Forbilder! Iselin Shumba inviterer til toppmøte i Grimstad.

31.05.2018

Shabana Rehman, Ingeborg Senneset, Ulrikke Falch, Gisle Agledahl og Bhkie Male i samtale om forventninger, roller i samfunnsdebatten og å få gjennomslag for hjertesaker.

Forbilder
F.v. Iselin Shumba, Ingeborg Senneset, Bhkie Male, Ulrikke Falch, Shabana Rehman, Gisle Algedahl

Tekst: Iselin Shumba

Intet menneske er en øy, vi retter alltid vår tale mot den andre, hvis ikke er man psykotisk.

-Suzanne Brøgger

Alt vi gjør, alt vi er, gjør og er noe for andre!

Vi må snakke om forbilder!

Som skuespiller er jeg et forbilde. Det er vanskelige, men fantastiske sko å fylle. Jeg har mange hjertesaker, men hvordan får jeg dem til å banke i andres?
Og hvem prøver jeg å være? Hun jeg selv hadde behov for da jeg var yngre? Hun jeg selv faktisk trenger nå, hver dag?

Det er slitsomt å være noen i seg selv og i tillegg være en person i andres forventninger. Dette er noe alle lever med gjennom sosiale medier. Hvordan fremstiller vi det som er viktig for oss?

Rampelys og media gir en forsterket mulighet.
Kan vi mene mer?

Jeg savner en større samtale om hvordan en plass i media blir forvaltet? Hvordan får jeg folk til høre meg? Hvordan får jeg folk til å føle meg? Kan skuespillere og andre forbilder ta en enda større rolle som samfunnsdebattanter?

Jeg vil samle et knippe med forbilder som tar disse spørsmålene på dypt alvor. Jeg inviterer til toppmøte i Grimstad!

Jeg er så heldig å ha fått med meg en bukett av personligheter. Dette er alle mennesker jeg beundrer gjennom plassen de tar og hvor konstruktivt de bruker den med hensyn til samfunnsansvar. Dette er alle mennesker som sprenger grenser.

Shabana Rehman Gaarder
– har ikke gjort annet enn å sprenge grenser hele livet. Som komiker, men jeg har alltid tenkt på henne som aktivist. En morsom aktivist som aldri blir ferdig med å pløye ny mark. Det siste nå er opprettelsen av stiftelsen ‘Født fri’ som skal jobbe mot æres- og skamkulturer.

Bhkie Male
– er skuespiller i filmen ‘No Man Is An Island’, som vant for Beste Norske Kortfilm på BIFF, den er også nominert i Grimstad og en del av programmet. ‘No Man Is An Island’ er en film som går i kjernen av hvor vanskelig integrering faktisk er. Filmen er poetisk og sår. Tror det er vanskelig å vekke engasjement på vakrere måte enn dette.

Ulrikke Falch
- Eh, den feteste feministen i landet fra sin generasjon? Hun fra Skam som faktisk fjerner skam? Jeg beundrer de uredde og radikalt valgene hun tar som offentlig person. Nå om dagen er hun aktuell med podkastserien ’Ulrikkes Univers’ på P3.

Gisle August Gjevestad Agledahl – En jævla bra fyr. Journalist, Dagbladet Kultur og programleder for NRK P3. Gisle er konstant kløende i hode om hvordan han kan ta tak i tabuer for å fjerne dem. Ja, Gisle er han programlederen fra ‘Jævla Homo’.

Ingeborg Senneset – forfatter av bestselgeren ‘Anorektisk’, hun er journalist for Aftenposten, utdannet sykepleier og styremedlem i Norsk PEN. ‘Anorektisk’ er basert på hennes egen historie, da hun selv holdt på å dø av anoreksi for noen år siden. Anmelderne hyllet boken, og Senneset ble nominert til flere priser. Som journalist er hun utrettelig og så hardtarbeidende at jeg ofte tenker at hun er klonet. Har du en tvilling, Ingeborg?

Les mer om programmet her.

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.