I Ruta: Brenner lyset i begge ender?

Dsc07953

Hvilket press er man under som filmskaper, filmarbeider og festivalarbeider, og i kulturbransjen generelt, og hvilke strukturer er tilgjengelig dersom man ikke lenger takler jobb og hverdag?

Mange i vår bransje jobber frilans, hvor man ikke nødvendigvis har hverken friheten eller tryggheten med en arbeidsgiver og arbeidsplass som tar vare på en. Enkelte kjører seg selv lenger enn de burde fordi de er redd for å gå glipp av muligheter, inntekt og godt omdømme.
Er folk i vår bransje i utgangspunktet mer disponert for mental helse-problematikk?
Stemmer det at det ofte er vanskeligere for menn å åpne seg om mental helse enn for kvinner, også i en kreativ bransje?

Vi ønsker å se på disse aspektene ved bransjen, og snakke om hva slags ansvar man har selv, hva slags ansvar andre organisasjoner har og hvordan man håndterer dette som del av et team når man har dårlig tid, lite ressurser og hardt tidspress.

Siden dette er et tema som angår hele samfunnet føler vi den passer godt i Ruta, hvis budskap er medmenneskelighet og likhet for alle.

Les mer om Ruta HER

Agnes Bohne
Agnes Bohne
Ellen Ugelstad
Ellen Ugelstad
Jostein Oksavik
Jostein Oksavik
Kaia Høidalen
Kaia Høidalen

Agnes Bohne er utdannet psykolog og jobber til daglig ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Tromsø. Hun er også forsker, og tar sin PhD i klinisk psykologi ved UiT Norges arktiske universitet. Helt fra barnsalder har Agnes drevet aktivt med teater, og de siste 12 årene har hun vært fast skuespiller i improvisasjonsgruppa Gratis øl, som hun også har vunnet NM i teatersport med. Agnes spiller også improvisasjonsteater for barn, da under navnet Billig brus. Både i sitt virke som psykolog, og som utøvende improvisatør er Agnes opptatt av selvivaretakelse.

Ellen Ugelstad er filmskaper og utdannet ved Academy of Art University i San Francisco. Gjennom sine dokumentariske undersøkelser går hun i dybden i dualiteter som normalitet og galskap, makt og avmakt, syk og frisk. I 2012 ble hennes film Indian Summer nominert til Gullruten for beste regi og beste dokumentar, ble nominert til International Young Talent Award under DOK Leipzig, Nordic Dox Award under CPH:DOX og vist på Høstutstillingen. I løpet av de siste årene har hun søkt seg videre mot hybride og sjangeroverskridende formater som feks. Møterommet som er spilt inn på en teaterscene, mens Making Sense Together blander iscenesettelser med dokumentariske intervjuer. Hun mottok manusprisen for Møterommet i 2017 og Gullstolen for Den grønne dalen i 2018.

Jostein Brå Oksavik er utdannet skuespiller og arbeidet på 90-tallet med friscenekunst både som frilans skuespiller, manusforfatter og produsent i i Scenariokameratene. Arbeidet filmfaglig som rekvisitør og scenograf for film og serier fra 1997 til 2012. Vant Fagprisen i Grimstad i 2000 sammen med Are Sjaastad. Siden 2012 har han arbeidet deltid med Norsk filmforbund og utviklet et 4-dagers kurs med lovpålagt opplæring i helse miljø og sikkerhet tilpasset audiovisuell bransje. Bachelor (2014) og mastergrad (2017) i Medievitenskap ved UiO, den siste om filmutviklingsarbeid og forholdet mellom kunstnerisk kvalitet og sosial verdi.

Moderator: Kaia Høidalen har 14 års erfaring fra filmbransjen, og har de siste 11 årene jobbet som koordinator ved Norsk filminstitutt. Som tidligere prosjektleder for dokumentarfilmfestivalen Eurodok har Kaia et hjerte for filmer som ønsker å påvirke samfunnsdebatten, og for dokumentarfilm spesielt. Kaia har levd med psykiske lidelser store deler av livet og hun har gjennom årene utviklet et sterkt engasjement for at vi som samfunn må skape mer åpenhet og større fokus på psykisk helse.