Små filmer - Store mestre

30.05.2017
Hvis du bærer på en hjertesorg 4

Hvordan markerer man at Kortfilmfestivalen arrangeres for 40. gang? Tusenvis av filmer har vært vist på den hvite duken vår i Røros og i Trondheim og i Grimstad, så i løpet av drøye to timer er det umulig å vise et utvalg som kan kalles representativt. Derfor har vi valgt å la minner, innfall og tilfeldigheter råde når fem personer – som alle står festivalen nær – får velge seg hver sin film til årets festival.

«Uppehåll i Myrlandet av Jan Troell», svarer Anja Breien kontant da vi ringer henne. Det er nettopp den filmen som er vist flest ganger på Kortfilmfestivalen – muligens med unntak av Karius og Baktus av Ivo Caprino, for den var lenge en populær gjenganger på utekinoen i Grimstad. Lenge før den tid, fikk Uppehåll i Myrlandet sin kultstatus da Kortfilmfestivalen holdt til i Trondheim, hvor den ble vist som avslutningsfilm år etter år. Særlig høytidsstemt ble det det året Jan Troell selv var tilstede sammen med sin gode kollega Mai Zetterling.

Helt uventet var det heller ikke at produsent John M. Jacobsen valgte seg kortfilmen Dag 1 av Joachim Rønning og Espen Sandberg. Da John så filmen i Grimstad i ‘95, hadde produsenten allerede hatt paret i kikkerten lenge og det har gått bra med dem siden, får man si. Paret har stått bak internasjonale samarbeidsproduksjoner som Bandidas, siste filmatisering av Pirates of the Caribbean og norske storsatsinger som Max Manus og Kon Tiki.

“Kortfilmfestivalen var viktig for oss som kom inn i den norske filmbransjen på 90-tallet”, sier Erik Poppe på telefonen. Han nevner Besøkstid av Marius Holst som han så for første gang på festivalen i 1991. Besøkstid var diplomoppgaven til Marius fra London International Film School. “Den gjorde inntrykk på veldig mange og blir ofte nevnt som en av Marius’ beste filmer”, sier Erik. Til dette programmet har imidlertid Erik valgt å vise Dypets ensomhet av Joachim Solum og Thomas Lien, en skikkelig høydare fra ‘95-festivalen.

Animasjonsfilmskaper Torill Kove husker godt første gang hun var i Grimstad med kortfilm. ”Det var i 1997 og jeg hadde filmen Min bestemor strøk kongens skjorter med i konkurranseprogrammet. Det som gjorde mest inntrykk under festivalen var Margreth Olin og filmen hennes, Onkel Reidar”, forteller hun. I 2006 var Torill tilbake i Grimstad med filmen Den danske dikteren, som vant en Oscar året etter. Fra festivalen husker hun best den flotte og høygravide Charlotte Blom og hennes film Kokos. “Den filmen gjorde meg glad. Den ga meg rett og slett en god følelse, det husker jeg den dag i dag!”

Hvis du bærer på en hjertesorg av Egil Kolstø er filmen Eskil Vogt ønsket seg da han fikk velge blant norske kortfilmer. Dette segmentet av episodefilmen Dager fra 1000 år befant seg i en skatt av en VHS-kassett Eskil kom over som sivilarbeider i tjeneste for Norsk Film en gang på 90-tallet. Men, som et enslig unntak møter Eskils valg motbør. Filmen er for lang. På 47 minutter. Det ble tenkt så det knakte blant programmererne i KFF. Og, heldigvis, det å være lang førte ikke til utstøtelse: Under årets festival får Hvis du bærer på en hjertesorg får bre seg ut i sine samtlige sorgvakre minutter – som en egen post i programmet.

40 år. klassisk jubileumsaften 2

Visningsrekkefølge i Grimstad:

Uppehåll i Myrlandet av Jan Troell
Klipp: Hvis du bærer på en hjertesorg av Egil Kolstø
Dag 1 av Joachim Rønning og Espen Sandberg
Dypets ensomhet av Thomas Lien
Kokos av Charlotte Blom

Vel møtt til visning av våre klassikere – presentert av våre filmskapere og Kortfilmfestivalens programansvarlige gjennom alle disse årene, Torunn Nyen.

Arrangementet er lørdag 17.juni, kl 13:30 i Pan.

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.