Bli kjent med de som velger ut årets konkurranseprogram fra alle påmeldte filmer!
I år igjen har det vært rekordhøy påmelding av film til Kortfilmfestivalen, bare se her. Med andre ord har medlemmene av forhåndsjuryene en enda tøffere jobb i år enn tidligere.
Akkurat nå jobber de på spreng for å se seg gjennom alle påmeldte kortfilmer, kortdokumentarer og musikkvideoer. Allerede neste uke vil de presentere filmene som kommer gjennom nåløyet og får plass i årets konkurranseprogram, som vi gleder oss til å vise fram i Grimstad i juni.
Les videre for å bli bedre kjent med forhåndsjuryene:
Marina D. Richter er en Wien-basert filmkritiker, manuskonsulent og forfatter. Siden 2005 utenrikskorrespondent for film og kunst for den serbiske avisen Politika. Hun skriver fast om film for Montenegros filmmagasin Objektiv. Hennes anmeldelser og intervjuer har blitt publisert i Cineuropa, i Estlands kultur-ukeblad Sirp, ukentlig for Serbias Vreme, Østerrikes Cellulloid Magazine, EFAs nyhetsbrev, VICE og slovakiske Film.sk. Hun bidrar også jevnlig til nettavisen Lupiga.
Marina er medlem av serbiske Fipresci, Alliance of Women Film Journalists og European Film Academy.
Nettside: ubiquarian.net
Mette Cheng Munthe-Kaas er en Emmy-nominert og prisbelønnet produsent, interaktiv produsent og klipper av langdokumentarfilmer. Hun startet sin karriere som klipper og har 20 års erfaring. I 2014 grunnla hun sitt produksjonsselskap, Ten Thousand Images AS, med base i Norge. Gjennom TTI har hun produsert og klippet den prisbelønte dokumentaren No Word for Worry (2014), og produsert den kritikerroste Nowhere to Hide (2016) som vant over 20 internasjonale priser, inkludert IDFAs hovedpris og Amanda for Beste dokumentar.
Munthe-Kaas medproduserte filmen Hidden Letters om det hemmelige kinesiske skriftspråket Nushu, som ble utviklet av kvinner. Filmen ble vist på mange internasjonale festivaler, og ble kortlistet til Oscar® i 2023.
Nettside: tenthousandimages.no
Egil Pedersen er utdannet regissør fra Den norske filmskolen, og står bak en lang rekke musikkvideoer og kortfilmer, blant annet den prisvinnende Koftepolitiet (vist på Kortfilmfestivalen 2021), som har skapt mye debatt og engasjement.
Egil langfilmdebuterer senere i 2024 som regissør og manusforfatter med det samiske ungdomsdramaet Biru Unjárga.
Nettside: egilpedersen.com
Anita Svingen har vært tilknyttet Kortfilmfestivalen siden 2006, og har vært daglig leder siden 2012. Hun har en bachelorgrad i Film- og TV-studier fra University of Westminster i London og har jobbet som produsent og programsjef i SBS Radio. Hun har arbeidet i norsk TV-produksjon i over 10 år, blant annet for selskaper som Rubicon og Dinamo. Anita har vært involvert i en rekke norske kulturorganisasjoner, blant annet ved styreverv Oslo/Fusion International Film Festival og Norske Festivaler.
Sabina Jacobsson er kunstner og regissør med eksamen fra Kunstakademiet i Trondheim. Hun er en prisvinnende kunstner innen felt som blant annet film, foto, tegning og installasjoner, og har hatt flere soloutstillinger og filmvisninger i Norge og internasjonalt.
Jacobsson mottok Statens garantiinntekt for kunstnere i 2012. Hun jobber blant annet med videodesign for dans og teater, og er fast foreleser ved Oslo fotokunstskole. Jacobsson har også vist flere av sine filmer på Kortfilmfestivalen, sist i 2021 da både dokumentaren Ideas & Doubt og animasjonen Trash Mail var på programmet.
Nettside: sabinajacobsson.com
Foto: Tina Holth-Jacobsson
Bard Ydén har jobbet med filmfestivaler siden 2003, og vært redaktør og programmerer i Kortfilmfestivalen siden 2018. Han har vært festivalleder for Oslo/Fusion Int. filmfestival siden 2007 (minus ett års pause), har vært konsulent og kurator for norske og internasjonale filmfestivaler, og har bred internasjonal juryerfaring.
I 2017 var han med å grunnlegge The Faroe Islands’ Int. Minority Film Festival, han var en del av teamet bak Berlinale European Film Markets Horizons Startups-program fra 2018–2022, og han sitter i komitéen for New Dawn – et internasjonalt fond for fremming av mangfold i filmproduksjon.
Foto: Margarete Strandberg
Armita Keyani er en filmskaper fra Rælingen. Hun har bachelorgrader i film og tv-studier fra Wales, og i samtidskunst fra Kunstakademiet i Tromsø, samt utdanning fra Nordland Kunst- og filmfagskole.
Armitas filmer er som oftest dramakomedier i uvanlige situasjoner som utforsker større temaer. Filmene hennes har vunnet flere priser, bl.a. Vimeo Comedy of the Year i 2019, og har blitt vist på Oscar®-kvalifiserende festivaler som blant andre Tribeca, Palm Springs Int. ShortFest og Kortfilmfestivalen.
Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen er filmskaper og tidligere filmkonsulent ved Norsk filminstitutt, hvor han jobbet mest med kortfilm og som en av de første konsulentene for NFIs nye utviklingsordning for dramaserier og spillefilm, NEO. Han har laget to spillefilmer og tolv kortfilmer. Lars Daniel var før mest kjent for å innføre den såkalte trashfilmen til Norge, og er nå en aktiv debattant i norsk offentlighet.
Ingrid Liavaag er regissør og skuespiller som jobber innen film, scenekunst og i hybridformer. Hun har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo og eksamen fra Ecole Jacques Lecoq i Paris, hvor hun også studerte scenografi ved Laboratory of Movement Study (L.E.M.). Liavaag er medgrunnlegger av det internasjonale teaterkompaniet LiLiRe og filmkollektivet Peggy Høy. Kortfilmen Regissøren, co-regissert med Linda Gathu, vant Filmkritikerprisen ved Kortfilmfestivalen i 2022.
Foto: Julie Hrnčířová
Julie Pichard er utdannet filmklipper og har mange års erfaring som klipper i Frankrike og Norge. Hun har studert kulturprosjektledelse og har jobbet som koordinator for Institut Français ved den franske ambassaden i Norge. Julie startet som gjestekoordinator for Kortfilmfestivalen i 2019 og er nå festivalprodusent, en stilling hun overtok i 2020.
Jonas Brenna er utdannet journalist med lang fartstid i NRK. Han er produsent og programsjef for video og film i Aftenposten på ellevte året, og er blant annet ansvarlig for den eneste ikke-lineære Gullruten-prisen noensinne for realityserien Sweatshop (2015), samt en historisk norsk Oscar-kortlisting for Kayayo – Barneslavene (2016). Jonas er overarbeidet, kresen og tydelig, men alltid veldig snill.
Samanta Sokolowski er fra Argentina og basert i Berlin. Hennes lidenskap for gode filmer, historier og folk ledet henne til arbeidet med filmfestivaler, noe hun har gjort i over 20 år, inkludert for Berlinale – Berlin International Film Festival og norske Oslo/Fusion. Hun elsker å bli berørt og overrasket av vågale og nye måter å fortelle historier på, og gleder seg over muligheten til å fremheve nye talenter.
Nastaran Tajeri-Foumani (ingen pronomen) er en tysk-iransk ikke-binær kurator, aktivist, musiker, foreleser og forsker, med fokus på interseksjonell*queer*feminisme, sosial rettferdighet, anti-diskriminerende praksis og queertematikk i film og kunst. Nastaran har vært moderator for Berlinale siden 2011, har siden 2013 jobbet for XPOSED Queer Film Festival Berlin, og har moderert politiske panel- og filmsamtaler over hele Europa siden 2010. Nastaran grunnlegger nå et institutt for anti-diskriminerende konsultasjon for filmproduksjoner.
Toril Simonsen har en sterk posisjon i kortfilmverdenen. Fram til 2023 var hun leder for Norsk filminstitutts internasjonale avdeling for kort- og dokumentarfilm. Fra 1981 til 2003 var hun styremedlem i Kortfilmfestivalen, og var festivalens leder fra 1989 til 1991. Hun var med å grunnlegge Nordisk Panorama og var en av lederne for festivalens første utgave i 1990. Toril var styremedlem i Fredrikstad animasjonsfestival fra 2001 til 2003, og var med å grunnlegge filmtidsskriftet Z i 1983.
Frank Mosvold er en norsk filmskaper og skaperen av de animerte tv-seriene Hubert (26 episoder) og Elleville Elfrid (104 episoder). I 2020 regisserte han også langfilmversjonen av Elleville Elfrid. Mosvold har regissert flere kortfilmer, inkludert den Terje Vigen-prisvinnende En tilfeldig historie (2007). Mosvold har en mastergrad i filmproduksjon fra Loyola Marymount University, Los Angeles.
Foto: Tore Skaar
Jannicke Systad Jacobsen er regissør, manusforfatter og produsent med eksamen fra den nasjonale filmskolen i Tsjekkia og London International Film School. Hun jobber med dokumentar og fiksjon i både kort- og langformat. Jannicke står blant annet bak spillefilmen Få meg på, for faen (2011), som vant beste manus på Tribeca og Amanda for beste kinofilm, og de prisvinnende kortdokumentarene Klovnebarna (2005) og New York 81 (2022).
Meghna Rao er en uavhengig produsent og konsulent basert i New York. Hun har tidligere hatt tilsyn med film- og TV-utvikling hos Pushkin Industries. Før Pushkin jobbet hun i Topic Studios hvor hun var involvert i en rekke spillefilmer, inkludert The Mauritanian, Spencer og Theatre Camp. Hun begynte sin karriere på Left/Right hvor hun var med å utvikle deres første serie med manusbaserte TV-prosjekter.
Silje Poulsen Viki er produsent og lanseringsansvarlig i Indie Film. Hun har tidligere jobbet og programmert for flere norske filmfestivaler, blant annet som programsjef for HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival fra 2014 til 2021, samt i ulike roller ved Kortfilmfestivalen gjennom syv år.
Hun har jobbet i Film fra Sør, Sørfond og Le Monde diplomatique, hatt styreverv innen kino og kulturhus, og har en mastergrad i konfliktløsning og forsoning fra Trinity College Dublin.
Liv Joelle Barbosa Blad er regissør og manusforfatter. Liv høstet mye anerkjennelse for sin seriedebut Nudes, som i 2020 vant Gullruten for både beste ungdomsserie og originalmusikk. Liv har regissert åtte kortfilmer, og den siste, Min søster, vant Amanda for beste kortfilm i 2017. Liv er deleier i Barbosa Film, et selskap som jobber for å løfte kvinnelige filmskapere og som fokuserer på mangfold.
Foto: Caroline Roka
Shahrukh Kavousi er en iranskfødt regissør, utdannet ved Kunstakademiet i Bergen og Nordland kunst- og filmskole. Hans filmdebut, langdokumentaren Tvillingfrisørene fra Bagdad (2004), fikk hederlig omtale både på Kortfilmfestivalen og Dokumentarfilmfestivalen i Volda. Han har regissert flere kort- og novellefilmer, og har i tillegg produsert for andre, inkludert Camilla Figenschous spillefilm Tauba (2020).
Kavousi driver selskapet Close Up Film AS, og utvikler for tiden en langdokumentar og sin første spillefilm.
Eivind Landsvik er manusforfatter og regissør. Han startet karrieren med å lage musikkvideoer med fokus på historiefortelling ikledd et sensitivt visuelt språk. Dette tok han med inn i fiksjonen gjennom en rekke kortfilmer. Eivind har utviklet et personlig uttrykk på coming-of-age-historier som ofte utforsker temaer som identitet og ensomhet. Kortfilmen Sofia, en sommer vant Filmkritikerprisen under Kortfilmfestivalen i 2021. Hans seneste kortfilm, Tits, ble vist i hovedkonkurransen i Cannes og konkurrerte om Palme d’Or i 2023. Eivind utvikler for tiden sin første spillefilm.
Embla Karidotter er en norsk vokalist og låtskriver, og frontfigur for den norske countrygruppen Embla and the Karidotters, som hun startet i 2019. Embla har bakgrunn som trommeslager i indiepopbandet Razika, og bandet the Karidotters består av medlemmer fra Razika, Slomosa, Honningbarna og Aiming for Enrike.
Embla and the Karidotters ga ut EP-en Howling i 2021, og i 2022 slapp de debutalbumet Hello, I’m Embla – et album de mottok Spellemannprisen 2022 for i klassen country.
Vi ønsker alle medlemmene av forhåndsjuryene lykke til med arbeidet og god innspurt!
Alle som har sendt inn film til Kortfilmfestivalen 2024 får svar fra oss via FilmFreeway onsdag 10. april. Samme dag offentliggjøres konkurranseprogrammet for den 47. Kortfilmfestivalen i alle våre kanaler.
Kortfilmfestivalen i Grimstad | kortfilm@kortfilmfestivalen.no
Kortfilmfestivalen i Grimstad
kortfilm@kortfilmfestivalen.no
Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.