40 år - 400 filmpåmeldinger!

17.03.2017
Fun facts

Årets filmpåmelding er nå stengt og vi har mottatt hele 400 filmer! Et pent og passende antall siden Kortfilmfestivalen feirer sitt 40-års jubileum i år. På få timer har vi prøvd å skaffe oss en liten oversikt over innsendte bidrag, vi har snik-tittet på mange av filmene og her i staben tror vi at dette kan bli den beste festivalen noensinne! Mens vi venter på at juryen velger ut sine favoritter vil vi servere en smule statistikk, noen tall og andre artige fakta om årets påmeldinger.

Kortfilmer:

Vi har fått inn hele 258 kortfilmer og ca. 50 vil bli tatt ut til årets festival. Det vil si at 19% av kortfilmene kommer med i konkurranseprogrammet og vil kjempe om «Gullstolen» for Beste Kortfilm. Av 258 filmer er 41% regissert av kvinner og 59% av menn, men vi ser også at det er flere menn som regisserer film i et partnerskap, noe som gjør at antallet øker noe. Hvis vi tar utgangspunkt i antall påmeldte filmer har vi regnet oss frem til at det lages i gjennomsnitt 21,5 kortfilmer i måneden – hvem var det som sa noe om at kortfilmen var i ferd med å forsvinne?

Årets forhåndsjury for kortfilm har lange dager foran seg da de har 3273 minutter med kortfilm å se, noe som tilsvarer 54,5 timer. Vi ønsker juryen lykke til!

Musikkvideo:

Det er påmeldt 82 musikkvideoer og ca. 24 av dem vil bli tatt ut til festivalen. Det er i underkant 1/3 av musikkvideoene som kommer til å konkurrere om «Gullstolen» for Beste musikkvideo. Det er inspirerende at det lages mange musikkvideoer om dagen, kanskje SVISJ og MTV tar tilbake musikkvideo-sendingene sine? Kjønnsfordelingen innenfor sjangeren skiller seg betraktelig fra de to andre kategoriene, da hele 81% av filmene er regissert av menn. Likevel er 19% kvinnelige regissører en økning fra i fjor, og vi håper at antallet fortsetter å stige. Musikkvideojuryen har 356 minutter med musikk og film foran seg.

Dokumentar:

Det er 60 påmeldte dokumentarer, noe som er nøyaktig det samme antallet som i fjor. Med andre ord det er en kontinuerlig produksjon av dokumentarer her til lands, og hurra for det! Det er omkring 10 dokumentarer som blir valgt ut til å konkurrere om juryens gunst. Vi ser at dokumentaristene har det minste nåløyet å komme seg igjennom, da det kun er 16 % av filmene som blir tatt ut til årets festival. Det er 20% flere mannlige regissører enn kvinner med enn 60/40 fordeling.
Det er 3465 minutter med dokumentar påmeldt, det vil si også denne juryen har en stor del film å konsumere de neste ukene – vi ønsker dere lykke til!

Vi har prøvd å orientere oss litt om hva det lages dokumentarer om, og nå skal vi ikke redusere film til tematikk, men vi ser et mønster av hva som er populært å dokumentere: Det er fokus på sykdom og psykisk helse, familie og identitet, norsk historie og samtid, flyktningkrise og miljø og natur. Med andre ord vi har mange spennende dokumentarer i vente.

Vi ønsker alle påmeldte lykke til og gleder oss til å se hvilke filmer årets forhåndsjury velger!

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.