Forhåndsjuryens uttalelse

Kortfilmfestivalen

Etter tre år med eksterne forhåndsjuryer på det internasjonale konkurranseprogrammet har Kortfilmfestivalen i år fått sitt eget programmeringsteam, som i tillegg til påmelding reiser rundt på festivaler og henter inn filmer.

Vårt mandat som forhåndsjury har vært å sette sammen et variert program, som balanserer ulike sjangre, teknikker, kjønn og etnisitet, samt representasjon både foran og bak kamera. Dette er et arbeid vi syns er viktig, og at Kortfilmfestivalen, som den største arenaen for kortfilm i Norge, har et ansvar å fronte. Programmet skal speile det som lages og vises av kortfilm i hele verden. I utvalget har vi hovedvekt på filmer fra Europa og Nord-Amerika, men har også innslag fra resten av globen.

Det har vært en tøff, men spennende prosess, fylt med gode diskusjoner og refleksjoner. En av de tingene forhåndsjuryen har lagt merke til er hvor sterkt det klassiske drama fremdeles står i kortfilmformatet. Det er en overvekt av gode filmer og filmskapere, som tydelig aspirerer til å fortelle lengre historier på film. Svært mange av disse filmene er veldig sterke, men juryen skulle også ønske at det var flere som utfordret den gode historien og utnytte kortfilmens unike format og utforske dets muligheter.

En tydelig trend, særlig blant de påmeldte filmene, er mengden av alvorlige filmer som tar for seg store tema som religion, sosial urettferdighet, flyktningkrisen, sensur og undertrykkelse. Ispedd disse temaene finner man også rørende, morsomme og spennende historier i årets internasjonale konkurranseprogram. Vi håper dere vil sette pris på dem alle sammen!

Anita Svingen
Vanja Ødegård
Bård Ydén
Maximilien Van Aertryck
Neil Young
Gunhild Enger

Header ik sak

Les mer her