FB Pixel

Møt forhåndsjuryene 2023

Bli kjent med filmfolkene som velger ut årets konkurranseprogram! I år har det vært rekordhøy påmelding av film til Kortfilmfestivalen: Vi har fått tilsendt 438 norske filmer, og hele 2541 internasjonale filmer! Forhåndsjuryene har i lang tid jobbet på spreng for å se seg gjennom alle påmeldte kortfilmer, korte dokumentarer og musikkvideoer. Deretter plukker de ut de filmene som skal vises til festivalpublikummet og som får sjansen til å kjempe om Gullstolen og andre høythengende priser under årets festival. Les mer om forhåndsjuryene her:

NORSK KORTFILM, FIKSJON OG DOKUMENTAR:

Portrettbilder av de tre jurymedlemmene
Øverst fra venstre: Terje Paasche, Sveinung Wålengen, Siri Nerbø

Terje Paasche har over 40 års erfaring fra filmbransjen. Han har i hovedsak arbeidet som lysmester, klipper, grader og postproduksjonsspesialist, men har erfaring fra de fleste fagfelt innen filmproduksjon. Kortfilm og dokumentar er av de formatene som ligger hjertet hans nærmest. Har også bygget og driftet en rekke klippesuiter og lydstudioer, samt undervist ved de fleste filmskolene i landet, og vært til stede på over 40 kortfilmfestivaler.

Sveinung Wålengen er programsjef ved Frogner Kino. Han er utdannet filmviter med mastergrad i filmvitenskap fra NTNU. Sveinung er også filmkritiker og -skribent, og sitter i programkomiteen til Tromsø internasjonale filmfestival. Han har tidligere vært kinosjef i Ås og leder for Verdensteatret – Cinemateket i Tromsø, og skrevet boka «Bygdekinoen i Norge: en reise i utkanten av lerretet» (2016).

Siri Nerbø er dokumentarfilmskaper og tegnspråktolk, med spesialisering i kreativ dokumentarfilmregi fra filmkunststudier ved OsloMet. Nerbø har en særlig interesse for kommunikasjon, språk og mangfold, som gjenspeiles i filmene hun lager. Hun arbeider med nære portretter av mennesker og steder, med humor og varme, mens det politiske formidles som et bakteppe eller noe til ettertanke. For tiden arbeider Nerbø med tematikk innen stille aktivisme og menneskelig utholdenhet, med tverrfaglige samarbeid innen dokumentar og lydkunst. Hun mottok Hederlig omtale for dokumentarfilmen With Abu Jamal ved Kortfilmfestivalen i 2020.

INTERNASJONAL KORTFILM, FIKSJON OG DOKUMENTAR:

Øverst fra venstre: Sabina Jacobsson, Jonas Brenna, Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen, Armita Keyani, Ingrid Liavaag, Silje Poulsen Viki, Marina Richter, Julie Pichard, Anita Svingen, Barn Ydén, Elisa Fernanda Pirir.

Anita Svingen joined The Norwegian Short Film Festival, one of Norway’s longest running film festivals, in 2006, and took over as Executive Director in 2012. She has a Bachelor’s degree in Film and Television studies from University of Westminster in London, and is former Head of Programming for SBS Radio. She has also worked in TV production for companies such as Rubicon and Dinamo. Anita er involvert i flere organisasjoner og sitter i styret for både Oslo Fusion International Film Festival og Norske Festivaler.

Sabina Jacobsson er en filmskaper og billedkunstner som bruker bevegelige bilder, i tillegg til foto, tegninger og objekt. Hun jobber i tillegg med scenografi og videoprojeksjoner før dans og teater. Hovedinnholdet i arbeidet hennes gjenspeiler kulturelle forbindelser og sosiale strukturer. Hun iscenesetter historier om kulturell solidaritet sammen med politiske spørsmål. Hun leter etter nye koblinger mellom idé og teknikk der det spontane og uforutsigbare spiller på lag sammen med det konseptuelle. Med dette som utgangspunkt skaper hun lekne og gjennomtenkte verk. Hun ble uteksaminert fra Kunstakademiet i Trondheim 2000. Jacobsson mottok Statens garantiinntekt for kunstnere fra den norske regjeringen i 2012.

Bard Ydén begynte i Oslo/Fusion International Film Festival (da Skeive Filmer) i 2003 og ble Festivalsjef i 2007. Han er seniorprogrammerer og redaktør ved Den norske kortfilmfestivalen, har programmert og konsultert for flere internasjonale festivaler, og har omfattende juryerfaring. Han er medgründer av Færøyenes Minority Film Festival, fra 2018 til 2022 var han en del av EFM Startups arrangørteam for Berlinale, og siden 2022 har han vært i New Dawn internasjonale filmfonds rådgivende komité.

Julie Pichard er utdannet filmklipper, og har jobbet i som klipper i Frankrike og Norge i mange år. Hun har også studert kulturprosjektledelse og jobbet som koordinator for Institut Français ved den franske ambassaden i Norge. Julie var gjestekoordinator for Kortfilmfestivalen i 2019 og er nå ansatt som produsent.

Jonas Brenna er utdannet journalist med lang fartstid i NRK. Produsent og programsjef for video og film i Aftenposten på tiende året. Blant annet ansvarlig for den eneste ikke-lineære Gullruten noensinne og en historisk norsk Oscar-shortlisting. Overarbeidet, kresen og tydelig, men veldig snill.

Marina D. Richter er filmkritiker, manuskonsulent og forfatter. Hun har rapportert om film og kunst som Wien-basert utenrikskorrespondent for kulturavdelingen til den serbiske avisen Politika siden 2005. Hun var en fast bidragsyter i filmspalten til den kroatiske nettavisen Monitor, og hun skrev om film for det serbiske ukebladet Vreme. Hennes filmanmeldelser og intervjuer har blitt publisert i Cineuropa, i kulturukebladet Sirp, EFA nyhetsbrev, Vice og den slovakiske Film.sk. Hun bidrar jevnlig til nettavisen Lupiga. Marina er medlem av Serbian Fipresci, Alliance of Women Film Journalists og European Film Academy.

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen har vært filmkonsulent på Norsk Filminstitutt. Her jobbet han mest med kortfilm, men var også en av de første konsulentene for instituttets nye utviklingsordning for dramaserier og spillefilm, NEO. Han har gjort to spillefilmer og 12 korte. Han var før mest kjent for å innføre den såkalte trashfilmen til Norge, og har også vært radiojournalist i NRK i mange år.

Armita Keyani er en filmskaper fra Rælingen kommune. Hun har en bachelorgrad i Film og TV-studier fra Wales, en utdanning fra Nordland Kunst- og filmfagskole, og bachelorgrad i Samtidskunst fra Kunstakademiet i Tromsø. Filmene hennes er for det meste komedie-dramaer, og bruker ofte uvanlige situasjoner for å utforske større temaer. Hun har vunnet flere priser for filmene sine, som Vimeo sin «Comedy of the Year»-pris i 2019, og de har blitt vist på Oscar-kvalifiserende festivaler som Tribeca Film Festival, Palm Springs International ShortFest og Kortfilmfestivalen.

Ingrid Liavaag er regissør og skuespiller som jobber innen film, scenekunst og i hybridformer. Hun er utdannet fra Ecole Jacques Lecoq i Paris, der hun også studerte scenografi ved Laboratory of Movement Study (L.E.M.). Hun har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo. Liavaags arbeid leker ofte med grensene mellom det iscenesatte og det virkelige, det private og det offentlige. Hun er medgrunnlegger av det internasjonale teaterkompaniet LiLiRe og filmkollektivet Peggy Høy. Liavaags verk er vist i både inn- og utland. Kortfilmen hennes The Director, laget med co-regissør Linda Gathu, vant kritikerprisen ved Kortfilmfestival i Grimstad 2022.
Foto av Ingrid: Julie Hrnčířová

Silje Poulsen Viki er produsent og lanseringsansvarlig i Indie Film. Hun har tidligere jobbet og programmert for flere norske filmfestivaler, som programsjef for HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival i perioden 2014–21 og i ulike roller hos Kortfilmfestivalen gjennom syv år. Hun har jobbet i Film fra Sør, Sørfond og Le Monde Diplomatique, hatt styreverv innen kino og kulturhus, og har en mastergrad i konfliktløsning og forsoning fra Trinity College Dublin.

Elisa Fernanda Pirir ble født i Guatemala City, Guatemala, og flyttet til Nord-Norge i 2007, hvor hun engasjerte seg i filmproduksjon. Etter eksamen fra filmskolen i 2016 startet hun i Mer Film som produsent ved siden av Maria Ekerhovd, og hun er nå leder for selskapets avdeling i Tromsø. Hun har ansvar for Mer Films tv-produksjon, ikke-europeiske co-produksjoner, samt Mer Films talentutviklingsprogram, Nye fortellinger. Arbeidene hennes har blitt vist og vunnet priser på festivaler som Busan int. filmfestival, Palm Springs int. filmfestival og Göteborg int. filmfestival, og hennes film Liremu Burana (regi: Caj Cojoc), vant Gullstolen i 2020. I 2021 produserte hun to Oscar-kvalifiserende kortfilmer.

Samanta Sokolowski, fra Argentina og basert i Brasik, har en lidenskap for gode historier, folk og filmer, som har ledet henne til å ta del i filmfestivaler i over 20 år, inkludert Berlinalen og Oslo Fusion. Hun elsker å bli rørt og overrasket av vågale nye måter å fortelle historier på, og få muligheten til å vise frem nye talenter.

NORSK MUSIKKVIDEO:

Portrettbilder av jurymedlemmene
Fra venstre: Ivar Aase, Chloé Faulkner

Chloé Faulkner er en fransk filmarbeider som er bosatt i Oslo. Hun har i mange år vært ansatt som filmsjef i Norsk filmklubbforbund, der hun jobber særlig med rettighetsavklaring og utvikling av et filmtilbud til norske filmklubber. Hun er bidragsyter i Z Filmtidsskrift og Montages og har jury- og programerfaring fra blant annet Film fra Sør og Tromsø Internasjonale filmfestival.

Ivar Aase er regissør og manusforfatter, utdannet ved Den norske filmskolen. I 2022 vant han Gullstolen for Beste musikkvideo på Kortfilmfestivalen med Dear God, og kortfilmen hans Burden of Proof ble vist på flere internasjonale festivaler.

 

––––––––––––––––––

Konkurranseprogrammet slippes onsdag 12. april her på kortfilmfestivalen.no!

Nyhetsbrev i footer

Receive our newsletter

Your personal information will only be used to send out newsletters. You can unsubscribe at any time by clicking on a link in the email.