Norsk filmklubbforbund (NFK) er en av Kortfilmfestivalens grunnleggere og landets eldste ideelle filmformidler. I år fyller forbundet 50 år i tjeneste for den gode filmen – både den lille og den store – under slagordet FILM FOR ALLE. Jubileet skal selvfølgelig markeres under årets Kortfilmfestival!
I ekte filmklubbånd presenterer vi et program av pur filmglede! Her finner du filmer som har blitt vist og elsket i landets mange filmklubber opp gjennom årene. Flere av filmene vises dessuten på filmrull – for å gjøre nostalgitrippen komplett…
Vi inviterer deg til å rølpe med Christopher Nielsen, gjenoppdage absurde og slagkraftige animasjonsperler, en sydentur noe utenom det vanlige (eller…?), og mere til.

50 ÅR I KORTFILMENS TJENESTE
Norsk filmklubbforbund ble startet i 1968 og markerer sitt 50-årsjubileum under årets kortfilmfestival. Helt siden starten har filmklubbforbundet jobbet med formidling av kortfilm. En av de første filmene forbundet fikk i sin distribusjon var Anja Breiens film 17. MAI – En film om ritualer fra 1970. På 70-tallet var norsk kortfilm nesten uten visningsmuligheter etter at kortfilm som forfilm på kino ble borte. Produksjonen av såkalt «fri kunstnerisk kortfilm» skrumpet inn til nesten ingenting. Da Røros filmklubb arrangerte den første norske kortfilmfestivalen i 1978 var det svært få norske kortfilmer å vise. Året etter tok Filmklubbforbundet i samarbeidet med Norsk filmforbund og Norsk filmsenter over ansvaret for festivalen og i de følgende årene ble festivalen gjennomført som et samarbeidsprosjekt mellom de tre organisasjonene før den etter hvert ble en selvstendig stiftelse.

Filmklubbforbundet har fortsatt sitt utrettelige arbeid for kortfilmen og har helt fram til i dag kunnet presentere et utvalg av filmer fra kortfilmfestivalens norske hovedprogram for sine medlemmer. Fra kortfilmfestival i 1984 og frem til i dag har Filmklubbforbundets tidsskrift Z også laget et årlig kortfilmnummer som tar temperaturen på kortfilmen og anmelder hver eneste film i det norske konkurranseprogrammet fra Kortfilmfestivalen.

I dag har norsk kortfilmproduksjon et omfang og en kvalitet man bare kunne drømme om i de harde 70-åra. Vi tror at filmklubbene og Filmklubbforbundets arbeid med kortfilmformidling og kritikk har spilt en viktig rolle for den positive utviklingen.

Filmklubbforbundet markerer 50 år i filmformidlingens tjeneste i ekte filmklubbånd og presenterer på årets kortfilmfestival et program av pur filmglede, satt sammen av filmer som har blitt vist og elsket i landets mange filmklubber opp gjennom årene.
Jon Iversen/NFK