Filmkritikerlagets hederspris til Torunn Nyen

03.03.2016

Utmerkelsen Budbringeren gikk til Kortfilmfestivalens gudmor, som blir berømmet for et imponerende livsverk, av stor betydning for norsk filmoffentlighet. Vinner av beste film, Joachim Trier slutter seg til gratulantene.

Skjermbilde 2016 03 03 kl. 14.42.41

Budbringeren, som er delt ut av Norsk filmkritikerlag siden 2014, er en hederspris til en norsk person, organisasjon eller institusjon som har gjort seg bemerket ved å berike filmkulturen gjennom å spre kunnskap om film, og vekke engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk. Tidligere vinnere er Norsk filmklubbforbund og regissør Anja Breien, og i år gikk prisens til Kortfilmfestivalens Torunn Nyen. Vi måtte høre hvordan det føles:

- Dette er selvsagt stor stas for meg og Kortfilmfestivalen. Men ved en slik anledning er det naturlig å se seg tilbake og takke pionerene og alle de andre som har jobbet med festivalen, år etter år, på Røros, i Tronheim og i Grimstad.
Sidsel Hellebø-Hansson, Toril Simonsen og Helga Fjordholm vil for alltid være knyttet til festivalens historie.

HEDRET AV TRIER

Joachim Trier, som vant prisen for årets beste film med Louder Than Bombs hyllet Nyen og Kortfilmfestivalen i sin takketale, og utdyper til kortfilmestivalen.no:

- Det var Kortfilmfestivalen som ga meg en arena da jeg kom tilbake til Norge etter utdannning i England. I Grimstad fikk jeg vise filmene mine og gjøre meg kjent i det norske filmlandskapet. Festivalen har vært av avgjørende betydning for meg som filmskaper.

-UVURDERLIG INNSATS

Styreleder i Kortfilmfestivalen, Tom G. Eilertsen er meget fornøyd med årets Budbringeren-tildeling:

- Dette er er en svært fortjent pris. Torunn har gjort en uforlignelig innsats for underskogen i norsk filmbransje. Hun har sluppet til nye og spennende stemmer og gjort uvurderlig arbeid for kortfilmen som form og kunstart.

EN VÅPENDRAGER FOR FILMKUNSTEN

Tnyen jp
Torunn Nyen

Her følger en utdypende begrunnelse fra Norsk filmkritikerlag:

“Den nominerte kan se tilbake på et langt liv i filmens tjeneste. Og vedkommende er fremdeles aktiv. Vi snakker om en kvinne som etter språkstudier i russisk og tsjekkisk, reiste til Stockholm og studerte filmvitenskap. Etter studiene begynte hun å arbeide i NRK som produksjonsleder, samtidig som hun også produserte og regisserte, klippet og skrev manus til en rekke dokumentarer og kortfilmer som frilanser. Men det er ikke for dette arbeidet hun er mest kjent.

I tillegg til sitt arbeid som frilanser og i NRK engasjerte hun seg i Norsk Kortfilmfond, som styremedlem i Det Norske Studentersamfunns filmutvalg, Norsk filmforbund, Bærum Filmklubb – og ikke minst som en av grunnleggerne av KORTFILMFESTIVALEN. Hun tok også initiativ til at Nordisk Panorama og Filmkontakt Nord ble etablert.
Kortfilmfestivalen ble etablert på Røros i 1978, som en ung og radikal motkultur til den etablerte filmbransjen og et monopolistisk NRK. I dag 38 år etter, er Kortfilmfestivalen en av grunnstøttene i norsk filmoffentlighet. Gjennom et par flyttinger, etablerte festivalen seg i Grimstad og vår Budbringer ble ansatt som fast daglig leder av festivalen i 1994.
Som mangeårig kunstnerisk og administrativ leder av Kortfilmfestivalen har Torunn Nyen alltid rettet blikket mot framtida; hun har alltid vært opptatt av å ligge foran – se det nye, strekke festivalen og presentere fremtida nesten før den var i gang. Hun er av den oppfatning av at man virkelig skal sloss for det man tror på. Under det smilende og tilsynelatende milde vesenet, bor det en terrier – ei vaktbikkje! En våpendrager for filmkunsten.

Mange lurer kanskje på hvorfor ikke Budbringeren går til Kortfilmfestivalen som helhet. Men Filmkritikerlaget er av den oppfatning at festivalens første faste leder er den som har staket ut kursen, og som gjennom sitt arbeid har betydd så mye for norske filmtalenter. Uten Nyens engasjerte filmformidling, er det ikke sikkert festivalen hadde blitt hva den er i dag.
Torunn Nyen har nå trukket seg tilbake som daglig leder og kunstnerisk leder av Kortfilmfestivalen. Hun har gitt roret videre til dyktige og engasjerte folk, som driver videre i festivalens beste ånd. Det er også en god egenskap for en mangeårig leder og grunnlegger. Hun har dessuten ikke blitt pensjonist helt ennå, og har fremdeles oppgaver knyttet til festivalen.
Torunn Nyen kan se tilbake på et imponerende livsverk, som har vært av stor betydning for norsk filmoffentlighet, og på vegne av Norsk Filmkritikerlag ber jeg henne ta imot vår hedersbevisning: BUDBRINGEREN."

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.