Forhåndsjuryens uttalelse

56424383 542467012948619 4403711212190171136 n

Vårt mandat som forhåndsjury har vært å sette sammen et variert program, som balanserer ulike sjangre, teknikker, kjønn og etnisitet, samt variert representasjon både foran og bak kamera. Dette er et arbeid vi synes er viktig, og som Kortfilmfestivalen, som den største arenaen for kortfilm i Norge, har et ansvar å fronte. Programmet skal gjenspeile det som lages og vises av kortfilm i hele verden. I årets utvalg har vi hovedvekt på filmer fra Europa og Nord-Amerika, men har også innslag fra resten av verden.

Selv om vi er en samstemt komité, har det vært en prosess med litt uenighet, mange gode diskusjoner og refleksjoner som har bidratt til et program som representerer flere cinematiske preferanser. I år som i fjor ser forhåndsjuryen hvor sterkt det klassiske dramaet fremdeles står i kortfilmformatet. Det er en overvekt av gode filmer og filmskapere som tydelig aspirerer til å fortelle lengre historier på film. Svært mange av disse filmene er utvilsomt sterke, men juryen skulle også ønske at det var flere som utfordret den gode historien og utnyttet kortfilmens unike format og utforsket dets muligheter. Vi savner kanskje litt mer lekenhet i de innsendte bidragene, men føler likevel vi har fått et knakende godt program ut fra de rundt 350 filmene vi har hatt å velge ut fra. Komitéens medlemmer reiser dessuten til velrenommerte filmfestivaler for å finne de perlene som ikke melder seg på hos oss, slik at dere skal få et så sterkt og balansert program som mulig.

Årets utvalg bærer preg av filmer som tar for seg sosiopolitiske spørsmål som kvinnens plass i familien, toleranse og fronting av LHBTQ+-rettigheter, flyktningekrisen og Brexit. Vi har også flere humoristiske og lett absurde filmer. Har du sett gigantpeniser i verdensrommet før? Ikke vi heller – før nå.

Maximillian van Aertryck
Maximilien van Aertryck samarbeider med Axel Danielson i produksjonsselskapet Plattform Produktion. Sammen produserer de fullengde dokumentarer og kortfilmer. Deres kortfilmer har hatt premiere i de offisielle konkurransene i Berlin, Cannes, Sundance og Toronto, og mottatt flere priser. Plattforms siste kortfilm, «Ten Meter Tower», har blitt sett av millioner via New York Times’ nettsted og havnet på Oscar-shortlisten for beste kortdokumentar.

Kathleen McInnis
Kathleen McInnis er programmerer for Toronto internasjonale filmfestival og har vært festivalsjef ved Palm Springs internasjonale kortfilmfestival, som har status som Oscar-kvalifiserende festival. Hun er daglig leder og stifter av See-Through Films LLC, et selskap som hjelper unge filmskapere verden over med forretningsutvikling. McInnis underviser strategisk festivalutvikling ved University of California (UCLA), og er gjesteforeleser ved Universitetet i Sør-Carolina, Brooklyn College og New York University.

Vanja Ødegård
Vanja Ødegård jobber som gjesteansvarlig, koordinator og programmerer i Kortfilmfestivalen på femte året, og har i år en større rolle i programmering av spesialprogram og internasjonal konkurranse. Hun har en mastergrad i filmvitenskap fra NTNU, og har tidligere vært festivalsjef for Oslo/Fusion Internasjonale filmfestival, samt jobbet med Kosmorama, Film Fra Sør og andre festivaler.

Bård Ydén
Bård Ydén er redaktør ved Kortfilmfestivalen og har jobbet med filmfestivaler siden 2003. I 2007 overtok han som leder for Skeive Filmer (nå Oslo/Fusion Int. filmfestival), et verv han hadde frem til 2016, og som han igjen overtok i 2019. Han har programmert for en rekke internasjonale festivaler og har bred juryerfaring. Han var med å starte The Faroe Islands’ Minority Film Festival i 2016, og var i år med i organiseringen av Startup-programmet til Berlin internasjonale filmfestival, Berlinale Horizon EFM Startups.

Atli Bjarnason
Atli Bjarnason er markedsansvarlig ved Kortfilmfestivalen. Han har en mastergrad i medievitenskap fra UiO, og har tidligere jobbet for filmdistributørene Another World Entertainment og Selmer Media. Han har i tillegg bakgrunn som journalist og filmkritiker, og har skrevet for blant annet NATT&DAG, Montages og Rushprint.