FB Pixel

Prisutdelingsseremonien har funnet sted, og juryene har felt sin dom: Etter et år med rekordmange påmeldte filmer, her er prisvinnerne fra Kortfilmfestivalen 2023.

GNISTPRISEN

DET FINNES INGEN NABOER HER LENGER

Regi: Signe Rosenlund-Hauglid

 

 

For femte gang har Altibox gleden av å dele ut GNISTPRISEN til en filmskaper her i Grimstad. Vi ser etter kreativ, leken, modig og original filmskaping – og en god historieforteller som kan si noe essensielt om vår tid som taler til publikum. I år er det mange filmer i Grimstad med disse kvalitetene. Derfor har det vært vanskelig for juryene, og det er et godt tegn for kortfilmens framtid i Norge. Personen vi velger å gi Gnistprisen til i år forteller en visuell historie basert på barndomsminner, om å vokse opp på tvers av kulturell bakgrunn, klasse og alder, i en by i rask endring.

Vinner av Gnistprisen er Signe Rosenlund-Hauglid for Det finnes ingen naboer her lenger.

Juryen har bestått av: Tore Tomter, Terje Dale, Liv Joelle Barbosa Blad.

 

TIMEGLASSET

KOMPLIKASJONER

Manus: Erik Ivar Sæther

Studenten Lotte får endene til å møtes ved å arbeide som webcam-dominatrix. Når en av hennes kunder får et illebefinnende, må hun på sekunder tre over i en spektakulært annerledes rolle – som den eldre mannen på skjermen sin eneste mulige livredder. 

Komplikasjoner er en original og vakker historie om vennskap og medmenneskelighet, fra en verden og en setting som nok ikke alltid forbindes med dette. Filmens manuskript representerer bunnsolid dramatisk struktur, komplekse karakterer og drivende god dialog.

Komplikasjoner en verdifull påminner om viktigheten av å se forbi disse rollene, og møte hverandre som medmennesker, på tross av at dette kan være svært ukomfortabelt. 

Vinner av Timeglasset er manusforfatter Erik Ivar Sæther for Komplikasjoner.

 

HEDERLIG OMTALE:

OFFLINE
Manus:
Daniel Fure Schwarz og Mauritz Brekke Solberg

Juryen har bestått av: Miriam Larsen og Kristian Landmark

 

FILMKRITIKERPRISEN

ALENEVANDRER

Regi: Kristian Bye Olsen

 

Årets kritikerpris går til en film som rører publikum og berører viktige samfunnstema, som viser at vi kan være på vårt sterkeste når vi deler vår sårbarhet med andre.

Denne dokumentaren er en velredigert overlevelseshistorie, som med befriende letthet skildrer en kronglete veg fra dypeste fortvilelse til livsmestring. Bekjennelsen blir aldri privat, men vekker gjenkjennelse med sitt innblikk i ungdomsliv og drømmer.

Vinneren krysser grensen fra vloggpost til narrativ kortfilm, og treffer publikum like godt i en kinosal som på en skjerm. Den unge filmskaperen taler i sin generasjons formspråk med en personlig erfaring og en filmatisk autoritet, som må lyttes til av alle.

Årets kritikerpris går til Alenevandrer av Kristian Bye Olsen.

HEDERLIG OMTALE:

ALT PÅ EN GANG
Regi: Henrik Dyb Zwart

Juryen har bestått av: Abirami Logendran, Ida Madsen Hestman, Guri Kulås

 

FAGPRISEN

JON ENDRE MØRK

For klipp på New York 81

 

Regissørens personlige arkivmateriale løfter et banalt mysterie om et forlatt fotografi til en høyst engasjerende etterforskning der publikum rives med. Historien er svært godt formidlet gjennom en rytmisk sterk og humoristisk klipp som berører. Mørk har utfordret og medvirket til at historien åpner opp for så mye mer enn spørsmålet om hvem menneskene på bildet er. Et tilsynelatende skrinlagt prosjekt har blitt forvandlet til en sterk fortelling om levd liv og mellommenneskelige møter. 

Årets fagpris går til klippet Jon Endre Mørk for New York 81.

HEDERLIGE OMTALER:

TORLEIF BJORVAND STRØMME
Klipp: Snart 18
NILS VIKEN
Lyddesign: From.Beyond

Juryen har bestått av: Erik Poppe, Sive Hamilton Helle, Lyder Stefan Minde Janøy

 

UNGDOMSPRISEN

INVISIBLES

Regi: Matthieu Salmon

 

Ungdomsjuryen gir prisen til en film som først og fremst klarer å blande sjangerne drama og grøsser på en engasjerende måte.

Filmens hovedperson opplever utrolig mye dritt på en dag, og må deale med det før plutselig mange syke ting skjer. Juryen syntes at filmen lykkes med å holde på spenningen på en overraskende måte, gjennom en hovedperson unge mennesker klarer å kjenne seg igjen i. 

Ungdomsjuryen gir prisen til filmen Invisibles av regissør Matthieu Salmon.

 

 

GULLSTOLEN FOR BESTE KORTDOKUMENTAR

RAMBOY

Regi: Matthias Joulaud og Lucien Roux

Med det dramatiske irske landskapet som bakgrunn, utforsker denne innsiktsfulle filmen på smart vis dynamikken mellom en tenåring og den strenge bestefaren hans mens de jobber på familiens sauegård. Mens gutten vokser og lærer foran øynene våre, blir vi vitne til trefningspunktet mellom tradisjon og modernitet – og bevaringen av kulturarv.

Gullstolen for beste kortdokumentar går til Ramboy av Matthias Joulaud og Lucien Roux.

 

HEDERLIG OMTALE:

BEAR
Regi: Morgane Frund

Juryen har bestått av: Ingrid Aune Falch, Axel Danielson, Jason Resnick, David Weissman

 

GULLSTOLEN FOR BESTE INTERNASJONALE KORTFILM

NOCTURNAL BURGER

Regi: Reema Maya

Juryen ble spesielt imponert over denne visuelt slående og emosjonelt klangfulle filmen som snakket til oss alle på et grunnleggende nivå. Vi opplever historiefortellingen som intenst og visuelt oppriktig, med rollefigurer med flere lag og komplekse dynamikker som tar ukonvensjonelle veier for å kaste lys på utfordringene ved å bryte med patriarkalske strukturer. Den kyndige regien gir tilgang til rå indre sannhet som inviterer til å konfrontere egne oppfatninger. Med denne bakgrunnen gir vi Gullstolen for beste internasjonale kortfilm til Nocturnal Burger av Reema Maya.

 

HEDERLIG OMTALE:

RETURN TO YOUTH
Regi: Mel Sangyi Zhao

Juryen har bestått av: Nathalie Álvarez Mesén, Sonja Baksa, Michael Fukushima, Nastaran Tajeri-Foumani, Andrea Voges

 

GULLSTOLEN FOR BESTE MUSIKKVIDEO

IMPRO PÅ ØKERN

Regi: Erik Treimann

Juryen var enstemmig i valget av årets musikkvideo. Videoen utfordrer formatet, fremmer musikken og får oss til å ville ha mer samtidig som den setter i gang tankeprosesser som fortsetter langt etter visningen er over. Ideen i årets video er tydelig, original og godt gjennomført. Vi vil bare ha mer! Nå forstår jeg endelig hva skuespill er!

Gullstolen for beste musikkvideo går til Impro på Økern av regissør Erik Treimann.

 

HEDERLIG OMTALE:

TWIN SOULS
Regi: Ellen Lande

Juryen har bestått av: Silvana Imam, Reidar Engesbak, Thea Hvistendahl

 

TERJE VIGEN-PRISEN

HØYERE ENN HIMMELEN

Regi: Ronja Krokstrand Gravklev

Denne filmen hadde muligheten til å bli fordømmende når som helst, men filmskaperen velger å ikke ta den retningen. I stedet gir de oss en film som utforsker dynamikken i forhold, og løfter fram uforbeholden kjærlighet i situasjoner hvor du knapt kan tro at kamera går. Filmskaperen evner å reflektere på fortiden og lar oss oppleve et dypt humanistisk arbeide. Juryen ble dypt beveget av det unike filmmaterialet og filmskaperens evne til å forme denne filmen til noe virkelig spesielt.

Terje Vigen-prisen går til Høyere enn himmelen, regissert av Ronja Krokstrand Gravklev.

Juryen har bestått av: Heidi Zwicker, Eili Bråstad, John Canciani, Iselin Shumba, Gunhild Enger

 

GULLSTOLEN FOR BESTE NORSKE KORTFILM

KOMPLIKASJONER

Regi: Ivar Aase

Filmen overrasket oss stadig med sitt portrett av et veldig spesifikt moderne forhold mellom to utrolig velutviklede karakterer, skildret med varme, autentisitet og humor. Vi ble glade for å se temaer som BDSM og camwork presentert på lerretet med en så menneskelig vinkling, og frydet oss over filmens overraskende vendinger sjarmerende, mangefasetterte protagonist. Det er sjelden vi ser en rollefigur foreta reisen gjennom hore/madonna-komplekset og ende opp som en slags BDSM-Jesus.

Gullstolen for beste norske kortfilm går til Komplikasjoner, regissert av Ivar Aase.

 

HEDERLIG OMTALE:

FROM.BEYOND
Regi: Fredrik S. Hana

Juryen har bestått av: Heidi Zwicker, Eili Bråstad, John Canciani, Iselin Shumba, Gunhild Enger

 

Vi i Kortfilmfestivalen gratulerer alle vinnerne, og sier tusen takk til alle som har sendt inn og vist film hos oss i Grimstad!

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.