Store endringer i konkurranseprogrammet!

08.11.2017

Lang dokumentar på over 40 minutter utgår fra programmet og blir erstattet med en ny kategori for kort dokumentar. Vi åpner også opp for internasjonal påmelding.

18547918938 8721a18487 o

Etter en lang prosess og grundig vurdering har vi besluttet å gjøre om på konkurranseprogrammene våre.

Det er en stor og vemodig endring å ikke lenger skulle vise lange dokumentarer på Kortfilmfestivalen, men dette har ligget i kortene lenge og vi har dessverre ikke klart å være en viktig arena for både kortfilm OG dokumentar. Det er i tillegg en vanskelig avgjørelse i lys av at Eurodok la ned for kort tid siden. Norske dokumentarer fortjener gode og spennende visningsarenaer, særlig i en tid hvor norsk dokumentar er så sterk. Derfor har vi i denne prosessen hatt en tett dialog med den nye norske dokumentarfilmfestivalen, Human International Documentary Festival i Oslo (tidligere Human Rights, Human Wrongs) som viser en ambisjon om å bli en dokumentarfilmfestival med tydelig norsk deltakelse. Vi ser at denne festivalen, og andre, kan ta vare på den lange dokumentaren på en måte vi ikke har lykkes med. Dokumentar som sjanger vil vi likevel fortsette med i Grimstad, men da i det formatet som ligger oss nærmest: kortdokumentar.

Kortfilmfestivalen inkluderte den lange dokumentaren i programmet for flere tiårsiden da det ikke var det samme fokus på lange dokumentarer som det er i dag, og vi ser derfor at det er naturlig å gå tilbake til å rendyrke det korte formatet, som er vår hovedprioritering. Vi ser med glede den suksessen den norske dokumentarfilmen har over hele verden, og er glade for å følge med, til tross for at den ikke blir å se i Grimstad i årene fremover. Vi tror imidlertid at å løfte den korte dokumentaren på et internasjonalt nivå er en spennende vei for oss og norsk bransje å gå, og gleder oss til å se det som blir meldt på. Vi får alltid inn mange sterke korte dokumentarer og ser frem til å ha disse i et eget program hvor de virkelig kan skinne.

Kategorien Norsk Kortfilm vil ikke lenger inkludere korte dokumentarer, fra nå vil disse konkurrere i egen kategori sammen med internasjonale korte dokumentarer. Filmer som er hybrider eller av flere sjangre må produsent eller regissør selv ta en avgjørelse på hvilken kategori den skal meldes på. Ny kategori for påmelding er DOK , dokumentarer opp til 40 min, hvor både norsk og internasjonal dokumentar vil vises. Ved å vise både norske og internasjonale kortdokumentarer vil vi få representanter fra de internasjonale dokumentarfilmfestivalene til Grimstad for å se filmer og møte filmskapere. Vi vil at konkurranseprogrammet skal hevde seg på et internasjonalt marked og har ambisjoner om at dette på sikt blir en Oscar-kvalifiserende kategori.

Filmene i programmet Dok – korte norske og internasjonale dokumentarer under 40 minutter åpnes for påmelding i desember og velges ut av en egen forhåndsjury, på lik linje med de andre konkurranseprogrammene. Programmet skal bestå av 40 % norske og 60 % internasjonale kortdokumentarer.

Det gjøres også endringer i det internasjonale kortfilmprogrammet. Siden 2015 har store filmfestivaler som Sundance, Toronto, Berlinale, Tokyo og Clermont-Ferrand kuratert det internasjonale kortfilmprogrammet med stor suksess, men i neste utgave åpner Kortfilmfestivalen opp for påmelding til det internasjonale konkurranseprogrammet. Vi ser et behov for å selv ha et tettere samarbeid med den internasjonale filmbransjen ved å åpne opp for påmelding og kuratere programmet selv, som er viktig både for de norske filmskaperne og for oss som festival. Derfor flytter vi samarbeidene med de store internasjonale festivalene til spesialprogram.

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.