FB Pixel

Northern Great Mountain

Stoerre Vaerie

Elle (78) liker ikke samer, men har vokst opp i nord med samisk som morsmål. Under press fra sønnen blir hun med hjem til søsterens begravelse, ved foten av storfjellet. Men når det viser seg at de skal bo hos slekten blånekter hun, tar inn på hotellet og utgir seg for å være sørfra.
Kernells første kortfilm om samisk identitet ble tatt ut til Sundance filmfestival og inspirerte hennes spillefilmsuksess Sameblod.

Amanda Kernell

Amanda Kernell slo igjennom internasjonalt i 2016 med spillefilmen Sameblod, som ble vist på filmfestivaler verden over, gikk på kino i Norge, og vant fire Guldbagger og Dragon Award, verdens største filmpris, ved Göteborg filmfestival. Før dette var hun allerede en erfaren og prisbelønt filmskaper som hadde skrevet og regissert en rekke drivende gode kortfilmer.
På hvert på sitt vis handler filmene hennes om å høre til, og viser selv tilhørighet i at de alle er forankret i de nordsvenske landskapene hvor Kernell vokste opp. Et gjennomgangstema er lengselen etter å flykte og bryte ut, men også etter forsoning og å vende tilbake. Filmene handler ofte om kvinner som lar sine handlinger snakke for seg selv. Med presise, effektive iscenesettelser og sterk spenning viser arbeidene en selvsikker filmskaper med en klar og tydelig signatur.

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.