Det som forandret alt - En panelsamtale

24.05.2018

Det uventede vendepunktet som endret filmen. Samtale med dokumentaristene Karen Winther, Anders Sømme Hammer og Adel Khan Farooq.

Hazqztelihjhnmqtu3x4 a4xgmmv z8bswqp6ouwlxca
"Ranias Flukt" ble nylig premiert med en Webby Award. Regi: Anders Hammer
Karen winther
Karen Winther

Plutselig skjer det. En situasjon man aldri kunne ha forutsett, et dilemma, en knipe, noe farlig. Hvordan påvirkes dokumentarfilm av det uforutsette? Når er disse situasjonene avgjørende for hvordan filmen blir?

Kortfilmfestivalen har invitert tre filmskapere – som arbeider med dramatiske dokumentarer – til en samtale i Grimstad. Hvordan er det å jobbe under forhold som kan sette både filmen og egen sikkerhet i fare? Hvordan har slike situasjoner påvirket dem profesjonelt og privat? Vi får også se og høre om konkrete episoder hvor deres filmer tok en helt annen vending enn planen.

Farooq adel khan
Farooq Adel Kahn

Det man ikke kan planlegge. Det er sjelden gitt hva som blir resultatet når en dokumentarist starter opp et prosjekt. Hun eller han må forholde seg til at virkeligheten alltid korrigerer – ofte på de mest uventete måter og steder. Hverken opprinnelige planer eller et manus kan overstyre dette.

60412039
Anders Hammer (t.h.)

Et vendepunkt i en dokumentar kan også være at filmskaperen selv ønsker å inkludere en personlig situasjon fra opptakene, en situasjon som som gjorde alt annerledes: livet – og dermed filmen.

I begge tilfeller utfordres filmskaperen til å tenke nytt, de inspirerer oss til å se tilværelsen med nye øyne og færre fordommer.

Et panel bestående av de markante regissørene Karen Winther (The Betrayal, Exit) Anders Sømme Hammer (Ranias Flukt, Dette er Kabul) og Adel Khan Farooq (Den norske islamisten) skal belyse hvordan dokumentarfilm styrker vår forståelse av avgjørelser – hva det vil si å ta valg i et uforutsigbart meningsmangfold, i en uventet situasjon. De gir oss innblikk i sine erfaringer og viser klipp fra avgjørende vendepunkt-situasjoner fra egne filmer.

Motta vårt nyhetsbrev!

Din personlige informasjon vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsbrev. Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på en link i eposten.