Forhåndsjuryens uttalelse

Kd3

"De 21 filmene valgt ut til dette konkurranseprogrammet består av et knippe filmer representativt for tilstanden til kort-dokumentaren rundt omkring i verden i dette andre tiåret av det 21. århundret. En bred variasjon av tematikk og formmessig imponerende variasjon, et bevis på filmskapernes evne til å uttrykke nøyaktig det som skal uttrykkes i en gitt tidsramme.

Innfallsvinklene rangerer fra spektakulære eksperimentelt til mer tradisjonell journalistisk: essayfilmer som når mye lenger enn overskrifter som gjennom audiovisuelle metoder får frem komplekse temaer med flerdimensjonale liv. Til tross for at de fleste produksjonene er enten helt eller delvis europeiske er utvalget globalt i sitt spekter og utspiller seg på steder fra Colombia til Sahara-ørkenen til en liten øy i det indiske hav.

En rød tråd som forener dette utvalget av veldig forskjellige filmer i år er den menneskelige viljen og pågangsmotet i møte med økonomiske, miljø og sosiale utfordringer.
Heller enn å gå for det distanserte, objektive reportasje vinklingen, så går mange av filmskaperne dypt inn i tematikken og deres protagonisters (ofte utofrdrende) liv og landskap. Dette gjør det mulig for publikum å få en virkelig følelse av å få et innblikk i en situasjon veldig annerledes enn sin egen.

Utvalget av norske filmer indikerer et behov for å strekke det korte formatet: de er merkbart lengre enn sine internasjonale motparter. Dette kan være en trend eller et statistisk sammentreff, uansett føles ikke disse lengre kortdokumentarene verken komprimert eller nedskalert. I stedet uttrykker de en sterk selvtillit som lover publikum betydelige belønninger mot deres tålmodighet og investering i filmene.

Som ofte er tilfelle i kortfilm så kommer litt humor lang vei: likesom å bli rørt, beveget og informert, ble forhåndskomiteen også ofte lattermilde, en god påminner på hvor viktig latter kan være, spesielt i en tid med bekymringsverdige geopolitiske trender, hvor det er lett å gi etter for pessimisme og fortvilelse. Eksentrisk, marginal og uvanlig oppførsel blir, i mange tilfeller, respektfullt hyllet — inkludert de hvis liv og handlinger tar de helt på kanten av loven og kanskje til og med utfor stupet. Fra vill ungdom til gleden og smerten av alderdom, disse kortfilmene gir oss et innblikk i unike liv som har inspirert modige, kompromissløse kunstverk. "

Christer Fasmer (f. 1973) er regissør, filmfotograf og produsent, og var med på å etablere selskapet Flimmer Film i 2000. Han var blant annet initiativtakeren bak, samt regissør og produsent for dokumentarserien «Asylbarna», som mottok prisen for beste kortdokumentar for avsnittet «Asylbarna: Farida» ved Bergen internasjonale filmfestival i 2015. Fasmer vant i tillegg Gullruten i 2009 for realityserien «Den store reisen».

Karen Winther (f. 1978) ble uteksaminert fra Den norske filmskolen i 2012. Hennes første dokumentar, «The Betrayal», en personlig film om hennes tid i norske ekstremistgrupper som tenåring, hadde verdenspremiere ved IDFA og har senere mottatt flere priser. I hennes andre dokumentar, «EXIT», fortsatte Karen å utforske voldelig ekstremisme fra et personlig ståsted, og hvordan ekstremister kan endre sine holdninger. Den hadde premiere ved CPH:DOX i 2018, og mottok hederlig omtale ved Nordic Docs.

Neil Young (f. 1971) anmelder regelmessig filmer for The Hollywood Reporter og bidrar hyppig til Sight & Sound, Tribune Magazine m.fl. Han er basert i Sunderland og Wien og jobber med konsultasjon og programmering for flere festivaler over hele Europa. Han var dessuten direktør for Bradford International Film Festival fra 2011 til 2015, og har forelest ved bl.a det østerrikske filmmuseet og Riga International Film Festival. Hans kortfilm «Vilniu Detroit» hadde premiere på Vilnius International Film Festival i 2016.