FB Pixel

Prisvinnere 2016

Norwegian Short Film:
GULLSTOLEN for beste norske kortfilm gikk til Fuglehjerter by Halfdan Ullman Tøndel

Vinneren av Gullstolen for beste norske kortfilm mottar 50 000 kroner gitt av Norsk filminstitutt og 50 000 kroner i produksjonsstøtte fra postproduksjonsselskapet Nordisk Film Shortcut. Vinneren av Gullstolen blir også norsk kandidat i nominasjonsprosessen til Academy Awards © for beste kortfilm.

Jurybegrunnelse: Juryen deler ut Gullstolen til en film som gir oss et komplett, skarpt og humoristisk observasjon av menneskelig rasjonalitets tilkortkommenhet når kjønnskonvensjoner settes på prøve. Det fullendte og realistiske portrettet av et pars sexliv – særlig den sexpositive kvinnerollen er fremragende spilt av ensemblet. Vi utfordrer alle par til å se den! Gullstolen for beste norske kortfilm går til Fuglehjerter by Halfdan Ullmann Tøndel.

Honourable mention: If I Say No av Lia Hietala, og The Banisher of Thought by Andreas Daugstad Leonardsen

Uttalelser:
The Banisher of Thought av Andreas Daugstad Leonardsen
Juryen vil gi hederlig omtale til en film som skiller seg ut med refleksiv visuell stil og ved å stole på sin egen rytme. Dypfølte parallellerhistorier fra hver sin side av verden fortelles gjennom et fascinerende instrument av en filmskaper med full kontroll på hvem han er.

If I Say No av Lia Hietala
Juryen gir også hederlig omtale til en film som forandret vår forutinntatte oppfatning om intimitet, til tross for at den foregår i et stort og øde landskap. Den er en bragd av et kyndig filmskaperensemble med en klar ide, som gjorde at den nøye konstruerte filmen virker uanstrengt.

TERJE VIGENPRISEN gikk til filmen Tidlig morgen 26e januar 2011 by Jesper Brodersen

Prisen på 10.000 kroner og en bronsestatuett laget av kunstneren Harald Oredam er gitt av Grimstad kommune, samt et produksjonsstipend til en verdi av 50.000 kroner gitt av det Grimstadbaserte studio- og utleiehuset Equippe.

Jurybegrunnelse: Terje Vigen går til en filmskaper hvis usentimentale, ufiltrerte og umiddelbare tilnærming gjorde at han kunne fange humoren og absurditeten i en pågående tragedie.

Jury: Emily Doe, Even Hafnor, Kathleen McInnis, Kari Anne Moe og Maximilien Van Aertryck

Norsk dokumentar

GULLSTOLEN for beste norske dokumentar gikk til filmen: Dugma – The Button by Pål Salahadin Refsdal.

Vinneren av Gullstolen for beste norske dokumentar mottar 50 000 kroner gitt av Aftenposten.

Jurybegrunnelse: Gullstolen for årets beste dokumentar går til en film som på alle måter utmerker seg som særskilt dristig, både tematisk, kunstnerisk og gjennomføringsmessig. Med fare for eget liv søker filmskaperen å tilføre tredimensjonalitet og innsikt i noen av de kanskje mest ufattelige menneskelige mekanismer; hvorfor noen frivillig velger å sprenge seg selv i kampen for sin overbevisning. Filmen forholder seg upartisk til stridigheter vi til stadighet blir konfrontert med i mediene. Den gir oss dermed anledning til å kjenne på egen frykt, og i mange tilfeller også fordommer, for å kunne komme frem til de konklusjoner, den forståelse og også den innsikt som er helt grunnleggende i kampen for fred.

Honourable mention: Mannen fra Snåsa by Margreth Olin.
Uttalelse: I det moderne samfunn, som i stadig økende grad drives av en teknologisk verdensanskuelse, hvor få ting ilegges verdi utover det å være en ressurs, ønsker vi å gi hederlig omtale til en film som viser oss at det å være til er verdifullt i seg selv, og at åndelighet i så måte er en viktig del av vår eksistens. Mens mediebildet og filmer stort sett preges av problematiske, vonde og vanskelige aspekter ved liv og samfunn, våger denne filmen å gå i motsatt retning og fokusere på godheten som finnes i oss mennesker.

Jury: Mah-Rukh Ali, Grete Salomonsen Hylleklev og Runar Jarle Wiik

Norwegian music video

Prisen for beste musikkvideo er på 15 000 kroner og gikk til Karpe Diem – Lett å være rebell i kjellerleiligheten din av Kavar Singh

Jurybegrunnelse: Vi var fullstendig enstemmige som jury under avgjørelsen av årets musikkvideopris. Vinnervideoen er kraftfull og med mange lag og er politisk ved å våge å påpeke fremmedgjøring og rasisme i dagens samfunn. Den er kunstnerisk for genren, med upåklagelig regi, foto og klipp og spiller på fordommer og forventninger ved å kaste dem tilbake på oss. Naver. Naver. Naver. Naver. Naver.

Honourable mention: Anja – Echo by Aurora Gossé and Briskeby – Rookie Mistakes by Shaun Higton

Den første hederlige omtalen går til en fremragende, konseptuell og actionfylt meta-musikkvideo. Ideen er imponerende gjennomført, med en cool twist. Juryen vil hedre Shaun Higtons video Briskeby – Rookie Mistakes.

Den andre hederlige omtalen går til en rørende historie om å finne sin stamme, som vi alle kan relatere oss til. En fullendt historie som blander bilder og tekst, og lar dem danse. Juryen vil hedre Aurora Gosses video Anja – Echo.

Jury: Aleksander Huser, Alex Herron og Angie Driscoll

International Short Film

GULLSTOLEN for beste internasjonale kortfilm gikk til Spår by Annica Carlsson Bergdahl og Gunnar Bergdahl
Vinneren av Gullstolen for beste internasjonale kortfilm mottar 50 000 kroner.

Jurybegrunnelse:
Gullstolen for beste internasjonale kortfilm går til en film som på en nyskapende og poetisk måte underminerer selve dokumentarfilmens form. Dens fengslende bilder danner bakteppe for like fengslende historier, som er nøkternt og usentimentalt fortalt. Filmskaperne kaster lys over et traumatisk og alvorlig problem som sjelden er blitt tatt opp på like uventet vis. Filmen formidler et dyptfølt budskap om helt spesielle menneskelige forhold ved livets slutt.

Honourable mention: I Was a Winner by Jonas Odell and Our Legacy by Jonathan Vinel i samarbeid med Caroline Poggi

Første hederlige omtale går til en varm og morsom dokumentar som på genialt vis lar karakterene dele sin spillavhengighet med oss gjennom sine nett-avatarer. Slik menneskeliggjør filmen både de spillavhengige og den virtuelle virkeligheten de er fanget i. Hederlig omtale går til Jag var en vinnare, regi Jonas Odell.

Andre hederlige omtale går til en film som blander fiksjon og virkelighet på en svært forstyrrende måte. Juryen er imponert over filmens kunstneriske ambisjon og nyskapende bruk av filmmediet. Den sammenstiller personlig og kollektiv fremmedgjorthet, og tegner et portrett av kjærlighetsløse forhold i en seksualisert verden. Hederlig omtale går til Notre heritage, regi Jonathan Vinel i samarbeid med Caroline Poggi.

Jury: Jonas Brenna, Chloé Faulkner, Mariken Halle, Svend Bolstad Jensen og Larissa Sansour.

The Norwegian Film Workers Association’s Technical Award

Norsk filmforbunds fagpris er på 10 000 kroner og går til personen som representerer den beste faglige innsatsen blant de norske filmene i konkurranse.
Vinneren er: Lydmiks på TunnelenBård Farbu, Daniel Angyal

Juryuttalelse: Vinnerfilmen har lydarbeid av eksepsjonell kvalitet, noe som gir liv til historien og hjelper den fram på en utmerket måte. Dramaturgien i denne filmens lydarbeid er alltid til stede, og gir nye lag og kontekst til historien. Filmens lyddesign er fremragende, bruk og plassering av mikrofon, lydeffekter, presisjon, lydmiks og surroundmiks – alt er godt gjennomtenkt. Juryen har kommet til en enstemmig beslutning, og Norsk filmforbunds fagpris går til Bård Farbu og Daniel Angyal for lydarbeidet i filmen «Tunnelen». Fremragende lyddesign, presisjon, plassering, lydmiks. Lydarbeidet gir liv til og forsterker historien.

Hederlig omtale: Foto på Campingliv by Annika Summerson og Klipp på Getting In by Stian Hafstad

Uttalelse: Vi er stolte og beæret over å bedømme det norske kortfilmprogrammet. Vi vet at det ligger enorme anstrengelser bak hver eneste film, omhyggelig arbeid og ambisjoner om
å lage en så god film som mulig. Likevel kan vi kun gi pris til en av filmene. Vi har diskutert hver eneste film, i alle deres aspekter: lyd, lyssetting, scenografi, make-up, dramaturgi og alle andre fagfunksjoner. Det har vært et meget vanskelig arbeid siden vi må se på arbeidet innen hver eneste disiplin.

HEDERLIG OMTALE:

Noen av kortfilmene har vakt spesiell interesse og inneholder et vidunderlig håndverk. Derfor gir vi en hederlig omtale for fremragende filmfoto til Annika Emmerson for det fotografiske arbeidet i
filmen Campingliv.

Vi ønsker også å gi en hederlig omtale for fremragende klipping til Stian Hafstad for filmen «Getting in».

Jury: Camilla Størseth, Thor Lønning Aarrestad og Trygve Svindland.

The Hourglass Award
Dramatikerforbundets pris Timeglasset og 10 000 kroner går til den eller de som har skrevet det beste manuskriptet til en kort fiksjonsfilm eller novellefilm i den norske kortfilmkonkurransen for norsk kortfilm.

Vinneren er: Kvinner&Cava, manusforfatter Liv Karin Dahlstrøm and Thorkild Schrumpf.

Jurybegrunnelse: Prisen går til det vi mener er den mest komplett realiserte dramatiske fortelleropplevelsen i årets program. Det er en tragikomisk skildring av et vennskap som går opp i limingen når en av de tre partene lar sitt nevrotiske behov for å være bestevenn styre valgene hennes. Resultatet er en ytterst pinlig og sår affære som lett kunne blitt ren flausekomedie men som er behandlet med en varme og teft som gjør at historien føles både sannferdig og forfriskende. Underholdningen er lett, men den emosjonelle innsikten stikker dypt. Timeglasset går til Kvinner &Cava skrevet av Liv Karin Dahlstrøm og Thorkild Schrumpf.

Hederlige omtaler: Ingenting tar noensinne slutt by Jakob Rørvik and Vi kan ikke hjelpe alle by Nina Knag

Uttalelser: Første hederlige omtale går til en film som skildrer utfordringene med å være i et forhold, illustrert gjennom et ungt pars tilbakevendende forsøk på avbryte relasjonen hver gang de arrangerer nyttårsmiddag. Filmen er klar over at den behandler en velkjent tematikk, og velger med hell å legge en del åpenlyse konflikter off screen, så seeren kan lese mellom linjene. Den unngår melodrama og klisjéer og oppleves som en helstøpt og underholdende skildring av et par som ikke helt får til å leve sammen men heller ikke klarer å gi slipp. Hederlig omtale går til Ingenting tar noensinne slutt, skrevet av Jacob Rørvik.

Den andre filmen vi vil fremheve, er en historie om tapt uskyld som fyller sitt format perfekt. Den skildrer et par timer i livet til en sårbar ung jente og hennes mor som sliter med å få endene til å møtes, og på ti minutter opplever vi en troverdig reise fra naiv idealisme til kynisk selvinteresse. Det er hjerteskjærende uten å noensinne bli sentimentalt. Hvis hensikten med kortfilm er å se verden i et sandkorn, synes vi denne filmen lykkes så bra som noe vi har sett
under festivalen. Hederlig omtale går til Vi kan ikke hjelpe alle, skrevet av Nina Knag.

Jury: Thomas Moldestad og Sofia Lersol Lund

The Norwegian Film Critics' Award
Filmkritikerprisen deles ut av en jury oppnevnt av Norsk Filmkritikerlag, og gis til en norsk kortfilm i konkurranse. Prisen er det grafiske trykket ”Ein stad å koma til” av Olaf Storø.
Juryens uttalelse:
Juryen er imponerte over bredden og kvaliteten i årets program, og er samstemte om vinnerne. Før vi deler ut Filmkritikerprisen og en hederlig omtale, ønsker vi å nevne et knippe filmer som skapte begeistring og spennende, langvarige samtaler og diskusjoner i løpet av festivaldagene.

Disse er:

DANS FOR LIVET av Erlend Eirik Mo

FUGLEHJERTER av Halfdan Ullman Tøndel

INGENTING TAR NOENSINNE SLUTT av Jakob Rørvik

SISTER HELL av Fredrik S. Hana

THE ABSENCE OF EDDY TABLE av Rune Spaans

Vinneren av juryens hederlige omtale er uredd vanskelige temaer. I et disiplinert og uttrykksfullt filmspråk, gis historien tyngden den fortjener, uten snarveier og spekulative grep. Filmen tar en uforutsigbar og rå vending, som avslører at det vante og trygge har blitt til noe destruktivt. Med et intimt kamerablikk, evner filmen å fange de sammensatte, såre følelsene i en overgrepssituasjon. Regissøren gjør det ikke enkelt for seg seg, men lykkes så godt at juryen får frysninger av å tenke på hvilke filmer han vil lage i årene fremover.

Juryens hederlige omtale går til: FRYSNINGER av Marius Myrmel

Vinneren av årets Filmkritikerpris er en egenrådig, intens film om tiden vi lever i. Den veksler uanstrengt mellom å være morsom og forstyrrende i sin skildring av en ung kunstnerspire som rammes av forventningspress og mister kontrollen over seg selv. Vedkommende forsvinner inn i en fremmedgjørende tankeverden, preget av et språk som ligner de underligste søknader og prosjektbeskrivelser, og brytes ned av forsøket på å realisere seg selv. Oslo blir en brutal kulisse for hovedpersonens famling; sjelden har vi sett hovedstaden fremstå mer truende og marerittaktig. Juryen er imponert over filmens idérikdom og blikk for detaljer, og mener dette er resultatet av et sjeldent grundig arbeid.

Vinneren av Filmkritikerprisen 2016 er: RETRETT av Itonje Søimer Guttormsen
Jury: Lars Ole Kristiansen, May Synnøve Rogne og Ida Madsen Hestman

Nyhetsbrev i footer

Receive our newsletter

Your personal information will only be used to send out newsletters. You can unsubscribe at any time by clicking on a link in the email.