FB Pixel

Award winners 2020!

These are the winners of The Norwegian Short Film Festival 2020!
 
 

The Golden Chair for Best Norwegian Short Film

SOUL OF THE SEA (LIREMU BARANA)
Director: Caj Cojoc

Juryen ønsker å gi Gullstolen til en film som gir ære til det korte formatet med dens stillferdige poesi og bekymring for dagsaktuell problematikk. Juryen ble rørt av en serie av levende bilder som filmen avdekker, mens den kraftfullt utforsker og uttrykker problematikk som undertrykkelse gjennom bevegelse og sang. Resultatet er en subtil og presserende rop for frigjørelse. 

Gullstolen for beste norske kortfilm går i år til SOUL OF THE SEA (LIREMU BARANA)by Caj Cojoc.

 

Honourable mention:

De berørte
Director: Rikke Gregersen

Denne filmen imponerte oss med sin skarpe intelligens og utførelse. Regissøren viser sin dyktighet i å bruke humor for å presentere et seriøst, etisk dilemma som vi tror tilskuerene vil finne både tidsriktig og kanskje ukomfortabelt nært. 

We would very much like to give an honorable mention to THE AFFECTED De berørteby Rikke Gregersen.

?

 

The Terje Vigen Award

THE MANILA LOVER
Regi: Johanna Pyykkö

Denne filmen trakk juryen inn med sin lek rundt antakelser og reverseringen som fører til at hovedkarakteren mister kontrollen, å ikke lenger være i sentrum for et selvbygget narrativ som så ofte driver våre vrangforestillinger. Filmen utforsker og velter raskt idéer rundt etnisk og seksuelt hierarki gjennom et presist stykke historiefortelling som først og tilsynelatende virker som et portrett av en brennhet kjærlighetsaffære før den skjener ut i en komedie om malplassert ego og maskulinitet under trussel. 

Juryen er svært glade for å gi årets Terje Vigen-pris til The Manila Lover, regissert av Johanna Pyykkö.

?

 

The Golden Chair for Best Short Documentary

MY OWN LANDSCAPES
Director: Antoine Chapon

Illusjon og virkelighet er ikke lenger motpoler i en film som tar oss med på en reise gjennom en hemmelighetsfull dal av teknologi, traumer og industriell krigføring. Et indre landskap av perfekte strender og med uendelig potensiale, designet for å begrense kaoset i et fragmentert sinn. Men overflater og utseende er mer enn hva de utgir seg for å være i en enestående film der militærutviklet bildeteknologi får en ny funksjon for å beskrive en fremtid som allerede er her. 

For et kunstnerisk utfordrende arbeid som hører like godt hjemme i kinosaler og gallerier som på små skjermer, gir vi Gullstolen for beste korte dokumentar til MY OWN LANDSCAPES, directed by Antoine Chapon.

 

Honourable mention:

With Abu Jamal (Hos Abu Jamal)
Regi: Siri Nerbø 

Observerende bilder, dvelende innenfor en satt ramme, sier uendelig mye om verden utenfor en liten butikk i en by under okkupasjon og trusler. En eldre butikkeier klamrer seg til sine spinkle bord med enkelsigaretter og snacks til salgs, mens han snakker med sine faste kunder og blir oppdatert på lokale nyheter. Dette avslører nivåer av menneskelighet som ytterligere forsterkes gjennom små møter mellom eier og regissør, separert av kultur, språk og kameralinse. En historie om tilhørighet, menneskelighet og utholdenhet. 

Hederlig omtale går til With Abu Jamal (Hos Abu Jamal), regissert av Siri Nerbø.

?

 

The Golden Chair for Best International Short Film

EXAM (Emtehan)
Director: Sonia K. Hadad

I et ekstremt sterkt konkurranseprogram for internasjonale kortfilmer var det én film som skilte seg ut for oss. Presise detaljer, selvsikkerhet i manus, og fantastiske skuespillerprestasjoner kommer sammen for å fortelle en dristig og modig historie. Det nære kameraet knytter oss nærmere hovedkarakterens synspunkt og gir oss en spenningsfylt opplevelse som velter forventninger, og vi ble både dypt imponerte og beveget. 

Gullstolen for beste internasjonale kortfilm går til EXAM, directed by Sonia Hadad.

 

Honourable mention 1:

The Devil’s Harmony
Director: Dylan Holmes Williams

Vi ønsker å hedre denne filmen hvis kreativitet og originalitet tar med publikum inn i et annet univers, på sine egne premisser. Dens tidløse estetikk bruker elementer fra musikkvideosjangeren og smelter in i en moderne og universell historie om ungdom, identitet og ønsket om å bli sett og anerkjent. 

Hederlig omtale går til The Devil’s HarmonyTHE DEVIL’S HARMONY, directed by Dylan Holmes Williams.

 

Honourable mention 2:

Progressive Touch
Director: Michael Portnoy

Juryen ønsker også å gi en hederlig omtale til en film som er en sjelden kombinasjon av lekende og eksplisitt. Den utforsker kjønn, makt og frihet på en inkluderende og humoristisk måte, samtidig som den skaper et forfriskende, nytt rom mellom kunst og pornografi. Juryen er glade over å gi en hederlig omtale til Progressive TouchThe jury is pleased to award an honorable mention to PROGRESSIVE TOUCH, directed by Michael Portnoy.

?

 

The Golden Chair for Best Music Video

SASSY 009: MAYBE IN THE SUMMER
Director: Kenneth Karlstad

I det øyeblikket vi møter hovedkarakteren, dras vi inn i hennes indre. Vi blir vitne til henne svette, hennes angst, hennes motløshet og ensomme verdensblikk. Denne musikkvideoen drar oss inn i en annen verden: Lagt til en kjent og typisk arena som kjapt transformeres til et mørkt og erotisk ladet miljø etterhvert som musikken bygger seg opp.

Her er en original og progressiv versjon av den billedlig klassiske musikkvideoen, som utforsker et spesielt sosialt miljø, men som snur opp ned på hva vi forventer å se i det. Videoen klarer å kombinere tematikk, fortelling, fagfunksjoner, estetikk og musikalitet samtidig som den leker med kjønnsroller og stereotyper fra et sofistikert synspunkt.

Gullstolen for beste musikkvideo går til SASSY 009s Maybe in the Summer, regissert av Kenneth Karlstad.

 

Honourable mention:

Ane Brun: Don’t Run and Hide
Director: Stian Andersen

Denne musikkvideoen imponerte oss med sitt inkluderende kollektiv av karakterer som unngår stereotyper. Videoen har svært høy produksjonsverdi, spesielt når det kommer til fotografi og lysbruk. Denne melankolske atmosfæren kombinert med artistens musikk fyller oss med håp om noe bedre.

Hederlig omtale går til Ane Bruns Don’t Run And Hide, directed by Stian Andersen.

?

 

The Norwegian Film Critics' Award

Given by the Norwegian Film Critics' Association

The Night Tram (Nattrikken)
Director: Eirik Tveiten

På knappe 16 minutter fortelles en helstøpt fortelling, eller egentlig to fortellinger som veves sammen. Likevel preges filmen av en ro i gjennomføringen og den gir oss tid til å reflektere over flere morsomme og overraskende hendelser. Alle fagfunksjonene er godt ivaretatt. Filmen har høy underholdningsverdi, samtidig som den forteller om utfordringene ved å være litt annerledes enn majoriteten. 

The Norwegian Film Critics’ Award goes to THE NIGHT TRAM, directed by Eirik Tveiten.

?

 

The Hourglass Award

Given by The Writer’s Guild of Norway

Rikke Gregersen and Trond Arntzen
For the screenplay of De berørte by Rikke Gregersen

Årets Timeglassvinner løfter frem moralske dilemma gjennom en god og orginal grunnsituasjon med politisk bakteppe. Sentrum i fortellingen er en hendelse vi ikke får se, det er reaksjonene og ulike forsøk på løsning vi bevitner. Filmen er deilig uforutsigbar og morsom med overraskende karakterer som viser perspektiver det er lett å kjenne seg igjen i. Den utleverer oss som tilskuere med våre selvopptatte forsøk på å ta de rette valgene i en presset situasjon. 

Timeglasset 2020 går til Rikke Gregersen og Trond Arntzen for manus til De berørte.

?

 

The Norwegian Film Workers Association’s Technical Award

Given by The Norwegian Film Workers Association.

Editor Brynjar Lien Aune
For editing in Silence directed by Brwa Vahabpour.

Vinnerfilmen imponerer oss med sin presisjon. Her er det flere fagfunksjoner som leverer et meget sterkt arbeid, men likevel er det klippen som ikke kaster bort et eneste moment eller sekund, som løfter helheten og gjør at vi lever oss sterkt inn i denne vakre historien.

Filmforbundets fagpris går til klipper Brynjar Lien Aune for filmen Silence, regissert av Brwa Vahabpour.

 

Honourable mention 1: 

Sverre Fredriksen og Zaou Vaughan
for design, dukker og scenografi i Human Nature by Sverre Fredriksen

Dukkenes univers er gjennomsyret av stofflighet og tekstur. Det gir designet en ekstra dimensjon og gjør at universet virker innlevd, troverdig og noe man absolutt kan relatere seg til. Hederlig omtale går til Sverre Fredriksen & Zaou Vaughan for design, dukker og scenografi på filmen Human NatureHUMAN NATURE, directed by Sverre Fredriksen.

 

Honourable mention 2: 

Cinematographer Torjus Thesen
for De berørte by Rikke Gregersen

Dette er en estetisk og emosjonell sterk kortfilm. Med et tydelig visuelt konsept som skaper en klaustrofobisk og fanget setting, som utforsker mennesket i en politisk situasjon med et nervepirrende og komisk blikk, ønsker vi å gi hederlig omtale til fotograf Torjus Thesen for De berørteby Rikke Gregersen.

?

 

The Spark Award

Cramps
Director: Thea Hvistendahl

Gnistprisen går til en regissør som utviser lidenskap, lekenhet og mot i sin filmskaping. Vinnerfilmen har et aktuelt tema, og regissøren er ikke redd for å teste ulike formater og stilarter, samtidig som de opprettholder sitt sterke synspunkt og vilje til å nå et yngre publikum. Dette er beviselig i denne filmen, men også i regissørens tidligere arbeid, som viser en viljestyrke og bevissthet i filmskaperprosessen. Vi ser frem til å følge denne regissøren i tiden fremover.

Gnistprisen 2020 går til Thea Hvistendahl og filmen Cramps.

?
Partners

Institut francais de Norvege

Norway in the US

Norway in the UK

The Spanish Embassy in Oslo

The Irish Embassy in Oslo

The Portuguese Embassy in Lisbon

The German Embassy in Oslo

Receive our newsletter

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.