FB Pixel

Programkomitéens uttalelse

Totalt 2.836 filmer har blitt sett og diskutert, og i dag presenterer vi de 67 filmene (eller 2,4%) som kom gjennom nåløyet til årets konkurranseprogram. Samtidig som vi er stolte over det internasjonale programmet, er det ikke å stikke under stol at utvelgelsesprosessen har vært tøff.

Forhåndskomitéen skal ha en stor takk for arbeidet de har lagt ned i å vurdere filmer etterhvert som de har kommet inn, og de skal også ha takk for at de gjorde de siste rundene såpass vanskelige for oss.

Verdensbildet er langt fra noe glansbilde, noe som er reflektert i den enorme mengden påmeldte filmer. Tross alt det mørke har ikke filmskaperne latt dystopiske følelser ta overhånd, men kanskje tvert imot: Vi ser en merkbar flom av nye uttrykksformer og innfallsvinkler i historieformidlingen – en utvikling som ofte skjer i sammenheng med at rettigheter trues eller forsvinner. 

For nivået på de internasjonale filmene vi mottar er lagt på en høy list og vi kan ikke anbefale disse filmene varmt nok. Vi har hatt enormt mange berikende opplevelser, fått spennende og unike innblikk i andres liv på godt og vondt, vi har også fått utvidet vår egen horisont med historier fra land vi sjelden har sett filmer fra – fortalt på svært innovative måter.  Mange også som en god påminnelse om at vi alle er mennesker og at ingen er fri før alle er fri.

Årets internasjonale konkurranseprogram fortjener å nå bredt ut, så vi håper filmskaperne velfortjent finner sitt publikum i Grimstad – og vi vet at dere som publikum vil forlate salen med de samme følelsene vi sitter igjen med.

Ta inn årets internasjonale konkurranseprogram – bli overrasket, bli inspirert!

BARD YDÉN, ANITA SVINGEN & INGRID LIAVAAG • 10. APRIL 2025

Programkomitéen

Screenshot 2025-04-09 at 19.20.58

Ingrid Liavaag jobber innen film, scenekunst og i hybridformer. Hun har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo, og studerte teater ved Ecole Jacques Lecoq i Paris, hvor hun også tok et scenografistudie ved Laboratory of Movement Study (L.E.M.).

Liavaag er medgrunnlegger av det internasjonale filmkollektivet Peggy Høy. Kortfilmen Regissøren, som hun regisserte med Linda Gathu, vant Filmkritikerprisen ved Kortfilmfestivalen i 2022. Videoverket hennes «Knuter» er en del av Sørlandssamlingen ved Kunstsiloen, og filmen hennes Fasade ble vist på Statens Høstutstilling i 2024.

Foto: Julie Hrnčířová

Bard Yden_photo Margarethe Strandberg

Bard Ydén har jobbet med filmfestivaler siden 2003, og vært redaktør og programmerer i Kortfilmfestivalen siden 2018. Han har vært festivalleder for Oslo/Fusion Int. filmfestival siden 2007 (minus ett års pause), har vært konsulent og kurator for norske og internasjonale filmfestivaler, og har bred internasjonal juryerfaring.

I 2017 var han med å grunnlegge The Faroe Islands’ Int. Minority Film Festival, han var en del av teamet bak Berlinale European Film Markets Horizons Startups-program fra 2018 – 2022, og han sitter i komitéen for New Dawn – et internasjonalt fond for fremming av mangfold i filmproduksjon.

Foto: Margarete Strandberg

IKD Anita Svingen

Anita Svingen har vært tilknyttet Kortfilmfestivalen siden 2006, og har vært daglig leder siden 2012. Hun har en bachelorgrad i Film- og TV-studier fra University of Westminster i London og har jobbet som produsent og programsjef i SBS Radio.

Hun har arbeidet i norsk TV-produksjon i over 10 år, blant annet for selskaper som Rubicon og Dinamo.

Forhåndskomitéen

Screenshot 2025-04-09 at 19.55.34

Sophia Aronsen ble utdannet som filmskaper fra Fagskolen Kristiania i 2020, og vant publikumsprisen på Amandus Blikkfang med sin eksamensfilm «Topp tur». Hun har siden den tid jobbet frilans for selskaper som Monster, Aparent TV og TRY. Hun har nylig begynt å studere film igjen og går 2 året på en bachelor på Westerdals institutt for film og medier. Hun har erfaring som festivalkoordinator for HUMAN International Documentary Film Festival (2022) og Oslo/Fusion International Film Festival (2023, 2024). Hun har vært tilknyttet Kortfilmfestivalen som gjestekoordinator siden 2022.

IKD Shahrukh Kavousi

Shahrukh Kavousi er en iranskfødt regissør, utdannet ved Kunstakademiet i Bergen og Nordland kunst og filmskole. Hans filmdebut, langdokumentaren Tvillingfrisørene fra Bagdad (2004), fikk hederlig omtale både på Kortfilmfestivalen og Dokumentarfilmfestivalen i Volda. Han har regissert flere kort- og novellefilmer, samt produsert for andre, inkludert Camilla Figenschous spillefilm Tauba (2020). 

Kavousi driver selskapet Close Up Film AS, og utvikler for tiden en langdokumentar og sin første spillefilm.

IKD Armita Keyani

Armita Keyani er en filmskaper fra Rælingen. Hun har bachelorgrader i film og tv-studier fra Wales, og i samtidskunst fra Kunstakademiet i Tromsø, samt utdanning fra Nordland Kunst- og filmfagskole.

Filmene hennes er som oftest dramakomedier i uvanlige situasjoner som utforsker større temaer. Filmene hennes har vunnet flere priser, bl.a. Vimeo Comedy of the Year i 2019, og har blitt vist på Oscar-kvalifiserende festivaler som Tribeca, Palm Springs Int. ShortFest og Kortfilmfestivalen.

IKD Marius Lunde

Marius Lunde er en filmskaper fra Stavanger og har for det meste hatt sitt virke sentrert rundt filmkollektivet, Blæst, som han var med på å stifte. Arbeidet hans har ofte vært preget av inspirasjon fra eldre sjangerfilm, ofte i kombinasjon og kontrast med andre uttrykk.

Marius deltok i konkurranseprogrammet for kortfilm for første gang under Kortfilmfestivalen i 2009 og har siden deltatt både med kortfilmer og musikkvideoer som skuespiller, manusforfatter, scenograf og effektmaker.

I 2023 ble Blæst sin langdokumentar, Kodenavn Nagasaki, hvor Marius er dokumentarsubjekt, forfatter, skuespiller og animatør, nominert til Amanda.

Kalle Løchen

Kalle Løchen er filmformidler. Han har vært redaktør for filmtidsskriftet film&kino og redaksjonsmedlem i filmtidsskriftet Z. Han har vært kort- og dokumentarfilmkonsulent ved Norsk filminstitutt og flere regionale filmsentre. Han har undervist i filmhistorie og filmkunnskap ved en rekke høyskoler i Norge. Han har moderert samtaler med filmskapere ved flere filmfestivaler i Norge og Norden.

Daniel McIntyre

Daniel McIntyre er en kunstner som gjennom analog film utforsker konsepter rundt minner, identitet og historie. Gjennom hånd-prosessering, funnet materiale og fototeknikker, er arbeidet hans en essensiell bro mellom visuell struktur og tematikk. McIntyre har en mastergrad fra York University og har vist arbeidene sine verden over, inkludert steder som Oberhausen Kurzfilmtage, The National Gallery of Art, Cinémathèque québécoise, The British Film Institute, the Istanbul Modern og Museum of the Moving Image. Han eksperimenterer for tiden med organisk filmkjemi, animasjonsteknikker og formelle strukturer.

Julie Pichard

Julie Pichard er utdannet filmklipper og har mange års erfaring som klipper i Frankrike og Norge. Hun har studert kulturprosjektledelse og var koordinator for  Institut Français ved den franske ambassaden i Norge. Julie startet som gjestekoordinator for Kortfilmfestivalen i 2019 og er nå festivalprodusent, en stilling hun overtok i 2020. 

Meena Rathore

Meena Rathor er en regissør og manusforfatter med en MFA i regi fra Columbia University i NY. Hun regisserte reklamefilm internasjonalt før hun gikk over til å skrive og regissere drama. 

Hennes kortfilmer har blitt vist og vunnet priser på filmfestivaler både nasjonalt og internasjonalt. 

Med sitt unike samfunnsblikk fortsetter Meena å produsere filmer som engasjerer og treffer publikum, ofte ved å utfordre vante forestillinger .

IKD Silvia Rossi

Silvia Rossi er en italiensk filmskaper basert i Oslo med over 10 års erfaring med å regissere reklamefilmer, musikkvideoer, kunstfilmer og kortfilmer. Etter å ha tatt en bachelorgrad ved Ca’ Foscari University i Venezia studerte hun regi ved National Film School CSC – Centro Sperimentale di Cinematografia – i Milano.

Hun er partner og medgründer av «BOM films», en regissørduo som jobber innen reklame, og «Peggy Høy», et kvinnedrevet uavhengig produksjonsselskap basert i Norge.

IKD Samanta Sokolowski

Samanta Sokolowski er fra Argentina og basert i Berlin. Hennes lidenskap for gode filmer, historier og folk ledet henne til arbeidet med filmfestivaler, noe hun har gjort i over 20 år, inkludert for Berlinale – Berlin International Film Festival og norske Oslo/Fusion. Hun elsker å bli berørt og overrasket av vågale og nye måter å fortelle historier på, og gleder seg over muligheten til å fremheve nye talenter.

IKD Nastaran Tajeri-Foumani

Nastaran Tajeri-Foumani (ingen pronomen) er en tysk-iransk ikke-binær kurator, aktivist, musiker, foreleser og forsker, med fokus på interseksjonell*queer*feminisme, sosial rettferdighet, anti-diskriminerende praksis og queertematikk i film og kunst. Nastaran har vært moderator for Berlinale siden 2011, har siden 2013 jobbet for XPOSED Queer Film Festival Berlin, og har moderert politiske panel- og filmsamtaler over hele Europa siden 2010. Nastaran grunnlegger nå et institutt for anti-diskriminerende konsultasjon for filmproduksjoner. 

IKD Gaby Zarazir (photo Owen Kolasinski)

Med et livsmål om å holde seg sterk bak kameraet når han fyller 140 år (eller kameraet som holder ham, kanskje), har Gaby Zarazir alltid vært interessert i å blande kontrastfulle ideer for å oppnå innovative perspektiver og originale temaer. Gaby, basert i Beirut, jobber som forfatter, regissør og produsent. Han liker spesielt godt å jobbe med prosjekter med utenomjordiske ideer, og setter sitt kreative preg på hver scene.

IKD Michel Zarazir (photo Owen Kolasinski)

Michel Zarazir er en libanesisk filmskaper som trives på kanten av kaos, og lager narrativer som setter det absurde sammen med det dype. Han skriver, regisserer og produserer filmer til både latter og ettertanke. Arbeidene hans er vist over hele verden, og har mottatt utmerkelser fra prestisjetunge festivaler på alle kontinenter, bortsett fra Antarktis. Hans originale filmarbeid omfavner komedie og galskap, og ler av selv de mest alvorlige temaer.

Nyhetsbrev i footer

Motta vårt nyhetsbrev

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.