FB Pixel

Gullstolvinnerne 2024

Blant flere tusen påmeldte filmer, ble 156 valgt ut til årets konkurranseprogram. På denne visningen finner du filmene som vant Gullstolen i de fire kategoriene, Norsk kortfilm, Internasjonal kortfilm, Kortdokumentar og Musikkvideo. Samt vinneren av Terje Vigen prisen som går til en kortfilm som utmerker seg spesielt i det norske konkurranseprogrammet. 

Frykt ikke, hvis du ikke har mulighet til å få med deg ekstravisningen. Du kan se alle vinnerfilmene, samt resten av filmene i konkurranseprogrammet på vår digitale plattform. Filmene er tilgjengelig frem til 22. juni. 

Søndag 12:00 Catilina

Juryenes begrunnelser:

Vinner av Gullstolen for beste musikkvideo 2024

Vinneren av årets Gullstol går til en musikkvideo som treffer som et knyttneveslag, både musikalsk og visuelt, som formidler energien i musikken, og temperamentet i teksten godt. Rytmisk timing og aktiv bruk av utsnitt bidrar til å gjøre filmen til en suggererende opplevelse. Dessuten opphøyer den et deprimerende gjenkjennelig scenario, og tilfører det uventet livskraft. Årets Gullstol for beste musikkvideo går til Avanti av Honningbarna og regissør Sander August Dahl.

Vinner av Gullstolen for beste internasjonale kortfilm 2024

Prisen går til en film som advarer mot en økende globall bølge av ondskap og brutalitet, men som også hyller de som holder stand og finner styrken til å hjelpe sine medmennesker. Filmen har en tilsynelatende enkel stil, med glimt av affekt og triumf og tragedie understreket gjennom visuelle grep. Med skarp brodd viser filmen fram skalaen til en humanitær krise, mens filmens mesterlig gjennomførte estetikk lar publikum få fokusere på subjektet. Vinneren av Gullstolen for beste internasjonale kortfilm er animasjonsfilmen There Are People In the Forest av Szymon Ruczynski.

Vinner av Gullstolen for beste kortdokumentar 2024

Juryen ble betatt av denne formelt velartikulerte fortellingen med mange lag, som forteller om nedarvet toksisitet gjennom to kvinner fra et lite samfunn som blir bitre motstandere. På utsøkt vis skildrer filmskaperen de uhyggelige prosessene som igangsettes på og av lerretet, mens vi samtidig får innsikt i den overordnede kulturelle og religiøse konteksten. Gullstolen for beste kortdokumentar går til Under Land.

Vinner av Terje Vigen prisen 2024

Denne lange kortfilmen forteller en presserende historie på gripende, men disiplinert vis, og føles som den varer bare halvparten av sin faktiske spilletid. Filmen dokumenterer en bevegelse som er både høyst synlig og svært misforstått, fra orkesterplass på frontlinjen. Selv om klimakrisen er den største globale utfordringen i vår livstid er det sjelden den blir skildret med et slikt nivå av dramaturgisk intelligens og narrativt talent. Ut av et hav av karakterer, demonstrasjoner og aksjoner stiger et edruelig, men inspirerende portrett av en generasjon som slåss med nebb og klør for en framtid som burde ha vært deres fødseslrett. Terje Vigen-prisen går til Thomas Østbyes Sivil Ulydighet

Vinner av Gullstolen for beste norske kortfilm 2024

Between just three people in just one room there can be a near-infinite network of connections, resentments and misunderstandings. Our winning film turns a wry, observant eye on one such room, with a sense of mischief that gives a playful, absurdist edge to even its most cutting insights. As it pivots unexpectedly from one register to another this expertly sculpted short film becomes a lever prising open a whole pandora’s box of class and cultural dynamics as a domestic setting is also revealed to be a workplace in which our expressively deadpan heroine is not quite a servant but also not quite a guest. The Golden Chair goes to Kari Holtan for her witty, surprising, sharp-eyed Homage Au Pair.

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.