Norsk TV-eksport

Skam austin

Norge får en stadig sterkere posisjon som eksportør av tv-konsepter til utlandet. Men hvordan forholder utenlandske serieskapere seg til det norske kildematerialet, og hvordan oppleves det fra norske produsenters perspektiv når deres originalverk eksporteres til internasjonale markeder? Og ikke minst: I hvilken grad er en potensiell utenlandseksport en del av samtalen når nye norske tv-konsepter lages?

Filmskaper Phillip J. Bartell fungerte som klipper på første sesong av den amerikanske utgaven av SKAMSKAM Austin – og har regissert hele andresesongen. Han vil fortelle om hvordan de amerikanske serieskaperne tilnærmet seg det norske seriefenomenet, og hvordan de har gått til verks for tilpasse SKAM-universet for et amerikansk publikum.
Panelet inkluderer Ivar Køhn, dramasjef i NRK, og Ole Marius Araldsen, som var utviklingssjef for drama i Rubicon TV og kreativ produsent for selskapets serie Maniac, som har blitt adaptert for Netflix med blant andre Emma Stone og Jonah Hill i hovedrollene. De vil kaste lys på hvordan det er å se sine produksjoner anta ny form i utenlandsk drakt, og hvordan eksportprosessene oppleves fra deres ståsted.

Maniac

Ole Marius Araldsen
Ole Marius Araldsen
Phillip J. Bartell
Phillip J. Bartell
Køhn nfi
Ivar Køhn

Ole Marius Araldsen er en norsk manusforfatter, barnebokforfatter og produsent, som i dag er kreativ leder i produksjonsselskapet Anagram Norge. Han har jobbet for Metronome Spartacus og Nordisk Film, og var i flere år utviklingssjef i Rubicon TV. Her fungerte han også som forfatter og kreativ produsent for serier som Det tredje øyet, Kasim Bæder og Maniac.

Phillip J. Bartell er en Los Angeles-basert filmskaper som har klippet tre Sundancefilmer; Emerging Voice-vinner Dear White People (Justin Simien, 2015), International Audience Awards-vinner Undertow (Javier Fuentes-León, 2011), and Save Me (Robert Cary). Han har arbeidet som klipper for flere høyt aktede regissører, inkludert Barry Jenkins (Dear White People), Susan Johnson (To All The Boys I’ve Loved Before), David Gordon Green (There’s Johnny), and Catherine Hardwicke (Miss You Already).
I 2019 regisserte han den ti-episoders andresesongen av Facebook Watch’ Skam Austin, etter å ha vært klipper på sesong én.
Han har også regissert to kortfilmer, (Crush og LTR, begge distribuert av Strand Releasing) og en spillefilm (Eating Out 2). Han har også vært medforfatter på fire av Eating Out-spillefilmene, samt fast manusforfatter på Logos serie, Rick And Steve the Happiest Gay Couple in the World.

Ivar Køhn er dramasjef i NRK. Han har jobbet med film og TV i over 30 år, blant annet som avdelingsdirektør for Utvikling og produksjon i NFI og som produsent i Maipo Film. Han har dessuten vært involvert på produsentsiden for filmer som Elling og Jonny Vang.