- Norsk film må bli bedre på variasjon.

10.05.2018

Shabana Rehman Gaarder holder kåseri under åpningen av årets festival og skal sitte i juryen for beste internasjonale kortfilm.

Shabana

Standupkomiker, samfunnsdebattant og daglig leder i Født Fri! Kortfilmfestivalen er stolte av å ha Shabana Rehman Gaarder som gjest under årets kortfilmfestival. Vi måtte ta en prat.

Aller først: Fortell litt om Født Fri!
Stiftelsen Født Fri skal bekjempe æres og skamkulturen og fremme individets frihet og menneskerettigheter i alle miljøer.

Du skal holde et innlegg om norsk film under festivalens åpningsseremoni. Kan du røpe litt om hva du tenker om hjemlig filmbransje og dens forhold til mangfold allerede nå?
Jeg kommer til å snakke om «Den nye allmennheten» og om viktigheten av å både bekrefte og bryte stereotypier i all formidling
Men kanskje jeg ombestemmer meg:)

Hva er best og verst med norsk film? Hvordan kan den bli bedre?
Best: språket :-) det er bra at det fortsatt lages film med skuespillere som snakker norsk. Og må jo si at det er norsk film best på.
Kan bli bedre på variasjon og komme ut av filmboblen. Veldig kort oppsummert.

Hva er den viktigste oppgaven til neste generasjons filmskapere?
Skape filmer og fortellinger som treffer den nye befolkningssammensetningen

Hvilke norske filmskapere beundrer du mest?
Margreth Olin og Iram Haq er vel de som har gjort inntrykk på meg. Erik Poppe synes jeg også er god.

Hva er ditt forhold til kortfilm som genre?
Standuperen og spaltisten i meg er trent på å fortelle med kortformat når vi snakker om dramaturgi. Selv om jeg foretrekker de store lengre fortellingene har jeg sans for en kort historie med en punchline. Enten det er politisk, poetisk eller bare tull. Forløsning må komme kjapt og få til en reaksjon eller melde noe. Jeg er nok mer opptatt av at kortfilmen har noe å melde. Og liker kortfilmer som gjør det.

I Grimstad skal du være paneldeltager og sitte i den internasjonale kortfilmjuryen. Hvordan tror du det blir?
Jeg elsker å sitte i juryer, da får jeg endelig gleden av å se og oppleve variasjon i hva vi mennesker velger å fortelle og hvordan vi gjør det, så det tror jeg blir kjempegøy! Også tror jeg konkurransen er hard og det kommer til å bli vanskelig å velge.

Hva gleder du deg mest til med årets kortfilmfestival?
Se film, treffe kjentfolk som er opptatt av å fortelle og skape bilder, og nyte junidagene i Grimstad.

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.