Velkommen til årets Kortfilmfestival!

11.06.2018
Img 7435
Anita Svingen, daglig leder

Hvilken glede det er å få jobbe med en festival som viser så mange gode filmer i program, som arrangerer inspirerende samtaler og engasjerende debatter, som legger til rette for utviklende internasjonal nettverksbygging – og ikke minst å få være vertskap for en hel filmindustri fra Norge og verden her i vakre Grimstad!

Vi åpner onsdag med skoleprogram, før Norsk kortfilm 1 får åpne for publikum kl. 13.30. Selve åpningen og åpningsprogrammet er klokken 18.00, hvor Kronprinsesse Mette-Marit vil foreta den offisielle åpningen og Shabana Rehman Gaarder vil holde et kåseri.
Hovedvisningene av alle konkurranseprogrammene vises i Catilina og dit finner våre gjester som regel veien selv. Derfor ønsker jeg å påminne alle om de programmene som også skjer i Pan, Vesle Hallvard, på Biblioteket i Grimstad og i Ruta!

Her finner dere retrospektiv med Unni Straume over tre program torsdag og fredag, mesterklasser med Vidar Flataukan og Erik Hemmendorff. Som produsenten til Ruben Östlund, vil Erik også ha en samtale om den visjonære produsentens rolle i Ruta (The Square) i Storgata fredag kl. 1700.
Vi vil ta en prat med den produktive Henrik Martin Dahlsbakken og hans faste (og trofaste) stab, og rett etter vil Sara Eliassen fortelle om sitt kunstnerskap innen film og billedkunst, så sett av fredag kl. 14.00 og 16.00.

I det sterke og spennende kjølvannet av #Metoo-bevegelsen, krever og forventer samfunnet likeverd innenfor kjønn, legning og mangfold, men vi ser at det er uenigheter om hvordan og hvor fort vi kommer dit. Vi har invitert til debatt om dette på åpningsdagen kl. 13.00 på biblioteket, hvor Ingerid Stenvold fra NRK vil moderere representanter fra bransjen.
På torsdag kl. 13.00 har vi i samarbeid med NFI:LAB invitert Jennifer Smith, Head of Diversity Strategies, fra BFI British Film Institute, for en bransjesamtale om inkluderende programmering og mangfold i alle ledd.
På lørdag gleder jeg meg veldig til å høre Iselin Shumba snakke om viktigheten av forbilder sammen med Ulrikke Falch, Bhkie Male, Ingeborg Senneset, Shabana Rehman Gaarder og Gisle Agledahl.

Kortdokumentaren er i sterk vekst, også nå som en effektiv forteller i distribusjon av store mediehus. Line Halvorsen fra Mid Nordic Film Export leder samtalen med Anders Hammer, Maximilien van Aertryck og Mari Bakke Riise, om digital distribusjon av kortdokumentar som har nådd millioner av seere og blitt kortlistet til Oscar.
Jeg gleder meg også veldig til programmet, ”Det som endret alt”, hvor vi får høre Anders Hammer, Karen Winther og Adel Khan Farooq, som alle beveger seg innen ekstreme virkeligheter, fortelle om den ene hendelsen under opptak som de aldri glemmer.

Det er mange flere spennende program, så husk å lese godt i dagsprogrammet, se på programplakatene vi har hengt opp og som vises på skjermene i Grimstad Kulturhus. Ikke gå glipp av utekino av Adjø Montebello (og samtalen i forkant med regissør Thea Hvistendahl i Pan kl. 20.00)!

I år er det første gang for et par store og viktige endringer hos oss. Det ene er i konkurranseprogram, og det er at lang dokumentar er ute og blitt erstattet av en egen konkurranse – kort dokumentar – som både er norsk og internasjonal. Utgangspunktet for dette er at vi ønsket å gi den korte dokumentaren et løft, og den lange dokumentaren slet med å finne sitt publikum hos oss.
Den andre store endringen er at vi ikke har katalog i år. Det blir kanskje rart for noen av dere, men på våre nettsider kan du lage ditt eget program og navigere enkelt i dagsprogrammet vårt, så vi håper dere blir godt fornøyd! Dette er dessverre et direkte resultat av kutt i tilskuddet fra Norsk filminstitutt, men på denne måten så går ikke kuttet ut over program eller gjester.

Den siste er at vi har åpnet for internasjonal filmpåmelding til vårt internasjonale konkurranseprogram. I tre år har store internasjonale festivaler kuratert dette programmet, men i år har vi tatt denne utfordrende og spennende jobben selv, sammen med utvalgte programmerere og filmskapere.
Men det betyr absolutt ikke at vårt sterke internasjonale samarbeid er over, tvert i mot.
Sundance, Toronto og Berlinale vil vise sine kuraterte program i spesialvisninger i Catilina, samtidig som de vil sitte i norske juryer sammen med Vimeo og South by Southwest. I juryen for vårt nye konkurranseprogram for kort dokumentar vil IDFA være representert med programmereren for deres korte dokumentarer.

Disse festivalene og flere andre vil dere treffe og høre mer fra i programmet Møt festivalene, lørdag kl. 11.00 på Galleriet.

Så kjenn deres besøkelsestid til festival alle filmfolk, få faglig påfyll, se masse film og kanskje viktigst, snakk med nabobordet på Hestetorget! For det kan være veien til din neste film eller for å få ut din forrige.

Været er meldt perfekt for filmfestival; sol, overskyet og kanskje litt regn. Så velg med omhu den obligatoriske båtturen.

Nyt festivalen – og god film!

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.