Egne veier til film

12.05.2017
Egne veier foto audun magnes møterommet regi ellen ugelstad

Filmskaperen Gunhild Enger inviterer til en samtale og en presentasjon der kunsten å skape riktige produksjonsmodeller for det individuelle prosjektet står i sentrum. Hva betyr det å være en bærekraftig filmskaper og produsent i Norge i dag? Itonje Søimer Guttormsen, Vibeke Heide, Ellen Ugelstad og Mariken Halle forteller om sine arbeidsprosesser og utfordringene de møter som regissører og produsenter for sine filmer.

Ordene «bærekraftig» og «profesjonalisering» dukker stadig opp i bransjens pågående debatt og ser ut til å være noen av de begrepene NFI setter sin lit til i fordelingen av midler til å skape film. Men hva betyr ordene i praksis? Når er du profesjonell og hva kreves for å være bærekraftig? Hva har størrelsen på selskapet å si for det kunstneriske resultatet og den profesjonelle prosessen? Flere av de store produksjonsselskapene står i arbeidskonflikter med filmarbeidere grunnet dårlige og til dels ulovlige arbeidsforhold. Hva kan de lære av de mindre selskapene? I hvor stor grad er idealisme og et brennende ønske om å fortelle viktige og samfunnskritiske historier en verdifull valuta i arbeidsprosessen? Og hva skal til for å verne om ideen og energien i et prosjekt?

Panelets deltakere jobber alle grenseoverskridende i et kryssingsfelt mellom ulike uttrykksformer, men hvilke erfaringer og tanker former filmskapernes vei til nye filmer?

Kortfilmfestivalen ønsker med dette programmet å synliggjøre norsk filmvirkelighet og arbeidsprosessene blant markante stemmer som har gjort seg bemerket med filmer både her i Grimstad og på andre arenaer – nasjonalt så vel som internasjonalt. Filmskaperne vil gi en liten smakebit fra sine arbeider, samt fortelle om prosjekter de jobber med og hvordan de går fram.

Paneldeltakerne er også arrangører av konseptet “Filmskapere møter filmskapere” på Kunstnernes Hus kino. De satt i programkomiteen da NFI Lab og NFR arrangerte Regidagen på Cinemateket og har ellers bidratt med sine erfaringer og synspunkter ved flere bransjetiltak det siste året.

Egne veier

Vibeke Heide er regiutdannet ved Den norske filmskolen og har de siste årene skrevet, regissert og produsert en rekke kortfilmer og musikkvideoer. I 2015 ble Bunker tildelt Amandaprisen for beste kortfilm og i 2012 vant filmen Og leken er god Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Ellen Ugelstad er filmskaper, utdannet ved Academy of Art i San Francisco. Hennes kortfilmer har vært vist ved en rekke internasjonale filmfestivaler. Dokumentarfilmen Indian Summer hadde premiere under EuroDok og ble nominert til International Young Talent Award under Dok Leipzig, til Nordic Dox Award under CPH:DOX og til Gullruten for beste regi og dokumentar.

Itonje Søimer Guttormsen bor i Oslo og driver Andropia, et produksjonsselskap for film- og kunstprosjekter. Hun har en BA i regi fra Den Norske Filmskolen og en MFA i Filmiske Prosesser fra Akademin Valand. Hennes siste film, Retrett, mottok filmkritikerprisen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad, var nominert til Amanda-prisen for beste kortfilm og mottok Beste nordiske kortfilm og Beste Norske kortfilm ved Minimalen 2017.

Mariken Halle ville bli skuespiller som barn og interessen har hun brakt med seg i arbeidet som filmskaper. Hun studerte ved Nordland kunst- og filmfagskole og ved Akademin Valand i Gøteborg. Mariken Halle har laget to spillefilmer, Kanskje i morgen og Verden venter, i samarbeid med Clara Bodén og Ronja Svenning Berge, som sammen utgjør plattformen Vapen och Dramatik. Mariken bor i Oslo og er produsent på egne prosjekter.

Gunhild Enger er en filmskaper fra Oslo, utdannet ved Göteborg Filmhögskola og Edinburgh College of Art. Eksamensfilmen Bargain ble nominert til en BAFTA. Enger har vært nominert for beste kortfilm til Amanda, vunnet priser ved flere internasjonale filmfestivaler og et retrospektiv ble vist på Glasgow Short Film Festival i 2017. Filmen The Committee hadde premiere på Locarno Film Festival i 2016 og vises i Grimstad i år.

Bildet er hentet fra Ellen Ugelstads film Møterommet, som vises på Kortfilmfestivalen 2017. Foto: Audun Magnæs.

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.