FB Pixel

Festivalsjefens forventninger

Hei Anita Svingen!

Du er daglig leder for Kortfilmfestivalen og sjefen for det hele. Etter år og dag, bokstavelig talt, med pandemi og korona – hvordan er dine forventninger til årets festival?
Første fysiske festival på så lang tid! Hvordan føles det?

– Det føles helt fantastisk! Forrige gang vi var samlet i Grimstad var helt tilbake i 2019, og det føles jo uendelig lenge siden!
Vi er veldig fornøyde med at vi klarte å gjennomføre to digitale festivaler, men det er noe annet å faktisk være på plass i Grimstad, hvor festivalen har vært de siste 35 årene, sier daglig leder Anita.

Hva gleder du deg mest til på årets festival? Kan du avsløre noe om innholdet, og komme med noen anbefalinger?

– Aller mest gleder jeg meg til å se samles og se kortfilm, dokumentar og musikkvideo i gode visningsforhold som en kinosal faktisk gir! Med mørke omgivelser, god lyd og et engasjert publikum.
Og så blir det deilig å se folk møte hverandre igjen, ta en øl sammen på Hestetorget, bli engasjert i debatter og faglig innhold.

– I år er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili, og det er tydelig at det fortsatt er en lang vei før vi har et trygt og åpent samfunn for alle. For Kortfilmfestivalen er det viktig at vi bidrar til et mangfoldig og inkluderende samfunn med å formidle historier og samtaler. Vi vil se på skeiv kultur fra ulike hold, og har et program om skeiv urbefolkning og 50 år med skeiv film. Naturligvis har vi også skeive filmer i alle våre andre program.

Kortfilmfestivalen er en viktig arena for norsk filmbransje, og de senere årene har det også vært et internasjonalt fokus. I fjor var det nær 50 internasjonale programmerere, agenter og distributører på den digitale plattform, og på speed-dater med norske filmskapere. Dette gjentas og økes både fysisk og digitalt i år. Det blir pitcher og nettverksmøter, samtaler og debatter.

– Og aller mest handler festivalen selvfølgelig om kortfilm. Fire forhåndsjuryer har jobbet hardt for å velge blant 2233 innsendte bidrag, som nå har blitt til fire konkurranseprogram bestående av totalt 156 filmer delt i kategoriene norsk kortfilm, kort dokumentar, norsk musikkvideo og internasjonal kortfilm, sier Anita.

Hva gleder du mest til med å være tilbake i Grimstad?

– Båtturen er et friminutt som alle må få med seg. Å samle helt forskjellige, og ofte fremmede folk, på en båt er den beste tilretteleggingen for tvangssosialisering, kanskje særlig etter korona. Hvite stakittgjerder, små trehus, og den vakre sørlandsskjærgården. Det er helt unikt. Nytt av året på programmet er morgenbad før kinoen åpner kl. 10. Vi satser på høye badetemperaturer, smiler Anita.

Under pandemien og med mindre utenlandsturer og flyreiser har mange tenkt at vi må ha et større fokus på klima. Har dere også en mer bevisst holdning til dette i år?

– Festivalen holder til i en by som er klima- og miljøbevisst og det er vi svært glade for! Allerede I 2009 vedtok Kommunestyret at Grimstad kommune skulle starte prosessen med å bli miljøsertifisert, og det er fint å ha en vertskapsby med dette fokuset.

– Transport er som vi vet en klimautfordring, og vi anbefaler derfor alle å reise kollektivt til Grimstad og la bilen stå. Bussen er et godt alternativ for å komme seg til Kortfilmfestivalen. Vi ønsker uansett alle nye og gamle venner til Kortfilmfestivalen, og gleder oss til fysisk festival, sier festivalsjefen.

 

Billettsalget åpner den 2. mai kl. 12:00 og den 19. mai offentliggjøres hele programmet på vår hjemmeside.

Kortfilmfestivalen arrangeres i Grimstad fra den 8. – 12. juni.

Nyhetsbrev i footer

Receive our newsletter

Your personal information will only be used to send out newsletters. You can unsubscribe at any time by clicking on a link in the email.