FB Pixel
Da har den 45. utgaven av Kortfilmfestivalen kommet til veis ende, og for en festival det har vært!
Ikke bare har vi hatt den enorme gleden av å igjen kunne samles fysisk i Grimstad, men responsen på årets program har vært enestående! Juryene har etter mange timer i Kulturhusets saler hatt sine endelige diskusjoner og blitt enige om hvem som mottar årets priser, og her er alle årets prisvinnere.

 

GOLDEN CHAIR FOR BEST NORWEGIAN SHORT FILM

WALAAC

Director: Carl Georg Rødsten

Vinnerfilmen gjør gjennom en enkel historie bruk av et trangt rom, og utvider det ved hjelp av filmens virkemidler. Den har en elegant tilnærming til hovedpersonens angst. Med presis redigering og god iscenesettelse skaper denne skrekkfilmen en utsøkt allegori om fremmedgjøring. Vi ønsker også å berømme filmen for en av årets beste skuespillerprestasjoner av Hamza Kader.
Gullstolen går til WALAAC, regissert av Carl Georg Rødsten.

Vinneren av Gullstolen for beste kortfilm, blir også automatisk kortlistet for en Amanda-nominasjon.

 

Hederlig omtale går til BABY BOOM, regissert av Thomas Lunde.

Vi vil spesielt nevne en svært energisk, stilistisk og satirisk kortfilm. Eksposisjonen som effektivt bruker svart komedie for å diskutere temaet giftig maskulinitet, er levert på en måte som er svært underholdende og håndgripelig for publikum.
Juryen deler ut hederlig omtale til BABY BOOM, regissert av Thomas Lunde.

TERJE VIGEN AWARD

MORE WOMAN, MORE CRY

Director: Anne Haugsgjerd

Det krever ferdigheter og et sofistikert nivå som filmskaper å kunne konstruere tilsynelatende tilfeldige observasjoner om seg selv, for å lage en personlig film som også handler om oss alle i ulike stadier i livet.
Denne filmen fant gjenklang hos juryen i sin fremstilling av temaer som aldring, ensomhet og død, fortalt med en skarp, observerende sans for humor.
Terje Vigen-prisen går til MORE WOMAN, MORE CRY, i regi av Anne Haugsgjerd.

I tillegg til vinnerne av Gullstolen og Terje Vigen-prisen, har juryen også bestemt at OBSERVASJON regissert av Christoffer Lossius også kortlistes til en Amanda-nominasjon.

Jury for the Golden Chair for Best Norwegian Short Film and the Terje Vigen Award
Marie Therese Guirgis, Brwa Vahabpour, Jukka-Pekka Laakso, Alexandra Kordas, Marte Germaine Christensen.

 

GOLDEN CHAIR FOR BEST SHORT DOCUMENTARY

LIGHT YEARS

Director: Monika Proba

For den delikate og komplekse observasjonen av tro, humoren og varmen i møte med disharmoni mellom kjærlighet og tradisjon, de uforglemmelige talentfulle og hengivne deltakere, og sin strenghet i håndverket, tildeler vi Gullstolen til LIGHT YEARS , regissert av Monika Proba.

 

Hederlig omtale går til LOVE, DAD av Diana Cam Van Nguyen.

For sitt forbløffende originale kunstnerskap, den feiende fantasien brukt på de fleste menneskelige historier, dens betagende ærlighet, vågale lekenhet og for håpet det innpodet i oss alle, tildeler vi en hederlig omtale til LOVE, DAD, regissert av Diana Cam Van Nguyen.

THE JURY: Ash Hoyle, Odveig Klyve, Christine Kecher, Corinne van Egeraat, Jonas Brenna.

 

GOLDEN CHAIR FOR BEST INTERNATIONAL SHORT FILM

THE HUMAN TORCH

Director: Risto-Pekka Blom

Tilsynelatende enkel, men denne overraskende tettpakkede filmen får oss til å sette spørsmålstegn ved arvelige lydighetskoder. Det trivielle dilemmaet over å gå over veien på rødt blir til en krise mellom struktur og kaos.
Gullstolen for beste internasjonale kortfilm går til THE HUMAN TORCH, regissert av Risto-Pekka Blom.

Hederlig omtale går til TANK FAIRY, regissert av Erich Rettstadt.

En film der tema og subjekt ikke presses på oss, en film som antar sin egen identitet og de tilhørende karakterer. Juryen gir en hederlig omtale til den utsvevende, fargerike og aktuelle TANK FAIRY, regissert av Erich Rettstadt.

THE JURY: Mona Johanne Hoel, Truls Krane Meby, Michael Fukushima, Jean-Christophe Lamontagne, Marina D. Richter.

 

GULLSTOLEN TIL BESTE MUSIKKVIDEO

General Forsamling: KJÆRE GUD

Director: Ivar Aase

Årets vinner er en helt unik musikkvideo, med mange kvaliteter som utvider formatet og som skiller seg ut med en filmatisk tilnærming og god historiefortelling. Videoen har et visuelt sterkt formspråk hvor regissøren har et godt øye for detaljer, komposisjon, farger, lys og følelsesmessig oppbygging. Regissøren tar oss gjennom et helhetlig univers hvor musikk og video supplerer hverandre godt, med bruk av mørk humor og lokalbefolkning, som både gjennom musikk og film drar oss inn i en egen dyster landlig verden.
Gullstolen for beste musikkvideo går til General Forsamlings KJÆRE GUD, regissert av Ivar Aase.

Hederlig omtale går til:

Turab: JEG LOT HUN DRA

Director: Felix Campagne Andersen

Juryen ønsker å gi ekstra oppmerksomhet til en musikkvideo som utstråler et ungt og energisk engasjement fra en regissør i startfasen av sin karriere. Det blir spennende å følge med på utviklingen videre til denne unge regissøren.
Hederlig omtale går til Felix Campagne Andersen for musikkvideoen til Turabs JEG LOT HUN DRA.

JURYEN: Linda Bournane Engelberth, Sarah Christin Calvert, Siri Schippers Skaar

 

KORTFILMFESTIVALENS UNGDOMSPRIS

SHARK

Director: Nash Edgerton

Årets pris går til en film som først og fremst klarer å blande spøk og alvor på en underholdene måte. Filmens to hovedpersoner utfordrer hverandre til punktet hvor det har gått for langt, noe som får seriøse konsekvenser. Juryen syntes at filmen lykkes med skildre denne problematikken på en måte som unge mennesker klarer å kjenne seg igjen i.

 

The Spark Award

SIX FEET OF SEPARATION

Director: Toni Nordli

Juryen syntes kvaliteten på årets filmer var ekstremt høy, både teknisk og i fortellerevnen.
Vi fant en overraskende historie om avstanden som ble tvunget på oss i løpet av de siste to årene på grunn av pandemien. Vinnerfilmen representerer nøyaktig hva denne juryen ser etter, og vi er svært glade over å gi årets Gnistpris til regissør Toni Nordli og hans film SIX FEET OF SEPARATION. Vi ønsker ham alt godt i sitt fremtidige arbeid.

JURYEN: Tore Tomter, Terje Dale, Elisa Fernanda Pirir

 

The Hourglass Award

OBSERVASJON

Director: Christoffer Lossius

Årets vinnerfilm fikk oss i juryen til å fortsette diskutere tematikken lenge etter vi hadde forlatt kinosalen. Den skildrer et komplisert tema på en nyansert måte, uten å selv ha en tydelig agenda. Den er svært fokusert i den spesifikke situasjonen den skildrer, men samtidig forteller den oss noe dypere om det ofte kompliserte og noen ganger betente møtet mellom «mannen i gata» og faglige autoriteter. Filmen benytter et nøkternt filmspråk, som i stor grad hviler på et sterkt manus med presis dialog, og filmen engasjerer uavhengig om man har barn i barnehagen eller ikke.
Timeglasset går til «Observasjon», regissert av Christoffer Lossius.

 

The Norwegian Film Workers' Association’s Technical Award

BEAR HUG

Regi: Gilles Coirier, Marion Le Guillou, David Thomasse og Souad Wedell

Norsk Filmforbunds Fagpris går til en kortfilm som lykkes på alle absolutt alle områder, hvor alle fagfunksjoner er sentrale for sluttresultatet. Men vi ønsker å løfte fram skuespillet – og med skuespillet mener vi karakter-animasjonen. Fagprisen går til animatørene Gilles Coirier, Marion Le Guillou, David Thomasse og Souad Wedell for BEAR HUG.

Første hederlige omtale går til LYDEN AV FUGLER, klippet av Nicholas Iles.

Den andre hederlige omtalen går også til en klipper. Klippen beveger seg fritt i tidslinjer, følger assosiasjoner, drømmer og tanker. Historiefortellingen ligger ofte i måten bilder settes opp mot hverandre, ikke bare i hva som fortelles direkte i dialog og handling.
Hederlig omtale går til Nicholas Iles for klippen på LYDEN AV FUGLER.

Andre hederlige omtale går til WHY I DANCE, regissert av Andreas Strand Renberg

Andre hederlige omtale går til en klipper. Dette kunne vært en veldig konvensjonell dokumentar, men klipperen har valgt å fokusere inn på kroppene, ansiktene, bevegelsene og dansen for å løfte fram tematikken.
Hederlig omtale går til Andreas Strand Renberg for klippen i WHY I DANCE.

JURYEN: Adrian Dalen, Jakob Rørvik og Malin Hannesdatter Sunde

 

The Norwegian Film Critics' Award

REGISSØREN

Regi: Ingrid Liavaag og Linda Gathu

Juryen landet på en enstemmig avgjørelse for årets vinner av Filmkritikerprisen.
Vinnerfilmen setter fingeren på utfordrende og komplekse problemstillinger i samtiden,
gjort på en leken og forførende måte – men hvor humoren aldri står i veien for det smertelig gjenkjennelige. Et møte mellom afro-futuristiske ambisjoner og en av landets mestærverdige kulturinstitusjoner danner utgangspunkt for en skarp iakttakelse av
maktdynamikk og representasjon, og som stiller det stadig aktuelle spørsmålet om hvorvidt man skal skjære av seg tunga.

Hederlig omtale går til BEAR HUG, regissert av Margrethe Danielsen.

Juryens hederlige omtale går til en film beregnet på en målgruppe som kanskje ikke så ofte blir anerkjent, målt opp mot filmer for et voksent publikum. Filmen skildrer utenforskap og tilhørighet på en oppriktig måte, men også naturens brutale realiteter for en ung målgruppe, uten å undervurdere dem. En stilsikker film med utsøkt håndverk og et særegent estetisk univers.

JURYEN: Aleksander Huser, Ida Madsen Hestman og Ida Cathrine Holme Nielsen.

Nyhetsbrev i footer

Receive our newsletter

Your personal information will only be used to send out newsletters. You can unsubscribe at any time by clicking on a link in the email.