Ny virkelighet + AI

22.05.2017

Årets festival ser inn i fremtiden gjennom å utfordre et stort og komplekst tema.

Sp. hva er ai. bilde. klar

Årets tema: Ny virkelighet

Det er noe mørkt og foruroligende med tiden vi lever i, og det har også preget årets programkomité som lager festivalens sideprogrammer, debatter og panelsamtaler. Vi lever i en tid hvor maskinene erstatter oss, overvåker oss, stimulerer oss og fremmedgjør oss.Teknologiske kvantesprang og innføringen av AI (kunstig intelligens) innebærer endringer i samfunnet som vi ikke kjenner konsekvensen av. Ny teknologi påvirker alt fra krigføring og valggjennomføringer, til nye filmfortellinger, sosiale medier og nyhetsdekninger. På hvilke måter påvirker alt dette oss som mennesker og som filmskapere spesielt? Hvilke aktører styrer utviklingen innen ny teknologi, hvilke interesser har de og med hvilken hensikt utvikler de teknologien? Hvordan påvirker AI nyhetsdekningen, hvordan kan vi bruke det for å avdekke falske nyheter, og hvordan blir dokumentaristenes rolle påvirket av AI? Dette er noen av spørsmålene vi stiller under årets Kortfilmfestival.

Under paraplyen NY VIRKELIGHET ønsker vi gjennom diskusjoner, filmvisninger og panelsamtaler å rette fokus mot disse temaene. Vi har ikke svarene, men Kortfilmfestivalen ønsker å bidra til å løfte disse problemstillingene fram i lyset.

Sp ny virkelighet foto alice donovan rouse  unsplash

Paneldebatt: Hva er AI?

Panelet består av regissør Tonje Hessen Schei, redaktør for digitale medier i Frankfurter Allgemeiner Zeitung Mathias Müller von Blumencron, fremtidsanalytiker Eirik Newth og AI-forsker Morten Goodwin.

Hva er egentlig kunstig intelligens, eller AI? Ganske enkelt kan man si at AI er resultatet av datainnsamling og bearbeiding av et materiale i et slikt omfang at ingen menneskehjerne er i stand til å håndtere mengden kvalitativt. Når vi lar oss veilede av slik informasjon, er vi da herrer eller ofre av det vi selv har skapt? Verden står midt i en eksplosiv eksperimentell fase når det gjelder AI. Mest drastisk er kanskje Elon Musks Neurolink-prosjekt. Han ser for seg implantater i den menneskelige hjerne som muliggjør å forene software med vår tankevirksomhet.

Utgangspunktet for årets tema om AI er filmskaper Tonje Hessen Scheis nye dokumentar iHuman, som er under arbeid. Hun vil gi oss en introduksjon til AI og et innblikk i prosessen som ligger bak det å skape film om forholdet mellom menneske og teknologi, ikke minst med henblikk på de etiske problemstillingene dette medfører. Tonje har tidligere arbeidet med et beslektet tema i dokumentaren Drone, som er blitt vist over hele verden og som har skapt mye debatt. T

Fredag 16. juni kl 15:00 ønsker vi velkommen til samtale med norske og internasjonale eksperter.

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.