Masterclass: Erik Hemmendorff

Sp erik hemmendorff

Etter å ha studert regi på Göteborg Filmhögskola startet Erik Hemmendorff selskapet Plattform Produktion i 2002, sammen med bl.a. filmskaper og studiekamerat Ruben Östlund. Deres professor Kalle Boman fungerte som en mentor og medeier i selskapet, og sammen med et knippe filmskapere fra Filmhögskolan bygget de opp et selskap basert på kollektiv innsats hvor alle jobbet på alles filmer. Var du regissør på en film, så hadde du kanskje lyd på den neste eller hjalp til i klipp. Eller markedsføring. Én for alle og alle for én.

Selskapet er mest kjent for filmer som The Square, som vant gullpalmen i Cannes og ble Oscarnominert i 2017; Turist, som hadde premiere i Un Certain Regard i Cannes, der den vant regiprisen i 2014 og samme år fikk seks guldbagger hjemme i Sverige. Den ble også nominert til Golde Globe. Filmene Play og De Ufrivillige, hadde også premiere i Cannes og har vunnet priser over hele verden. Plattform Produktion er kjent for sin kompromissløshet og har gjennom sin visjonære og langsiktige strategi bygget seg opp til å bli et av verdens mest sentrale produksjonsselskaper.

Kortfilmfestivalen inviterer til en masterclass med Erik Hemmendorff om hans reise som produsent. Han møter i samtale med det nyoppstartede norske produksjonsselskapet Alternativet, som drives av filmskaperne Guro Bruusgaard, Mariken Halle, Magnus Mork og Katja Eyde Jacobsen.

Sp erik hemmendorff
Yann Coatsaliou/AFP

Erik Hemmendorff er en svensk filmprodusent, manusforfatter, filmregissør, B-fotograf og gripmaster, utdannet ved Högskolan för fotografi och film i Gøteborg. Som regissør har Hemmendorff laget kortfilmene Looking for Tsai (2002), Den ljusnande framtid är vår (2004) og Pusselbitar (2006), og som produsent står han blant annet bak filmer som De ofrivilliga (2008) (også manus), Play (2011), Turist (2014) og The Square (2017).
I 2002 startet han produksjonsselskapet Plattform Produktion med sin studiekamerat fra universitetet i Gøteborg, Ruben Östlund, og i 2009 kåret det Svenske Filminstituttet Hemmendorff til årets “Producer on the Move”.