Forhåndsjuryens uttalelse

37388f75 9375 4ccd a2c6 72e6f3a3bf7f

Den norske musikkvideoen vil tilbake til naturen. Det er en tendens mange av de sekstién bidragene til årets Filmfestival deler. Det er formsterke musikkvideoer skutt analogt, som bruker nordiske tablåer og pittoreske naturlandskap for å sette bilde til dagens musikk. Vi ser regissører og artister som er opptatt av og selvsikre nok til å rendyrke den gode ideen, og at små budsjetter ikke står i veien for å skape stor magi. Gjennomgående er en nostalgisk åtti- og nittitallsestetikk, med klare referanser til fordums horrorfilmer. Representasjon later også til å vært viktig element for mange av årets skapere, som ikke lar seg kue av en konservativ og tradisjonell idé om hvem – eller hva som kan forelske seg i hverandre.

Men i en tid hvor alle kan filme med mobiltelefoner, forventes det at musikkvideoer viser et høyt ambisjonsnivå når det kommer til historiefortelling og visuelle grep. I år som i fjor, savner forhåndsjuryen en større vilje til å ta sjanser og til å begå nyskapende krumspring.

Forhåndsjuryen har også bitt seg merke i en letthet som preger mange av videoene. Ofte formaner videoene «form over innhold». Det signaliserer at den norske musikkvideoen føler et mindre ansvar for å dvele ved de store politiske- og samfunnsmessig påtrengende spørsmålene, eller til å delta i en samtale om noe større enn individet. For selv om den norske musikkvideoen står stødig når det kommer til et gjennomført godt håndverk, mangler den nok en politisk brodd eller en høylytt røst som kan bidra til å løfte musikkvideoen opp på internasjonalt nivå.

I år var det nesten halvparten så mange innmeldte bidrag som i fjor. Forhåndsjuryen håper vi er i en midlertidig nedgangskonjunktur, og at norske regissører fortsetter å dyrke musikkvideoformatet opp og frem. De utvalgte bidragene imponerte med sterk casting, vakkert foto og troverdige narrativ, og har til felles den ene, litt vanskelig å sette fingeren på, men åh-så åpenbare ingrediensen som skal til for å lykkes som musikkvideo: ambisjon.

Karima Furuseth
Karima Furuseth

Thor Brenne
Thor Brenne

Karima Furuseth er utdannet billedkunstner fra Malmö Kunstakademi, men jobber som musikkprodusent og frilansjournalist. Hun har erfaring fra Dagens Næringsliv, Aftenposten, Vagant, VG, Vice, Dagbladet, Filmmagasinet Z og NATT&DAG – i sistnevnte fungerte hun som både kritiker og musikkredaktør. Karima har i tillegg ti års erfaring som booking-agent for Øyafestivalen, og har de siste årene selv arrangert og spilt på en rekke klubbkvelder i Norge og utland. Sammen med billedkunstner Ida Ekblad driver hun plateselskapet Schloss.

Thor Brenne jobber primært med kortfilm og musikkvideo, både i Norge og utlandet. Brenne vant prisen for beste musikkvideo under Kortfilmfestivalen i 2010, samt Best director under Nordic Music Video Awards (2015) og Best Nordic Documentary på Minimalen (2019). Flere av hans prosjekter har hatt premiere på Nowness, Noisey og Vimeo Staff Pick.