Dokumentaristene: Det som forandret alt

Screen shot 2018 05 25 at 12.18.44 pm

Plutselig skjer det. En situasjon man aldri kunne ha forutsett, et dilemma, en knipe, noe farlig. Hvordan påvirkes dokumentarfilm av det uforutsette? Når er disse situasjonene avgjørende for hvordan filmen blir?

Kortfilmfestivalen har invitert tre filmskapere – som arbeider med dramatiske dokumentarer – til en samtale i Grimstad. Hvordan er det å jobbe under forhold som kan sette både filmen og egen sikkerhet i fare? Hvordan har slike situasjoner påvirket dem profesjonelt og privat? Vi får se og høre om konkrete episoder hvor deres filmer tok en helt annen vending enn planen.

Det man ikke kan planlegge.
Det er sjelden gitt hva som blir resultatet når en dokumentarist starter opp et prosjekt. De må forholde seg til at virkeligheten alltid korrigerer – ofte på de mest uventete måter og steder. Hverken opprinnelige planer eller et manus kan overstyre dette.

Et vendepunkt i en dokumentar kan også være at filmskaperen selv ønsker å inkludere en personlig situasjon fra opptakene, en situasjon som som gjorde alt annerledes: livet – og dermed filmen.
I begge tilfeller utfordres filmskaperen til å tenke nytt, de inspirerer oss til å se tilværelsen med nye øyne og færre fordommer.

Et panel bestående av de markante regissørene Karen Winther (The Betrayal, Exit), Anders Hammer (Ranias Flukt, Dette er Kabul, Our Allies) og Adel Khan Farooq (Den norske islamisten) skal belyse hvordan dokumentarfilm styrker vår forståelse av avgjørelser – hva det vil si å ta valg i et uforutsigbart meningsmangfold, i en uventet situasjon. De gir oss innblikk i sine erfaringer og viser klipp fra avgjørende vendepunkt-situasjoner fra sine egne filmer.

1527244222872
Karen Winther, Anders Hammer, Adel Khan Farooq