Forhåndsjuryens uttalelse

Kortfilmfestivalen

For en gangs skyld føles det riktig å bruke ordet «revolusjon». På få år har musikkvideoen tatt enorme steg, fra vennetjenester og sideprosjekter til det profesjonelle. Årets nitti påmeldte bidrag vitner om filmskapere med utdanning, erfaring og adekvat utstyr, og om en platebransje med sterk vilje og evne til å satse på musikkvideoen som form. Videotjenestene på nettet får ta æren og skylda for at det i dag virker nødvendig for å lage levende bilder til singler. Resultatet er ytterligere profesjonalisering, og det skal vi være glade for.

Ok, noe har vi kanskje mistet på veien. Det tas færre kreative og formatmessige sjanser, og videoene ligner hverandre i uttrykket. Sterke, klare bilder med mye farger, uniformt lyssatte artister, luksuriøse omgivelser (ofte med «satirisk» snert) og frisk stemning på barer og hjemmefester. Og en god håndfull skildringer av vanskelige parforhold, mer inderlige enn originale. Rocken står svakere, både som musikkgenre og filmskapermentalitet.

Dermed har det vært lettere enn tidligere å skille seg positivt ut, og vi i forhåndsjuryen har vært bortimot enstemmige i hvilke videoer vi ville vise i programmene i Grimstad. De er mye forskjellig på en gang: De kan være svimlende proffe, fulle av fortellerglede, originalitet, humor og gode fortellinger. De har vilje og selvsikkerhet, lek med formater og slående visualitet. De er ikke redde for sex, politikk, eller utradisjonelle locations og miljøer. De er kompromissløse, tro mot sin egen form.

Samtlige videoer matcher låtene og omvendt, musikk og bilder smelter sammen og går opp i en høyere enhet. Akkurat sånn det skal være.

Emilie Norenberg
Einar Aarvig

Mv komite

Les mer her