Gullstolen for Beste kortfilm
Vinner: Den grønne dalen – Ellen Ugelstad
Begrunnelse: Denne filmen er flertydig og elegant. Den bruker virkelige hendelser for å provosere fram komplekse spørsmål om privilegier og mellommenneskelighet. På tross av sine dramatiske aspekter, beholder den en form for humor og lekenhet som holdt oss engasjert gjennom hele filmen.
Hederlig omtaler:
1. Lakenfort – Marlene Emilie Lyngstad
Begrunnelse: Denne filmen imponerte juryen. Med dyktighet og sensibilitet portretterer den en familie som går igjennom spennende, men også vanskelige forandringer. Juryen synes filmen får fram en form for intimitet som er sjelden og berører dypt.
2. No Man is an Island – Ali Parandian
Begrunnelse: Film er et språk som overgår ord, og kan invitere oss inn og la oss se verden fra et annet menneskes perspektiv. Denne filmen balanserer mellom hverdagslige samtaler og dypt personlige, poetiske refleksjoner om egen eksistens. Med sårbarhet, men også overbevisning tar den opp kompelkse spørsmål om identitet.
Terje Vigen–prisen
Vinner: Hvalagapet – Liss-Anett Steinskog
Begrunnelse: Denne filmen behersker visuell historiefortelling i sin reneste form. Filmen portretterer ung kjærlighet på en naturlig og troverdig måte. Med en sterk registemme og nyanserte rolletolkninger fra de unge aktørene, innehar den et et fullendt cinematisk univers, der omgivelsene bidrar til å gi dybde i scenene.
Amanda-nominasjonene går til:
Den grønne dalen, Hvalagapet og Det er min jævla dag
I tillegg til Terje Vigen og Gullstolen er vårt tredje valg for kortlisten til en Amandanominasjon en film juryen følte så sterkt for at vi ønsker å gi den en spesiell oppmerksomhet. Denne filmen overrasket og engasjerte juryene ved å kapre en tilsynelatende banal hendelse for å skape en sterk ytring om vennskap og traumer. Uten å være melodramatisk, klarer filmen å portrettere den komplekse og motstridende følelelsene til et offer. I tilegg til å bli kvalifisert for Amanda nominasjon, ønsker juryen og gi et stipend på 10 000 kroner i tillegg til mentormøter med erfarne produsenter, donert av Storm Films. Dette går til Det er min jævla dag, regissert av Rebecca Wirkola Kjellmann.
Juryen besto av:
Lisa Ogdie, Jason Anderson, Sam Morrill, Ingvild Søderlind og Frederick Howard.
Gullstolen for internasjonale kortfilm
Vinner: Kiem Holijanda – Sarah Veltmeyer
Begrunnelse: Gullstolen går til en rørende historie om to brødres siste dag sammen. Den balanserer mellom sorg og varme på en elegant måte. Filmens manus forteller en presis og subtil historie rundt store temaer som familiebånd, ettervirkningene av krigen i Kosovo, klasseskille og effektene av fattigdom. Skuespillerne er fremragende og imponerende, mens vakkert foto og produksjonsdesign umiddelbart suger publikum inn i filmens univers. Regissøren har en soleklar signatur med personlig særpreg som vi svært gjerne vil følge, og som vi er sikre på at vi vil se mer fra i fremtiden.
Hederlig omtaler:
1. Birds in the Earth – Marja Helander
Begrunnelse: Hederlig omtale går til en poetisk, meditative og samtidig ganske ubehagelig film som sitter sterkt igjen i publikum. Filmens visuelle form er en vakker og poetisk blanding av nordisk landskap, urlandskap og fantastisk musikk, noe som føles spennende og innovativt. Filmen tør å være politisk ved å presentere den samiske kulturarven i contrast til den mer komersielle vestlige kultur.
Hederlig omtale går til Birds in the Earth, regissert av Marja Helander
2. Super Taboo – Su Hui-Yu
Begrunnelse: Vi vil også gi en hederlig omtale til et modig og kreativt arbeid rundt identitetssplittelsen påført en ung gutts nysgjerrighet og seksualitet på grunn av skam og brutal undertrykkelse. Filmen blander skam, straff og minner som forvandles til seksualiserte bilder i en vakker, fargesprakende og frodig regnskog. Ved å bruke eksperimentelle visuelle effekter, provokative stillbilder, tilbakeblikk og gjentakelser får vi innblikk i det store bildet bak diktaturstyre, pornografi og tap av uskyld.
Juryen besto av:
Shabana Rehman, Nina Barbosa Blad og Benjamin Helstad
Gullstolen for Beste korte dokumentar
Vinner: As we are told – Erik Holmström og Fredrik Wenzel
Begrunnelse: Denne filmen adresserer et viktig samfunnsproblem i Skandinavia og retter et kritisk blikk på velferdsstaten på en nyskapende måte. Innholdet og den kunstneriske kreativiteten holder et høyt nivå, og de stilistiske pappdukkene utvider grensene til dokumentaren som fortellerform. Til tross for bruken av dukker blir vi grepet av håpløsheten i et system som over hodet ikke fungerer.
Hederlig omtaler:
1. Manila High – Livet i selskap med døden – Simone Andrea Gottschau og Anders Palm Olesen
Begrunnelse: Et opprivende blikk på en prekær situasjon sett gjennom øynene på de som er tvunget til å begrave ofrene i en brutal hverdag preget av et usynlig folkemord.
For deres sterke kunstneriske visjon og subtile fremstilling av en sensasjonell historie i en lovende debutfilm.
2. Bjarne vil ikke på film – Weronika Nitsch
Begrunnelse: Et uventet møte mellom to sterke personligheter resulterer i en autentisk og hjertevarmende film. Filmskaperens utholdenhet åpner for en utforskning av ensomhet og vennskap på en morsom og frisk måte. Filmen fanget og moret publikum og Bjarne fylte oss alle med genuin latter.
Juryen besto av :
Claudette Godfrey, Ann Holmgren, Jasper Hokken, Karen Winther, Adel Khan Farooq.
Beste musikkvideo
Vinner: Daniel Kvammen feat. Lars Vaular: Som om himmelen revna – Eivind Landsvik
Begrunnelse: Det var aldri tvil om at dette var vinneren. Skaperen klarer å portrettere det største i livet. På en sanselig og subtil måte forteller hen om det store gjennom det små. Her møter vi ikke bare en gutt og en jente, men to hele mennesker vi på kort tid blir veldig glad i. Musikkvideoen slutter med verdens vakreste tur i Pariserhjulet, og etterlater oss med frysninger og klump i halsen. Dette er et mesterverk.
Hederlig omtaler:
1. BOYS – Eivind Landsvik
Begrunnelse: Denne videoen er et dynamisk, drømmende verk som drar oss inn i et univers som beskriver behovet man som ung har for å passe inn, et viktig blikk på et aktuelt tema, hvorfor er det så vanskelig å dele sine følelser? Vi håper denne videoen kan inspirere gutter til å rope mindre og prate mer.
2. TOMME LOMMER – Hubbabubbaklubb
Begrunnelse: Denne videoen er en klassisk historie som oser av kreativt overskudd! Når livet er kjipt, tåkete og grått, er det bare å sette på denne videoen som kjører slalom mellom humor og nostalgi. Verket er to fulle lommer.
Juryen besto av :
Amy Black Ndiaye, Kenneth Karlstad og Trude Lirhus
Kritikerprisen for beste kortfilm – utdelt av Norsk filmkritikerlag
Vinner: A Place We Call Reality – Kristoffer Borgli
Begrunnelse: Vinneren av Filmkritikerprisen er en visuelt leken fortelling om et evig aktuelt tema: vår leting etter mening i tilværelsen. Som samfunnskommentar balanserer filmen mellom humor og alvor, og retter et gåtefullt, men skarpt blikk mot samtiden. Uttrykket låner elementer av videoblogg og dokumentar, og har en frisk estetikk som kler tematikken godt. Filmskaperen kommenterer sin søken og sitt eget virke på selvironisk vis, og har en tydelig stemme, samtidig som filmen er allmenngyldig. Hva er “virkelighet” og hvordan finner vi den? Det gåtefulle målet antydes i tittelen.
Hederlig omtaler:
1. No Man Is an Island – Ali Parandian
2. Apple – Yngvild Sve Flikke
Begrunnelser: Juryen vil gjerne gi hederlig omtale til to sterke kortfilmer i konkurransen. Den ene er “No Man Is an Island” av Ali Parandian, der særlig Runar Sørheims utsøkte foto imponerte juryen. Den andre er “Eple” av Yngvild Sve Flikke, en vittig og godt spilt film med lekne fortellergrep.
Timeglasset – utdelt av Norsk dramatikerforbund
Vinner: Manusforfatter Gunnhild Øyehaug – EPLE
Begrunnelse: Vinnerfilmen dekker et halvt århundre i løpet av 19 minutter og skifter mellom ulike synsvinkler.
Vinnerfilmen er sterkt strukturert, men føles aldri påtvunget.
Vinnerfilmen er kortfattet, men føles aldri komprimert.
Vinnerfilmen er kunstnerisk, men føles aldri anstrengt, og den er i tillegg morsom.
Filmforbundets fagpris
Vinner: Fotograf John-Erling Holmenes Fredriksen – L’AMOUR FOU
Begrunnelse: Fotografen trekker oss inn i en cineastisk verden full av farger, symbolikk og magiske øyeblikk, med bruk av linser, komposisjon og bevegelse. Kamera jobber sammen med historien og bidrar i stor grad til å skape en spennende og surrealistisk fortelling om ett troll i en moderne verden.
Hederlige omtaler:
1. produksjonsdesigner Signe Dalsgaard – KILL THE RICH
Begrunnelse: For utrolig uttrykksfulle og presise blyantskisser som løfter det visuelle formspråket i filmen.
2. Klipperne av VILLE DYR, regissert av David Krøyer og Sverre Kvamme
Begrunnelse: For å gi oss festivalens mest rørende og vakre omfavnelse akkurat da vi trengte det.
Aust-Agder Fylkeskommunes Ungdomspris
Vinner: Wicked Girl – Ayce Kartal
Begrunnelse: Vi valgte en film som fortalte en uforglemmelig historie fra et unikt perspektiv. Via gjennomtenkt manus, håndtegnet animasjon og vakker fortellerstemme, skapte filmen en troverdig karakter hvis liv og erfaringer kommer til overflaten når vi blir kjent med hennes minner.
Først de gode minnene, så de mørke – de som bare hinter. Ikke et sekund ble kastet bort, ikke et øyeblikk var overflødig. Samtidig, etter at årsaken til karakterens lidelse avsløres, sitter vi ikke igjen med hverken avsky eller medlidenhet, men med et hav av empati og ønske om å hjelpe, ikke bare hovedkarakteren, men alle som henne. Dette var en opplevelse ulik noen annen kortfilm vi har sett.
The Norwegian Short Film Festival / kortfilm@kortfilmfestivalen.no
Kortfilmfestivalen i Grimstad
kortfilm@kortfilmfestivalen.no
Your personal information will only be used to send out newsletters. You can unsubscribe at any time by clicking on a link in the email.