Prisvinnere 2018

38 kortfilmer, 24 musikkvideoer og 23 kortdokumentarer har konkurrert om norsk kortfilms viktigste priser i Grimstad. Festivalen ble åpnet av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit den 13. juni og lørdag 16. juni ble prisene delt ut.

ÅRETS VINNERE ER:

Gullstolen for beste norske kortfilm
Den grønne dalen
Regi: Ellen Ugelstad

Terje Vigen-prisen
Hvalagapet
Regi: Liss-Anett Steinskog

Gullstolen for beste internasjonale kortfilm
Kiem Holijanda
Regi: Sarah Veltmeyer

Gullstolen for beste korte dokumentar
As we are told
Regi: Erik Holmström and Fredrik Wenzel

Gullstolen for beste musikkvideo:
Daniel Kvammen feat. Lars Vaular: Som om himmelen revna.
Regi: Eivind Landsvik

Kritikerprisen for beste kortfilm – utdelt av Norsk filmkritikerlag
A Place We Call Reality
Regi: Kristoffer Borgli​

Timeglasset – utdelt av Norsk dramatikerforbund
Manusforfatter Gunnhild Øyehaug
For manus på EPLE

Filmforbundets fagpris
Fotograf John-Erling Holmenes Fredriksen
For foto på L’AMOUR FOU

Aust-Agder Fylkeskommunes Ungdomspris:
Wicked Girl
Regi: Ayce Kartal

Jurybegrunnelser og hederlige omtaler 2018

BESTE NORSKE KORTFILM

GULLSTOLEN
Denne filmen er flertydig og elegant. Den bruker virkelige hendelser for å provosere fram komplekse spørsmål om privilegier og mellommenneskelighet. På tross av sine dramatiske aspekter, beholder den en form for humor og lekenhet som holdt oss engasjert gjennom hele filmen. Gullstolen går til Den grønne dalen, regissert av Ellen Ugelstad.

HEDERLIG OMTALE I
Denne filmen imponerte juryen. Med dyktighet og sensibilitet portretterer den en familie som går igjennom spennende, men også vanskelige forandringer. Juryen synes filmen får fram en form for intimitet som er sjelden og berører dypt. Den første av to hederlige omtaler går til Lakenfort, regissert av Marlene Emilie Lyngstad.

HEDERLIG OMTALE II
Film er et språk som overgår ord, og kan invitere oss inn og la oss se verden fra et annet menneskes perspektiv. Denne filmen balanserer mellom hverdagslige samtaler og dypt personlige, poetiske refleksjoner om egen eksistens. Med sårbarhet, men også overbevisning tar den opp kompelkse spørsmål om identitet. Den andre hederlige omtalen går til No Man is an Island, regissert av Ali Parandian.

TERJE VIGEN-PRISEN
Denne filmen behersker visuell historiefortelling i sin reneste form. Filmen portretterer ung kjærlighet på en naturlig og troverdig måte. Med en sterk registemme og nyanserte rolletolkninger fra de unge aktørene, innehar den et et fullendt cinematisk univers, der omgivelsene bidrar til å gi dybde i scenene. Vi gir Terje Vigen-prisen til Hvalagapet, regissert av Liss-Anett Steinskog.

I tillegg til Terje Vigen og Gullstolen er vårt tredje valg for kortlisten til en Amandanominasjon en film juryen følte så sterkt for at vi ønsker å gi den en spesiell oppmerksomhet. Denne filmen overrasket og engasjerte juryene ved å kapre en tilsynelatende banal hendelse for å skape en sterk ytring om vennskap og traumer. Uten å være melodramatisk, klarer filmen å portrettere den komplekse og motstridende følelelsene til et offer. I tilegg til å bli kvalifisert for Amanda nominasjon, ønsker juryen og gi et stioend på 10 000 kroner i tillegg til mentormøter med erfarne produsenter, donert av Storm Films. Dette går til Det er min jævla dag, regissert av Rebecca Wirkola Kjellmann.

BESTE KORTE DOKUMENTAR

GULLSTOLEN
Denne filmen adresserer et viktig samfunnsproblem i Skandinavia og retter et kritisk blikk på velferdsstaten på en nyskapende måte. Innholdet og den kunstneriske kreativiteten holder et høyt nivå, og de stilistiske pappdukkene utvider grensene til dokumentaren som fortellerform. Til tross for bruken av dukker blir vi grepet av håpløsheten i et system som over hodet ikke fungerer. En samstemt jury har derfor avgjort at Gullstolen går til As we are told, regissert av Erik Holmström and Fredrik Wenzel.

HEDERLIG OMTALE I
Et opprivende blikk på en prekær situasjon sett gjennom øynene på de som er tvunget til å begrave ofrene i en brutal hverdag preget av et usynlig folkemord.
For deres sterke kunstneriske visjon og subtile fremstilling av en sensasjonell historie i en lovende debutfilm gir vi hederlig omtale til Manila High – Livet i selskap med døden, regissert av Simone Andrea Gottschau og Anders Palm Olesen.

HEDERLIG OMTALE II
Et uventet møte mellom to sterke personligheter resulterer i en autentisk og hjertevarmende film. Filmskaperens utholdenhet åpner for en utforskning av ensomhet og vennskap på en morsom og frisk måte. Filmen fanget og moret publikum og Bjarne fylte oss alle med genuin latter. Hederlig omtale går derfor til Bjarne vil ikke på film, regissert av Weronika Nitsch.

BESTE MUSIKKVIDEO

GULLSTOLEN
Det var aldri tvil om at dette var vinneren. Skaperen klarer å portrettere det største i livet. På en sanselig og subtil måte forteller hen om det store gjennom det små. Her møter vi ikke bare en gutt og en jente, men to hele mennesker vi på kort tid blir veldig glad i. Musikkvideoen slutter med verdens vakreste tur i Pariserhjulet, og etterlater oss med frysninger og klump i halsen. Dette er et mesterverk.
Gullstolen går til Som om himmelen revna, regissert av Eivind Landsvik.

HEDERLIG OMTALE I
Denne videoen er et dynamisk, drømmende verk som drar oss inn i et univers som beskriver behovet man som ung har for å passe inn, et viktig blikk på et aktuelt tema, hvorfor er det så vanskelig å dele sine følelser? Vi håper denne videoen kan inspirere gutter til å rope mindre og prate mer.
Hederlig omtale går til BOYS, regissert av Eivind Landsvik.

HEDERLIG OMTALE II
Denne videoen er en klassisk historie som oser av kreativt overskudd! Når livet er kjipt, tåkete og grått, er det bare å sette på denne videoen som kjører slalom mellom humor og nostalgi. Verket er to fulle lommer.
Hederlig omtale går til TOMME LOMMER, regissert av Hubbabubbaklubb.

BESTE INTERNASJONALE KORTFILM

GULLSTOLEN
Gullstolen går til en rørende historie om to brødres siste dag sammen. Den balanserer mellom sorg og varme på en elegant måte. Filmens manus forteller en presis og subtil historie rundt store temaer som familiebånd, ettervirkningene av krigen i Kosovo, klasseskille og effektene av fattigdom. Skuespillerne er fremragende og imponerende, mens vakkert foto og produksjonsdesign umiddelbart suger publikum inn i filmens univers. Regissøren har en soleklar signatur med personlig særpreg som vi svært gjerne vil følge, og som vi er sikre på at vi vil se mer fra i fremtiden. Gullstolen for beste internasjonale kortfilm går til Kiem Holijanda, regissert av Sarah Veltmeyer.

HEDERLIG OMTALE I
Hederlig omtale går til en poetisk, meditative og samtidig ganske ubehagelig film som sitter sterkt igjen i publikum. Filmens visuelle form er en vakker og poetisk blanding av nordisk landskap, urlandskap og fantastisk musikk, noe som føles spennende og innovativt. Filmen tør å være politisk ved å presentere den samiske kulturarven i contrast til den mer komersielle vestlige kultur.
Hederlig omtale går til Birds in the Earth, regissert av Marja Helander

HEDERLIG OMTALE II
Vi vil også gi en hederlig omtale til et modig og kreativt arbeid rundt identitetssplittelsen påført en ung gutts nysgjerrighet og seksualitet på grunn av skam og brutal undertrykkelse. Filmen blander skam, straff og minner som forvandles til seksualiserte bilder i en vakker, fargesprakende og frodig regnskog. Ved å bruke eksperimentelle visuelle effekter, provokative stillbilder, tilbakeblikk og gjentakelser får vi innblikk i det store bildet bak diktaturstyre, pornografi og tap av uskyld. Hederlig omtale går til Super Taboo, regissert av Su Hui-Yu

AUST-AGDER FYLKESKOMMUNES UNGDOMSPRIS

Vi valgte en film som fortalte en uforglemmelig historie fra et unikt perspektiv. Via gjennomtenkt manus, håndtegnet animasjon og vakker fortellerstemme, skapte filmen en troverdig karakter hvis liv og erfaringer kommer til overflaten når vi blir kjent med hennes minner.
Først de gode minnene, så de mørke – de som bare hinter. Ikke et sekund ble kastet bort, ikke et øyeblikk var overflødig. Samtidig, etter at årsaken til karakterens lidelse avsløres, sitter vi ikke igjen med hverken avsky eller medlidenhet, men med et hav av empati og ønske om å hjelpe, ikke bare hovedkarakteren, men alle som henne. Dette var en opplevelse ulik noen annen kortfilm vi har sett.
Det er en glede å si at årets vinner av Aust-Agder Fylkeskommunes Ungdomspris er Wicked Girl, regissert av Ayce Kartal.

TIMEGLASSETDRAMATIKERFORENINGENS JURY

Vinnerfilmen dekker et halvt århundre i løpet av 19 minutter og skifter mellom ulike synsvinkler.
Vinnerfilmen er sterkt strukturert, men føles aldri påtvunget.
Vinnerfilmen er kortfattet, men føles aldri komprimert.
Vinnerfilmen er kunstnerisk, men føles aldri anstrengt.
Og den er i tillegg morsom.
Dere skjønner nå åpenbart hvilken film det er snakk om.

Dramatikerforbundets pris TIMEGLASSET 2018 for beste manus går til Gunnhild Øyehaug for EPLE.

FILMFORBUNDETS FAGJURY

Fagjuryens pris går til fotografen på L’AMOUR FOU, John-Erling Holmenes Fredriksen. Fotografen trekker oss inn i en cineastisk verden full av farger, symbolikk og magiske øyeblikk, med bruk av linser, komposisjon og bevegelse. Kamera jobber sammen med historien og bidrar i stor grad til å skape en spennende og surrealistisk fortelling om ett troll i en moderne verden.

Hederlig omtale går til produksjonsdesigner Signe Dalsgaard på KILL THE RICH for utrolig uttrykksfulle og presise blyantskisser som løfter det visuelle formspråket i filmen.

Hederlig omtale går også til klipperne av VILLE DYR, regissert av David Krøyer og Sverre Kvamme for å gi oss festivalens mest rørende og vakre omfavnelse akkurat da vi trengte det.

NORSK FILMKRITIKERLAGS PRIS

Vinneren av Filmkritikerprisen er en visuelt leken fortelling om et evig aktuelt tema: vår leting etter mening i tilværelsen. Som samfunnskommentar balanserer filmen mellom humor og alvor, og retter et gåtefullt, men skarpt blikk mot samtiden. Uttrykket låner elementer av videoblogg og dokumentar, og har en frisk estetikk som kler tematikken godt. Filmskaperen kommenterer sin søken og sitt eget virke på selvironisk vis, og har en tydelig stemme, samtidig som filmen er allmenngyldig. Hva er “virkelighet” og hvordan finner vi den? Det gåtefulle målet antydes i tittelen. Filmkritikerprisen for Beste norske kortfilm går til A Place We Call Reality, regissert av Kristoffer Borgli​.

HEDERLIG OMTALE
Juryen vil gjerne gi hederlig omtale til to sterke kortfilmer i konkurransen. Den ene er “No Man Is an Island” av Ali Parandian, der særlig Runar Sørheims utsøkte foto imponerte juryen. Den andre er “Eple” av Yngvild Sve Flikke​, en vittig og godt spilt film med lekne fortellergrep.