FB Pixel

Prisvinnere 2012

GULLSTOLEN for beste norske kortfilm gikk til Og leken er god regissert av Vibeke Heide.
Juryen sier følgende om vinneren: Gullstolen for beste norske kortfilm 2012 går til en film som på en presis og overbevisende måte skildrer nyanser av stolthet og sårbarhet hos barn og unge. Her finnes hjerteskjærende øyeblikk som lever videre lenge etter filmens siste bilde. Gjennom tre kapitler viser filmen hvordan psykologiske mønstre følger oss gjennom ulike stadier av oppvekst. Regissøren er konsekvent i sin tillit til at enkle situasjoner og virkemidler kan skape sterke følelser hos publikum.
Hederlige omtaler i form av diplom gikk til: Ord etter Even av Kristine Gausereide Jacobsen og Allfader av Fredrik S. Hana.

TERJE VIGEN-PRISEN gikk til filmen Å åpne, å se av Camilla Figenschou.
– En film som skaper rike assosiasjoner med sin symbolikk og villskap. En film som skaper uro med bilder som etser seg fast, frastøtende og tiltalende på en gang. Gjennom barnas lek, og den på overflaten enkle historien, får vi tilgang til et komplekst og mangefasettert filmatisk uttrykk.

Jury for norsk kortfilm har vært: Arild Andresen (Norge), Andrei Nekrasov (Russland), Jannicke Systad Jacobsen (Norge), Helene Lindholm (Sverige) og Monica Boracco (Norge).

GULLSTOLEN for beste norske dokumentar gikk til Gulabi Gang av den indiske regissøren Nishtha Jain.
Juryen om vinneren: Vold mot kvinner er vold mot hele samfunnet. Når myndighetene er likegyldige legges håpet til modige enkeltmennesker, i dette tilfellet, filmskaperen og hennes hovedperson. Med ord som våpen står den fryktløse protagonisten ansikt til ansikt med uholdbare situasjoner i hennes tærende kamp mot undertrykkelsen av kvinner. I steden for å se situasjonen fra utsiden, drar filmen oss inn i den brennende konflinketen og får våre hjerter til å slå for dem.
Hederlig omtale i form av diplom gikk til Nordfor sola av Jørn Ranum og Inge Wegge og Back to the Square av Petr Lom.

Jury for norsk dokumentarfilm har vært: Leonard Retel Helmrich (Nederland), Jesper Bergom-Larsson (Sverige) og Karin Pennanen (Finland).

BESTE MUSIKKVIDEO gikk til Cold Mailman – Time is of the Essence av André Chocron.
– Vinneren skiller seg ut med en orginal, enkel og upretensiøs idé som er stilsikkert gjennomført. Videoen er ulik de fleste andre musikkvideoer. Komposisjonen er vakker, utsnittene er presise, og den imponerende timelapse-animasjonen kler melodien i låta. Regissør André Chocron har et godt øye for detaljer, og viser her – samt med nominerte I Spy, som han har laget for Mikhael Paskalev – at han er en ung regissør med teft, register og ikke minst musikalsk forståelse. Det blir aldri kjedelig, Cold Mailmans Time is of the Esscence er en video du får lyst til å se igjen og igjen.
Hederlig omtale gikk til: Donkeyboy – City Boy av Sveinung Gjessing, Lasse Passage feat. Johanne Birkeland – Say say say av Lars Åndheim og Torgny – I Came Here av Emil Trier.

Jury for norsk musikkvideo har vært: Birgitte Mandelid (Norge), Orri Jónsson (Island) og Stein Johan Grieg Halvorsen (Norge).

GULLSTOLEN for beste internasjonale kortfilm gikk til den bosniske filmen Baggage (org. tittel Prtljag), regi Danis Tanovic. – I denne intense og rørende filmen kommer vi på innsiden av svært kontrastfylte kulturer, uten å overdrive eller falle i stereotypier. Publikum holdes på setekanten, fanget av hovedpersonens søken etter en manglende brikke i sin egen familiehistorie. Prisen er på 50.000 kroner.
Hederlig omtale i form av diplom gikk til: All Hallows’ Week av Jussi Hiltunen og Mila Caos av Simon J. Paetau.

THE EUROPEAN FILM ACADEMY SHORT FILM 2012 NOMINEE ble tildelt den tyrkiske filmen Silent (org. tittel Sessiz-Bé deng) av L. Rezan Yesilbas.
Juryen hadde følgende begrunnelse: En film som beveger seg rundt forskjellige metaforer for menneskelige relasjoner. Den finner det universelle i det spesielle, gjennom sine kraftfulle og intime øyeblikk av praktfull filmkunst.

TIMEGLASSET: Saltvannsfrukt, manus og regi av Erik Forus. Hederlig omtale til: The Wall, manus og regi av Lars Klevberg.
Jury: Ulf Breistrand og Nina Grünfeld.

NORSK FILMFORBUNDS FAGPRIS: Marte Vold (foto) for Og leken er god.
Jury: Nefise Ôskal Lorentzen (dokumentarfilmskaper), Susanne Falkum Løvik (regissør) og Are Sjaastad (produksjonsdesigner og scenograf).

FILMKRITIKERPRISEN: De Eerste Snee, regi av Tallulah H. Schwab.
Hederlig omtale: The Wall, regi: Lars Klevberg og Dødsone, regi: Christer Steffensen.
Jury: Britt Sørensen, Oda Bahr og Thor Joachim Haga.

FILMPOLITIETS KORTFILMPRIS: Kvelertak – Blodtørst, regi: Torjus Førre Erfjord.
Vinneren er stemt frem av publikum via NRK P3 sine nettsider.

AUST-AGDER FYLKESKOMMUNES UNGDOMSPRIS: Baggage (org. tittel Prtljag), regi: Danis Tanovic.

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.