GULLSTOLEN for beste norske kortfilm gikk til Å vokte fjellet av Izer Aliu.
Prisen på 50.000 kroner er gitt av Norsk filminstitutt.
Izer Aliu (f. 1982) er utdannet filmregissør ved Den norske filmskolen. Eksamensfilmen Å vokte fjellet har vunnet Beste kortfilm ved BIFF samt den prestisjetunge Amandaprisen for Beste kortfilm i 2012.
Juryen sier følgende om vinneren: Gullstolen går til en helstøpt, troverdig film som stiller opp klare moralske dilemmaer, og som viser det indre og ytre presset to gutter utsettes for i kravet om å oppføre seg som voksne menn. Filmskaperen viser en sjelden modenhet og selvsikkerhet, og faller ikke for fristelsen til å være overtydelig. Han håndterer iscenesettelse av store tablåer og viser samtidig en stor omsorg for detaljnivået. Dette er en film som imponerte oss alle!
TERJE VIGEN–PRISEN gikk til filmen Sanctuary av Tuva Hennum og Gunleik Groven. Prisen på 10.000 kroner og en bronsestatuett laget av kunstneren Harald Oredam er gitt av Grimstad kommune.
Tuva Hennum (f.1984) er skuespiller og regissør. Hun arbeider med regi og prosjektutvikling i Omvendt, i samarbeid med Gunleik Groven og Filmhuset. Sanctuary er hennes debutfilm.
Juryen sier følgende om vinneren: Regissørene bak denne filmen viser en frihet i utprøving av visuelle virkemidler og fortellerstemmer. Dette er kanskje den filmen juryen har diskutert mest, og vi opplever det som både befriende og dyktig gjort å klare å skape et filmatisk rom som trigger tanken og åpner opp for forskjellige tolkninger. Dette er en mørk og leken film, som diskuterer kaos, orden, urkrefter, sivilisasjon og maktbruk.
Hederlige omtaler i form av diplom gikk til: Du velger selv av Kajsa Næss, Rift av Rolf Heldal og Magnus – en vårdag av Magnus Lilleberg.
Jury for norsk kortfilm har vært: Anita Killi (Norge), Dag Johan Haugerud (Norge), Martin Widerberg (Sverige), Camilla Figenschou (Norge) og Per Fikse (Norge).
Årets pris for BESTE MUSIKKVIDEO gikk til Cold Mailman – My Recurring Dream av André Chocron. Musikkvideoprisen er på 15.000 kroner, gitt av musikkbransjens interesseorganisasjoner IFPI og FONO.
André Chocron (f. 1985) er utdannet ved Den norske filmskolen og har tidligere vunnet anerkjennelse for sine musikkvideoer for bl.a. Mikhael Paskalev og Cold Mailman. Videoen Time is of the Essence, med Groruddalens drabantbyblokker i hovedrollen, ble nominert til Spellemann for beste musikkvideo i 2012 og vant i samme kategori under Kortfilmfestivalen.
Juryen sier følgende om vinneren: En fascinerende video, med utrolig detaljerte elementer organisert med kunstneriske grep som gjorde overgangene fra scene til scene harmoniske og tankevekkende. Videoen bruker kjente teknikker på en frisk måte, med bilder som er sterkt knyttet til musikken, og den fanger vår oppmerksomhet på bildenes vei gjennom det ubevisste.
Hederlig omtale i form av diplom gikk til: Still Changing – Breathe av Andreas Hvid Ramsdal, Sprutbass – Norsk Dans av Karl Erik Brøndbo og Solfrid Kjetså og Grand Island – Oh, You Know Me Well av Grand Island (Eirik Iversen, Nils Brodersen, Jon Iver Helgaker, Pål Gustavsen og Espen Gustavsen).
Jury for norsk musikkvideo har vært: Okkyung Lee (Korea), Ketil Kern (Norge) og Artsvi Bakhchinyan (Armenia).
GULLSTOLEN for beste norske dokumentar gikk til The Act of Killing, regi Joshua Oppenheimer, Christine Cynn og Anonym. Prisen er på 50.000 kroner.
Filmen er regissert av Joshua Oppenheimer (f. 1974), en amerikansk filmskaper bosatt i England. I mer enn ti år har han arbeidet med militser, dødsskvadroner og deres ofre for å utforske forholdet mellom politisk vold og publikums fantasi. Christine Cynn har regissert dokumentarfilmer og eksperimentelle filmer de siste 14 årene. The Act of Killing er et samarbeidsprosjekt mellom de to overnevnte og én indonesisk regissør, som av hensyn til filmprosjektets natur må forbli Anonym. Filmen er co-produsert av Torstein Grude i Piraya Film.
Juryen sier følgende om vinneren: Vinneren av Beste norske dokumentar har overbevist juryen med sitt nyskapende fortellerspråk og elegante grep på kunsten å skape film. Filmen gir et sjeldent innblikk inn i de mørke sidene bak et korrupt politisk regime – i fortid og nåtid.
Filmen er imponerende og den bryter ny jord for dokumentarfilm som sjanger. Surrealistiske bilder og utfordrende iscenesettelser konfronterer oss med menneskets grusomhet. Filmen utforsker den menneskelige naturen og den tar oss på en rystende reise inn i ondskapen.
Hederlig omtale i form av diplom gikk til: Til ungdommen av Kari Anne Moe.
Jury for norsk dokumentarfilm har vært: Suzanne Khardalian (Sverige), Iiris Härmä (Finland) og Dag Hoel (Norge).
GULLSTOLEN for beste internasjonale kortfilm gikk til Dogs (org. tittel Chiens) av Caroline Poggi. Prisen er på 50.000 kroner.
Caroline Poggi (f. 1990) er fra Ajaccio, en by sørvest på Korsika, hvor hun har funnet inspirasjon for sine arbeider. Dogs er hennes debutfilm.
Juryen sier dette om vinneren: Årets Gullstolen-pris går til en filmskaper som skaper sitt helt eget og foruroligende univers, der den primitive og voldelige siden av naturen og menneskeheten tar over.
Regissøren har definitivt kontroll over sin historie og treffer modige og sterke narrative valg, som fyller oss med uro. Juryen ønsker å oppmuntre denne unge filmskaperen, da vi er svært imponerte over hennes debutfilm. Vi håper at denne prisen vil hjelpe henne til å utvikle sin svært spesielle og personlige visjon.
Nuclear Waste (org. tittel Yaderni wydhody) av Myroslav Slaboshpytskiy ble nominert til THE EUROPEAN SHORT FILM 2013. The European Short Film 2013 er initiert av European Film Academy i samarbeid med en rekke velrennomerte filmfestivaler i Europa. Prisen deles ut i Berlin i desember 2013.
Myroslav Slaboshpytskiy (f. 1974) ble uteksaminert fra filmavdelingen ved Kiev State Institute of Theatre and Arts. Han har arbeidet hos filmstudier i Kiev og St. Petersburg, og som manusforfatter på en rekke TV-filmer. Slaboshpytskiy har blitt nominert til Gullbjørnen i Berlin to ganger, og vant 2012 Sølvleoparden ved filmfestivalen i Locarno for Yaderni wydhody.
Juryen sier dette om vinneren: Juryen setter pris på filmens sterke personlige stempel og beskrivelsen av håndteringen av radioaktivt avfall og bortkastede liv. Regissørens personbeskrivelser er beundringsverdige, i en film som er en perfekt beskrivelse av kjernekraftens natur og dens livsfiendtlige innflytelse. Filmen viser et sted der all dialog har forstummet. Det langsomme, mekaniske tempoet forteller historien i seg selv – og leder oss til et sted der menneskesjelen har blitt fremmedgjort.
Hederlig omtale i form av diplom gikk til: Tram av Michaela Pavlatova, Lisa, Go Home! (org.tittel Liza, namo!) av Oksana Buraja og River’s Memory (org. tittel Memória de Rio) av Roney Freitas.
Internasjonal jury har vært: Ektoras Lygizos (Hellas), Corinne van Egeraat (Nederland), Leiv Igor Devold (Norge), Torolf E. Kroglund (Norge), Norma Guevara (Frankrike).
Dramatikerforbundets pris TIMEGLASSET på 10.000 kroner for beste manus gikk til Tor Hubro Stene for arbeidet med Å vokte fjellet .
Juryen sier følgende om vinneren: Timeglassprisen 2013 går til en film som tar oss til et fremmed landskap i et fremmed land hvor vi raskt kommer på innsiden av en liten familie. Faren mener at barna må herdes for å kunne klare seg i livet og sender sine to sønner ut for å finne igjen et lam som er forsvunnet. Forholdet mellom brødrene gjenspeiler forholdet mellom far og sønn, og når den minste blir utsatt for en ulykke stilles den eldste overfor dilemmaet: Skal han hjelpe broren, eller være lydig mot faren – som han frykter og beundrer?
Historien rommer mange dimensjoner og vitner om kunnskap om og beherskelse av filmfortellingens virkemidler. Det er karakterenes energi som driver dramaet, og dialogen er uforutsigbar og frodig. Situasjonene er troverdige og konfliktfylte, med rom for overraskelser. Dramaturgien fungerer nettopp ved at den ikke synes, og det også er plass til det tilsynelatende unødvendige, som enstøingen som vokter fjellet.
Hederlig omtale i form av diplom gikk til: Mimoun av Cecilie Levy og Et enklere liv av Gunhild Enger.
Jury: Ulf Breistrand og Elsa Kvamme.
NORSK FILMFORBUNDS FAGPRIS på 10.000 kroner gikk til Julie Engaas for manus, produksjonsdesign, foto, klipp, regi og animasjon på filmen Det var ikke jeg, det var fiskmåsen.
Juryen sier følgende om vinneren: Årets fagpris på 10.000, går til en person som har skapt en film som traff oss rett i magen med både alvor og humor. Denne personen har gjort et stort stykke arbeid på mange fagfelt. De faglige bidragene er: manus, produksjonsdesign, foto, klipp, regi og animasjon.
Animasjonsteknikken er variert og original. Samspillet mellom fortellerstemmen og animasjonen fungerer perfekt for denne historien. Vi blir med inn i hovedpersonens mentale kaos. Samtidig er hans indre logikk fremstilt presist og humoristisk.
Jury: Kjersti Paulsen (casting og regissør), Mathis Ståle Mathisen (fotograf) og Torkel Gjørv (klipper).
FILMKRITIKERPRISEN til beste norske kortfilm i konkurranse gikk til Vi har alle vårt av Andreas J. Riiser. Årets filmkritikerpris et grafisk trykk av den lokale kunstneren Otoniel Herrera.
Juryen sier følgende om vinneren: Juryen lot seg imponere over en stillferdig og sober film, som med utgangspunkt i hverdagslige situasjoner og mer eller mindre tilfeldige møter, skildrer karakterer stilt overfor avgjørende livsvalg. Den utspiller seg i det stille, men både filmskaperen og skuespillerne evner å løfte fram det komplekse og turbulente som ligger like under overflaten. Årets vinner av Filmkritikerprisen er et stilsikkert og modent drama ladet med livsvisdom og presise observasjoner av mennesker som i likhet med oss alle har sitt å stri med.
Hederlig omtale i form av diplom gikk til filmen Magnus – en vårdag av Magnus Lilleberg.
Jury: Tord Olander Pedersen, Alexander Huser og Atli Bjarnarson.
FILMPOLITIETS KORTFILMPRIS på 10.000 kroner gikk til Festen av Astrid Thorvaldsen.
Vinneren er stemt frem av publikum via NRK P3 sine nettsider. Se Filmpolitiets vinner her: http://p3.no/filmpolitiet/2013/06/festen/
AUST–AGDER FYLKESKOMMUNES UNGDOMSPRIS gikk til Good Night av Muriel d’Ansembourg. Aust-Agder fylkeskommunes ungdomspris deles ut av en ungdomsjury bestående av elever fra Dahlske videregående skole i Grimstad. Prisen består av et fat og 5000 kroner.
Juryen sier følgende i sin begrunnelse: Ungdomsjuryen har sett det internasjonale kortfilmprogrammet. Det var mange gode filmer, og vi måtte diskutere lenge før vi ble enige om en vinner. Filmen vi har valgt føles relevant og aktuell for oss. Karakterene er komplekse og utvikler seg i løpet av filmen, og vi likte de to jentene som spilte hovedrollene. Filmen har en historie vi kan kjenne oss igjen i, som sammen med stemningsskapende musikk og en fin miljøbeskrivelse skaper et univers vi tror på og vil se mer av. Manuset var velskrevet og dialogen realistisk.
Jury: Vegar Kristoffer Kvammen, Angelica Glad, Benedicte Paulsen Skilbred , Therese Jørgensen, Mirushega Kristin Singarajah, Jelena Relic, Iselin Bøge Rom og Varg Lukas Folkman
Kortfilmfestivalen i Grimstad | kortfilm@kortfilmfestivalen.no
Kortfilmfestivalen i Grimstad
kortfilm@kortfilmfestivalen.no
Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.