer i Norge har økt betraktelig de siste årene, så jeg gleder meg til å se hva 2020/2021-årgangen har å tilby. Å bli eksponert for nye filmskapere og uttrykk er det jeg ser aller mest fram til på festivalen.
Det sier Jonathan Vivaas Kise, som altså sitter i årets jury for Norsk musikkvideo. Jonathan er utdannet fotograf fra Falmouth University i England og har jobbet med alt fra livefoto til pressebilder og albumcover i den norske musikkbransjen de siste fem årene. Sammen med ham i juryen sitter:
Mona B. Riise – journalist og fast programleder for Kulturstripa på NRK P2. Mona har selvsagt også vært dommer i NRK-programmet Stjernekamp i flere år. Hun er utdannet innen litteraturvitenskap, medier og kommunikasjon og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Silya Nymoen – artist med pop, rock, soul og kabaret på menyen, for å nevne noe. Hun er kjent fra flere artistkonkurranser og -programmer fra NRK og TV2 og spiller også en viktig rolle i spillefilmen Ninjababy som har kinopremiere denne forsommeren.
Juryen deler ut Gullstolen til beste musikkvideo og 25.000 kroner gitt av HQartist, en online plattform og et samarbeidsverktøy for livemusikkindustrien.
Jury for Musikkvideo: Fra venstre Mona B Riise, Jonathan Vivaas Kise, Silya Nymoen

Årets fagjuryer
I tillegg til hovedprisene for hvert program deles det også ut noen årlige fagpriser. Disse prisene har en helt egen prestisje, siden det er fagfolk og kolleger som vurderer hverandres arbeid. Her har du oversikten:

Norsk filmforbunds fagpris
Prisen på 10.000 kroner deles ut til en person som står for ypperlig faglig innsats blant de norske filmene på tvers av konkurranseprogrammer. Juryen er oppnevnt av Norsk filmforbundet og består i år av:
Jade Hærem Aksnes – regissør og manusforfatter
Geir Fjermestad Rolandsen – filmklipper
Monja Wiik – rekvisitør

Filmkritikerprisen
Består av et kunstverk og deles ut til en norsk fiksjonskortfilm i konkurranse. Norsk filmkritikerlag står bak prisen og har oppnevnt juryen. Der sitter:
Ingrid Åbergsjord – filmanmelder i Aftenposten
Alf Kjetil Walgermo – Vårt Land
Ida Cathrine Holme Nielsen – Montages, Cinema, Filmmagasinet

Timeglasset
Dramatikerforbundets pris Timeglasset og 15.000 kroner deles ut til en eller flere manusforfattere som står bak en film i Norsk kortfilm. Juryen er oppnevnt av Dramatikerforbundet og består i år av:
Bahareh Badavi – serieskaper og manusforfatter
Mikkel Bugge – forfatter og dramatiker

Gnistprisen
Prisen på 25.000 er gitt av selskapet Altibox og gis til en filmskaper som avslører en egen dristighet og et skapertalent som Altibox ønsker å hedre og støtte. Juryen er oppnevnt av Altibox i samarbeid med Kortfilmfestivalen og har følgende medlemmer:
Svein Aronsen – teamleder i Altibox
Tore Tomter – konsulent for Altibox, tidligere innkjøpssjef for dokumentarer i NRK
Bente Maalen – produsent og produksjonsleder i selskapet Blaane

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.